E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTHY'den, rötarı bitirecek dört teklif---

THY'den, rötarı bitirecek dört teklif

THY'den, rötarı bitirecek dört teklif
30 Nisan 2012 - 02:05 borsaningundemi.com

Türk Hava Yolları da en rötarlı havayolu olurken, THY yönetimi problemin çözümü için harekete geçti

Güney rüzgârları sebebiyle İstanbul Atatürk Havalimanı Avrupa'nın en çok rötar yapan havalimanı, Türk Hava Yolları da en rötarlı havayolu olurken, THY yönetimi problemin çözümü için harekete geçti. Şirketin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunduğu çözüm paketinde alanda park problemini çözmeye yönelik 4 öneri yer alıyor.
Atatürk Havalimanı'nda yaşanan uzun süreli rötarlar sebebiyle büyük sıkıntı çeken Türk Hava Yolları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na çözüm paketi sundu. Askerî alanın havalimanına bir an önce devredilmesi gerektiğini dile getiren THY Yönetimi, Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin etrafındaki yer işletme şirketlerine ait alanların da park alanı şeklinde düzenlenmesini istiyor.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan hava trafik yoğunluğunu ve bu konuda hazırladıkları çözüm paketini Zaman'a anlattı. Topçu'ya göre, Atatürk Havalimanı'ndaki kargaşanın en büyük nedeni güneyden esen rüzgârlar yani lodos. Bu rüzgârlar, yılın yüzde 10-12'sinde etkili oluyor. Son yıllarda artış gösteren bu oran da, THY'yi ciddi şekilde sıkıştırmaya başladı. Rüzgâr sebebiyle kapasite düştüğünde, havalimanında ciddi kargaşa yaşanırken, hem yerde hem de hava sahasında sıkıntı meydana geliyor. Bu yüzden hem havadaki uçakların bekleme süresi artıyor hem de kalkış için kapı kapatmış uçakların uçuş sırasını bekleme süresi uzuyor. Bunun da en büyük sebebi, havalimanındaki park yeri sıkıntısı olarak gösteriliyor. Hamdi Topçu, havalimanındaki park sıkıntısının 3-4 yıl önce ortaya çıkmasına rağmen bu konuda gerekli tedbirlerin alınamadığını ifade ediyor. Özellikle askerî alanın bugüne kadar devredilmemesinin çok ciddi sorun oluşturduğuna dikkat çeken Topçu, 'teneke mahallesi' olarak adlandırılan kule çevresindeki yer işletme şirketlerinin kullandığı alanın terk edilerek uçak park sahasına dönüştürülmesi ile 20'ye yakın park alanının kazanılacağını ifade ediyor.
Topçu, havalimanında yaşanan uzun süreli gecikmeler ve uçuş iptalleri sebebiyle sadece Türkiye'de değil, sefer düzenledikleri ülkelerde de büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Atatürk Havalimanı'ndan geç kalkan uçakların gittikleri ülkelerde 'slot (uçuş izni) iptali tehdidi' ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Topçu, "Özellikle Avrupa'daki birçok havalimanı yoğunluktan slot uygulamaktadır. Geç gidilen uçuşlarda, ya ceza ya da slotları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Biz mücbir sebepleri öne sürüyoruz ama bunlar bir noktaya kadar kabul ediliyor. Her zaman rötar olunca da, sizi körüğe yanaştırmayıp açık alana yolcu indirmenizi istiyorlar. Bu da müşteri memnuniyetine olumsuz etki yapıyor." diyor.

Hamdi Topçu, rötar konusunda neler yapılması gerektiği konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile sıkı görüşme yaptıklarını, yakın zamanda hava trafiğindeki yoğunluğa karşı çözüm bulabilmek amacıyla yabancı şirketten danışmanlık hizmeti alacaklarını belirtiyor. Şirketin hazırlayacağı rapor doğrultusunda gerekli adımlar atılacak. THY, bu konuda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ortak çalışma yürütecek. THY, sadece iç hat charter (tarifesiz) uçuş düzenleyen şirketler ile sadece kargo uçuşları bulunan havayollarının diğer havalimanlarına yönlendirilmesi konusunda bakanlıkla yapılan görüşmelerin ardından tedbirler alınmış. THY, Atatürk Havalimanı'nda yaşanan yoğunluk sebebiyle bazı uçuşları Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı'na kaydırdı. İlk etapta Atatürk Havalimanı'ndan düzenlenen ve sadece iç pazara hitap eden uçuşlardan Antalya, İzmir, Dalaman, Bodrum ve Ankara seferleri Sabiha Gökçen'den yapılmaya başlandı. Bağlantı vermeyen bazı uçuşlar ile sadece iç hatlara bağlantı veren Kiev uçuşu da Sabiha Gökçen'e kaydırılacak.
Hamdi Topçu, Polonya Havayolları Lot'un alımı konusunda da sona yaklaştıklarını belirterek, mayısta bu konuyla ilgili kesin kararı vereceklerini söyledi. Yönetim kurulundan Muzaffer Özpınar'ı Lot ile ilgili çalışmalar konusunda görevlendirdiklerini dile getiren Topçu, gelecek hafta Lot yetkililerinin İstanbul'a gelerek THY yönetimi ile görüşmelerde bulunacağını bildirdi. Topçu, satın alma görüşmelerinde fiyat telaffuz edilecek düzeye gelinmediğine dikkat çekerek, "Şu anda Lot'un mali yapısının tespiti ve şirketimize olan katkısı ve şirketin nasıl kâr edecek konuma geleceği konuları üzerinde çalışma yürütülüyor." dedi.
İşte rötarların sebebi
Tam kapasiteye ulaşan havalimanındaki en küçük problem hava trafiğinde kargaşaya sebep oluyor.
Güneyli rüzgârları yani lodos sebebiyle havalimanındaki uçuş trafiği tek pistten yapılabiliyor.
Askerî alanın devrinin hâlâ yapılamaması yüzünden uçak park sorunu çözülemiyor.
İflas eden veya hacizli şirketlerin 40'a yakın uçağı, hukukî süreç sebebiyle havalimanında bekliyor.
Uçak park meselesini çözüm olarak gösterilen kule etrafındaki yer işletme şirketlerinin başka bir bölgeye kaldırılamaması bir diğer problem.
THY'nin uçtuğu ülkelerdeki milli havayollarının da buraya uçmak istemeleri trafiği yoğunlaştırıyor.
zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)