E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTeşvikler borsaya da yarayacak---

Teşvikler borsaya da yarayacak

Teşvikler borsaya da yarayacak
19 Mart 2018 - 12:02 borsaningundemi.com

Analistler, teşvik ve desteklerin borsa şirketlerini pozitif etkileyeceği, yatırımcının da bundan fayda sağlayacağını belirtiyor

Analistler, 2017 yılında Borsa İstanbul'daki şirket kârlılıklarının yatırımcılar açısından tatmin edici olduğunu belirterek, 2018 yılında ekonomi yönetiminin teşvik ve destekleri ile pozitif görünümün devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

Şirket kârlılıklarına ilişkin pozitif beklentilerle BIST 100 endeksi için 1 yıllık hedefin 130.000 ve 135.000 seviyeleri olduğunu aktaran analistler, sektör ve hisse bazlı hareketlerin öne çıkacağını vurguladı.

"KGF ve vergi indirimleri katkı sağlıyor"

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan da 2017 yılında payları borsada işlem gören şirketlerin kârlılıklarında yıllık bazda önemli artışlar görüldüğünü belirterek, "Bu durumda, ilgili otoriteler tarafından ekonomiyi ve finansal piyasaları destekleme yönünde atılan adımların, özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KDV-ÖTV indirimlerinin önemli katkı sağladığını söylemek mümkün." dedi.

Gürcan, yurt içi iktisadi faaliyette gözlenen toparlanma, döviz kurlarının dış ticaret açısından rekabetçi seviyelerde bulunması, Avrupa ekonomisindeki iyileşme ve turizmde gözlenen hareketliliğin özellikle banka dışı şirketlerin kârlılıklarında ciddi bir artış sağladığını söyledi.

KGF kaynaklı kredi büyümesinde gözlenen hızlı artışın bankacılık sektörü kârlılığını desteklediğini aktaran Gürcan, buna karşın mevduat büyümesinde benzer bir artış görülmemesi, enflasyondaki yükseliş, TCMB’nin izlediği sıkı para politikası ve Hazine’nin iç borçlanmasında gözlenen artışın bankacılık sektörü maliyetlerini artırdığını söyledi.

Gürcan, Borsa İstanbul'daki yükselişin, sadece önceki dönem iskontosuyla değil, şirket kârlılıklarıyla da desteklendiği kaydetti.

Endekste 2018 yılındaki olası yukârı yönlü hareketlerde bankacılık sektörünün bir miktar daha ön plana çıkmasını bekleyen Gürcan, "Özellikle enflasyon tarafında baz etkisi kaynaklı görülen iyileşme eğiliminin kalıcı bir düşüş trendine dönüşmesinin, bankacılık sektörünün maliyetleri ve menkul kıymet portföyünü destekleyerek bir katalizör etkisi yaratabileceğini düşünmekteyiz. BIST 100 endeksi açısından kısa vadede oynaklıklar görülebilecek olsa da orta ve uzun vadeli genel eğilimin yukârı yönlü kalmaya devam edeceğini, gelecek 1 yıllık dönem için 130.000 seviyelerinin radarda kalmaya devam ettiğini değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)