E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Asya’daki yatırımcılar yeni işlem haftasına Wall Street’teki volatiliteyi göz önünde bulundurarak dikkatli bir biçimde başladılar. CNBC'nin haberine göre ise yatırımcıların piyasanın gidişatı ile ilgili yorumları pek parlak değil.
1938 yılından beridir Dow Jones’un, 2009’dan beridir de S&P 500 ve Nasdaq’ın yaşadığı en keskin yükseliş haftasının ardından yatırımcılar ABD piyasaların çoktan dibe ulaştığını ya da daha fazla düşüşün mümkün olduğunu tartışıyorlar.
Standard Chartered'ın küresel makro stratejisi başkanı Eric Robertsen, hisse senetleri ve gelişmekte olan piyasa para birimlerindeki son kazanımları olağanüstü parasal ve mali uyarıcı tedbirlere atfederek, müşterilerini rallinin sürdürülebilirlikten yoksun olabileceği riski konusunda uyardı.
Tüketici güveni yara alıyor
Robertsen haftalık notunda, “Gelecek ay birinci çeyreğin aracılık tablolarının beyan edilmesi ekonomik çöküşün ekonomik verilerini ve derinliğini ortaya çıkaracaktır” ifadelerini kullandı. Robertsen’in ifadelerine göre bu faktörler halihazırda küresel sağlık krizi ve artan işsizlik beklentileriyle yara alan tüketici güvenini daha da fazla zayıflatabilir.
Piyasadaki düşüşler iyi bir şekilde kamuoyuna açıklansa da, bu ilk çeyrek açıklamalarının perakende yatırımcıları için olumsuz raporlara sebep olacağını işaret etti. Geleneksel olarak güvenli yatırımlarda uğrayacağı kayıpların da hane halkını vuracağını öne süren Robertsen, ABD kredi piyasalarına bağlı döviz ticareti fonlarında son %5 ila %15'lik bir düşüşe işaret etti.
Yatırımcılar bu hafta eyalet te ekonomik karamsarlığı körükleyebilecek bir ekonomik veri akışı bekliyorlar. Haftalık olarak açıklanan işsizlik rakamlarında geçen hafta rekor bir sayıyla 3.2 milyon kişinin işsizlik formu doldurması ile birlikte Perşembe günü merak konusu haine geldi. Aylık tarım dışı istihdam raporu Cuma günü yayınlanacak olmasına karşın, verilerin virüsten en çok etkilenen eyaletlerdeki büyük kapatmaları henüz yansıtmayacağı için daha az öneme sahip olması bekleniyor.
Bilinmeyen riskler
Robertsen açıklamasında, "Ekonomik etkilerin tam boyutu hala bilinmiyor ve hisse senedi ve kredi piyasaları hala kazançlar, düşüşler ve düzenleyici değişikliklerden kaynaklanan önemli risklerle karşı karşıya” ifadelerine yer veriyor.
"Hisse senetleri ve kredi için örnek vermek gerekirse, şirket kârları uzun süre krizinin etkisinde kalacak.”
%25’lik yükselişle en kötü senaryonun atlatıldığını ve yükselişe geçileceğini ifade eden argümanlara ise Robertsen, “Bize göre bu fikirler için erken” yorumunda bulunuyor.
ABD merkezli finans şirketi State Street’in kıdemli çoklu varlık stratejisti Daniel Gerard de şirketlerin dibi bulduğunu açıklamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğu düşüncesine katılıyor.
Gerard CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Şu anda gerçek bilgiye sahip olunmasa da piyasaların asıl sürükleyicisi olan getirilere bir sonraki süreçte krizin etkileri olacak” ifadelerini kullanıyor. Gerard, merkez bankası ve malî teşvik tedbirlerinin piyasalardaki korkunun bir kısmını alarak yatırımcıları sahaya soktuğunu söylüyor.
Fakat kıdemli stratejist piyasaların düzenli bir şekilde yukarıya çıkmayacağı konusunda uyarıyor.
Güçlü geri dönüş için bir kanıt yok
Tokyo merkezli Mizuho Bank’ın ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, risk varlıkları için teşvik kaynaklı yukarı yönlü gidişin çoktan sonuna gelinip gelinmediğini sorguluyor. Varathan yakın bir gelecekte korona virüsle ilişkili çevreleme önlemlerinin, tedarik zincirine yaptığı gibi gelir şoklarına neden olacağını öngörüyor.
“Politik hamlelerin oluşturduğu şok şu anda doruk noktasına ulaşıyor ve halen güçlü bir geri dönüşle ilgili herhangi bir iyi işaret yok.”
Robertsen politika temelli geri dönüşler için küresel finans krizine bakılmasını öneriyor. “Unutmayın ki hisse senetleri Kasım 2008’de destek önlemleri açıklandığında zıpladı, Mart 2009’a kadarsa yeni düşüşler yaşandı. Ancak o tarihten sonra iyileşme başladı.”
Avrupa Merkez Bankası'nın temettü kararı borsaları düşürdü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Neyaparsan yap yatayda yap
Etraf düşerken alıp çıkarkan satmayı hayal eden basit beyinlerle dolu ama gerçeği bilmiyorlar bilmiyorlar gıhahaaaagıgıhaa
3-4 ay daha evde kalırsak oluşacak ekonomik durum borsayı nereye getirir ?çok zor bir durum
2 dalga muhakkak gelir.her hangi bir gelişme yok henüz virüs konusunda
BİGBANG
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:13)