E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Hava Yolları (#THYAO) 2020 mali tablolarını açıkladı. Buna göre şirket 5,59 milyar TL net zarar açıkladı.
THY’nin zararı 5.5 milyarı aştı
Gedik Yatırım ekonomisti Serkan Gönençler tarafından hazırlanan analizde, Türk Hava Yolları 4Ç20 finansal sonuçları değerlendirildi.
Bu sonuçlar itibariyle şirketin analizi şu şekilde:
Net satışları 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %26,4 artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre %26,6 düşüşle 13,9 milyar TL olmuştur. 2020 yılında bir önceki yıla göre net satışları %38,2 düşüşle 46,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
FAVÖK'ü 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %51,6 artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre % 25,6 artışla 3,9 milyar TL olmuştur. 2020 yılında bir önceki yıla göre %31,1 düşüşle 8,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
FAVÖK marjı 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 464 baz puan artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre 1,160 baz puan artışla %27.9 olmuştur. 2020 yılında bir önceki yıla göre 182 baz puan artışla %17.8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Net zararı 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %59.30 düşüş göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 1,9 milyar TL net kar açıklamıştır. 2019 yılının 12 ayında net karı 4,5 milyar TL olurken, 2020 yılının 12 ayında net zararı 5.6 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net borcu 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,6 artışla 109,3 milyar TL olmuştur
Sonuç:
Şirket, 4Ç20'de 13.923 mn TL satış geliri (kons: 13.023 mn TL), 3.885 mn TL FAVÖK (kons: 3.195 mn TL) ve 385 mn TL net zarar (kons: -345 mn TL) açıklamıştır. Şirket dolar bazında, yıllık %68 azalışla 876 milyon dolar yolcu geliri, %79 artışla 841 milyon Dolar kargo geliri elde etmiştir. Böylelikle toplam satış gelirleri %46 düşüşle 1.772 milyon dolar olmuştur. 4Ç20'de yakıt giderleri %66 azalışla 330 milyon dolar, personel giderleri %43 düşüşle 270 milyon dolar, havalimanı giderleri %51 gerilemeyle 150 milyon dolar, yer hizmetleri giderleri %37 azalışla 129 milyon dolar, satış pazarlama giderleri %58 düşüşle 101 milyon dolar ve operasyonel giderler (satışların maliyeti dâhil) yıllık %46 gerilemeyle 1.711 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle şirket %22 düşüşle 606 milyon dolar FAVÖK, %34,2 FAVÖK marjı (yıllık +10,7 puan) ve %23 azalışla 689 milyon dolar FAVKÖK, %38,9 FAVKÖK marjı (yıllık +11,7 puan) elde etmiştir. 4Ç20'de 187 milyon dolar net finansal gider sonrası şirket 50 milyon dolar net zarar (4Ç19: 336 mn TL) açıklamıştır. Şirket 2020 yılında temettü ödemesi yapmayacağını açıklamıştır. Şirketin finansal sonuçları beklentilere yakın açıklanmıştır. Hisse son 12 aylık verilere göre 15,5x FD/FAVÖK ile işlem görmektedir. Şirketin finansal sonuçlarının hisse üzerindeki etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz. "
Vakıf Yatırım, THY tavsiyesini 'al'dan 'tut'a güncellerken, 15,78 TL hedef fiyatını korudu.
Analiz şu şekilde:
"Türk Hava Yolları (THYAO): Yılın son çeyreğindeki zayıf trafik verilerine karşılık kargo operasyonlarının desteğinde, beklentimizin (488 mn TL net zarar) altında, piyasa beklentilerinin (345 mn TL net zarar) ise üzerinde 385 mn TL net zarar açıkladı. Yılın tamamında THY’nin net zararı 5,59 mlr TL (4,54 mlr TL net kar) seviyesinde gerçekleşti. Son çeyrekte şirketin satış gelirleri beklentilere paralel, yıllık %27 gerilemeyle 13,9 mlr TL seviyesinde gerçekleşirken, yıl tamamında yıllık %38 düşüşle 46,4 mlr TL’ye geriledi. Bu dönemde FAVÖK, beklentimizin %14, piyasa beklentisinin ise %22 üzerinde, yıllık %26 artışla 3,89 mlr TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı yıllık 11,6 puan yükselişle %27,9’a ulaştı. Yılın tamamında FAVÖK %31 gerileyerek 8,26 mlr TL’ye düşerken, FAVÖK marjı 2 puana yakın iyileşerek %17,8 seviyesinde gerçekleşti.
Yorum: Beklentilere yakın sonuçlar sonrasında şirket hisselerinde nötr piyasa tepkisi görmeyi bekliyoruz. Şirket hisseleri son bir ayda endeksten %12 pozitif ayrıştı. THY için 15,78 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı ve kısa vadeli “Endeksin Üzerinde Getiri” önerimizi koruyoruz. Hedef fiyatımıza göre sınırlı yükseliş potansiyeli nedeniyle uzun vadeli AL önerimizi “TUT” olarak güncelliyoruz."
Yapı Kredi Yatırım, THY için 12,70 TL hedef fiyatını ve 'Endeksin Altında Getiri' tavsiyesini korudu.
Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:
"4Ç20 UFRS finansallarında, 50 milyon dolar net zarar açıkladı.
Piyasa beklentisi 55 milyon dolar zarar, bizim beklentimiz 64 milyon dolar zarardı. Şirketin operasyonel karlılığının göstergesi VAFÖK’ü, piyasa beklentilerden bir miktar iyi gelse de, halen geçen yılın gerisinde kalmaya devam etti. Kovid-19 nedeniyle kapasite arzında ve talepte yaşanan sıkıntılar şirket finansallarının zayıf gelmesine yol açmaya devam etmektedir.
THY’nin 4Ç20 sonuçları genel olarak bakıldığında 2020’nin önceki çeyreklerinden büyük bir farklılık göstermemektedir ve ana temalar aynıdır. Bunlar, Kovid-19 nedeniyle sert bir şekilde azalan yolcu gelirleri, küresel ölçekte azalan kapasiteler nedeniyle kargo birim gelirlerindeki yükselişin sayesinde kargo gelirlerinde yaşanan artışlar ve başta personel giderleri olmak üzere, maliyet kalemlerinde sağlanan indirimlerdir. TL’nin dolar karşısında zayıf seyri de, fonksiyonel para birimi dolar olan THY’ye olumlu yansımaktadır.
Açıklanan sonuçlar ışığında, hisse için 12,7 lira pay başı hedef fiyatla ‘Endeks Altı Getiri’ notumuzu koruyoruz. Sonuçlara piyasa tepkisinin, beklentilerden bir miktar daha iyi gelen VAFÖK sayesinde olumlu olabileceğini düşünüyoruz ancak mevcut görünümde kalıcı bir toparlanmanın zor olacağı görüşündeyiz. THY, hâlihazırda günlük 600 civarı uçuş gerçekleştirirken, bu, Kovid-19 kısıtlamaları olmasa sunulacak kapasitesinin yarısından bile az bir seviyedir. Şirketin yolcu gelirleri % 68 düşerken, kargo gelirleri %79 arttı. THY’nin tanımına göre, şirketin çeyreksel FAVÖK'ü 606 mn dolar ile nominal olarak beklentilerin üzerinde geldi. Şirketin maliyet kısma çabaları sayesinde, özellikle daha düşük personel giderleriyle birlikte VAFÖK’teki daralma % 22 ile ciro yıllık daralmanın altında kaldı ve bu da VAFÖK marjında yıllık 12 puanlık bir iyileşmeye işaret etti.
THY’nin fonksiyonel para birimi dolar ve şirket, uçak finansmanı nedeniyle bilançosunda EUR ve JPY kısa pozisyon taşıyor. Bu durum, 4Ç20’de olduğu gibi doların zayıf seyrettiği dönemlerde şirkete kur farkı zararı olarak yansıyor. 4Ç20’de kaydedilen 178 milyon dolar net finansman giderinin 128 milyon dolarlık kısmının kur farkı değerleme zararlarından kaynaklandığını hesaplıyoruz.
THY’nin 2020 yılsonu itibariyle brüt nakit tutarı yaklaşık 1,8 milyar dolar iken, finansal borcu yaklaşık 16.67 milyar dolardır. Dolayısıyla 2019 sonunda 10,9 milyar dolar olan net borç, 14,9 milyar dolara ulaşmıştır ve bu da şirketin piyasa değerinin 5,7 katına isabet etmektedir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Beklenenden düşük zarar, açılma zamanı uçacak, kaçacak, beklentiler alınır gibi teranelerle avellere itelediler, şimdi revizyon diyorlar.
Ulen hadi thy zarar yazdı. Yünsa nın kar patlamasına bak fiyattaki rezilliğe bak bu nasıl açıklanır.
Şimdiden hepsi ters köşe oldu bugün nerdeyse tavan yapıyordu.
Sen yinede dikkat et 5 tirilyn zarar az değil bir düşün neden yükseldi diye ky ya kaptırma olmasın sonra
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:00)