E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTGDF Başkanı Kopuz'dan Başçı'ya destek---

TGDF Başkanı Kopuz'dan Başçı'ya destek

TGDF Başkanı Kopuz'dan Başçı'ya destek
09 Nisan 2015 - 04:02 borsaningundemi.com

"Para politikaları için uğraşması gereken Merkez Bankası bile gıda fiyatları için açıklama yapıyor. Ancak sektör sessiz kalıyor"

Türkiye’nin 330 milyar TL gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) ile en önemli endüstrilerinden olan gıda ve içecek sektörü 2014’te 11 milyar 104 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 7 pay alan sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, hammadde sorunlarının çözümüne ilişkin yeni politikalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

STOKÇULUK YAPAN HARAMZADELİK YAPIYOR

Yapılacak reformlarla sektörün 2 yıllık dış ticaret fazlasının, Türkiye’nin cari açığını kapatacağına değinen Kopuz, “Ancak merkez bankası Başkanı’nın bile ‘gıda fiyatlarına bakın’ dediği bir ortamdayız. Gıda fiyatları sürekli yükseliyor. Fiyatların yüksekliğini de iklimsel koşullara bağlıyorlar. Ancak fiyatların artmasındaki en önemli neden ‘stokçuluktur.’ Açıkça söylüyorum stokçuluk yapan haramzadelik yapıyordur” dedi.

‘BAŞKANI’ RAHAT BIRAKIN

Yükselen gıda fiyatlarına en büyük tepkiyi Merkez Bankası’nın gösterdiğine dikkat çeken Kopuz, “Para politikaları için uğraşması gereken Merkez Bankası bile gıda fiyatları için açıklama yapıyor. Ancak sektör sessiz kalıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı’nın gösterdiği tepkiyi sektörün göstermesi gerekiyor. Merkez Bankası’nın artık rahat bırakılması gerekiyor. Bu da ancak hal yasasının yeniden düzenlenip işler hale getirilmesi ile olur. Yaş meyve sebze üreticileri de böylelikle spekülatörlerin ve illegal çalışanların elinden kurtulmuş olur. Üreticilerimizi sömüren bir yapı var. Aracı spekülatörler ortadan kaldırılırsa hem fiyatlar hem de enflasyon aşağı iner” diye konuştu. Kopuz, Tarım İzleme Komisyonu’nun da seçim çalışmalarına kurban gitmemesi gerektiğini söyledi. 

HALDE BELİRLENMİYOR

2010’da yürürlüğe giren hal yasasını 2012’de uygulanmaya başladığını hatırlatan Kopuz, “Amaç ürünleri kayıt altına almaktı. Bu nedenle online bildirime geçildi. Eskiden belediyeler tarafından bu bildirimler esas alınıyordu. Fakat online bildirime dayalı beyanlar sağlıklı olmadı. 2012 yılından bu yana toptancı halleri küçüldü. Hal dışındaki bireysel ve kurumsal toptancılar, aracılar büyüdü ve eskiden hallere hakim olan borsa anlayışı kalmadı. Bu sayede bir fiyat dengesi oluşuyordu. Şimdi ne yazık ki fiyatlar hal dışına kaymış durumda. Durum böyle olunca da bazı ürünlerde fiyat artışları yaşandı” diye konuştu.

SÜT KOYMADAN PEYNİR, TEREYAĞ YAPANLAR VAR

GIDA güvenliği konusunda acil olarak sert tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan Şemsi Kopuz, “Federasyonumuza üye olan taklit ya da yasaya uygun olmayan ürün yapan kim varsa bunları açıklayacağız. Ancak devletin de daha sert cezalar vermesi gerekiyor. Örneğin sahte bal üreten firmaya ceza kesiliyor. Ancak başka bir isim ile tekrar üretime geçebiliyor. Dünyada bal konusunda bizim için şunu söylüyorlar: ‘Dünyada balı bir arılar bir de Türkler üretiyor.’ Ben de şunu ekliyorum: ‘Dünyada sütü bir inekler bir de Türkler üretiyor.’ Süt koymadan peynir ve tereyağı yapan firmalar var” diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)