E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kara paranın aklanmasında kullanılmaya başlanan ve illegal örgütlerin yoğun ilgi gösterdiği kripto paralara yönelik devletler yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Çin başta olmak üzere bazı ülkeler yasak getirirken Hindistan yüzde 30 vergi koyarak işlemleri caydırıcı hale getirmek istiyor. ABD kapsamlı bir çalışma yapıyor, Türkiye ise işlemleri yurtiçine hapsetmeye hazırlanıyor.
Ukrayna’yı işgal etmek isteyen Rusya ise yasa tasarısını tamamladı. Rusya Maliye Bakanlığı, uzun zamandan beri gündemde olan ülkedeki kripto para üretimi ve dolaşımına ilişkin düzenlemeleri içeren yasa tasarısını hükümete sundu.
Rusya’daki kripto para piyasasının düzenlenmesi kavramının kriterlerini yasal olarak belirleyen “Dijital Para Birimi Üzerine” federal yasa taslağı hazırlayan Maliye Bakanlığı, kripto para birimine yatırım yapmak isteyen Rus vatandaşlarının eğitim ve test sürecinden geçmesini istiyor.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan materyale göre, kripto para piyasasına giriş için gerekli testi başarıyla geçmeleri halinde Rus vatandaşları, yıllık 600 bin rubleye kadar dijital para birimlerine yatırım yapabilecek.
Testlerde başarılı olmayanların kripto para piyasalarındaki maksimum yatırım miktarı 50 bin ruble ile sınırlı olacak.
Nitelikli yatırımcılar ve tüzel kişilerin kısıtlama olmaksızın işlem yapabileceği vurgulanan tasarıda, dijital para birimlerinin Rusya’da bir ödeme aracı olarak kullanılması yasaklanmaya devam edecek.
Bakanlık, önerdiği düzenlemenin bir parçası olarak dijital para birimlerinin yalnızca bir yatırım aracı olarak kabul edildiğini vurgularken, hükümete sunduğu yasa tasarısında kripto para birimi değişimi ve alışverişlerindeki gereksinimleri belirlemiş durumda.
Rusya’da kripto para dolaşımı için özel bir operatör kaydı oluşturulacağı belirtilen yasaya göre, gerekliliklerin kurumsal yönetim, raporlama, bilgi depolama, iç kontrol ve denetimle birlikte risk yönetim sistemi ve özkaynak miktarı için önemli olduğu vurgulanan mesajda, “Bu tür şirketlerin faaliyetleri, hükümet tarafından belirlenen yetkili bir organ tarafından lisanslanacak ve kontrol edilecektir. Yabancı kripto para borsaları, lisans almak için Rusya’da kayıt yaptırmak zorunda kalacaktır” ifadelerine yer verildi.
Kripto para alımı veya satımı ile ilgili işlemlerin yalnızca müşterinin tanımlanması durumunda mümkün olacağının altını çizen Maliye Bakanlığı, müşteriden operatöre kripto para yatırma, çekme ve diğer işlemlerin sadece bir banka hesabı kullanan bankalar aracılığıyla mümkün olacağını da bildirdi.
Açıklamasında, “Böylece müşterilerin kimlik tespiti hem kripto para operatörleri tarafından hem de banka hesabı açarken bankalar tarafından yapılacaktır. Bankalar gibi operatörlerin de uyum prosedürlerini yerine getirmesi ve tespit edilen şüpheli işlemleri Bankacılık İşlemleri Takip Servisi’ne (Rosfinmonitoring) bildirmesi istenecektir” ifadelerini kullanan bakanlık, borsaların, vatandaşları dijital para birimlerinin edinilmesi ile ilgili yüksek riskler hakkında bilgilendirmesinin de mecburi olacağını ekledi.
Maliye Bakanlığı, müşterilerin kripto borsaları için fonlarının güvenliği için teklif sahiplerinin fonlarının yerleştirileceği nominal bir hesap modunun tanıtılacağını da belirtirken, Borsaların ve kripto para değiştiricilerinin her bir dijital para birimi sahibinin adres ve tanımlayıcı bilgilerini gösteren kayıtları tutmalarının gerekeceğini aktardı.
“Ticaret platformu operatörünün borçlarının tahsilatı, vatandaşların ve şirketlerin kripto para birimine genişletilemeyecek” denilen yasa tasarısında, Maliye Bakanlığı dijital para madenciliğinin (Mining) tanımını kripto para birimi elde etmeyi amaçlayan bir faaliyet olarak birleştirmeyi öneriyor.
Geçtiğimiz hafta sonunda açıklama yapan Merkez Bankası, Rusya’daki dijital para madenciliği ve kripto para piyasasının düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısı paketini Maliye Bakanlığına göndermiş, Rusya Federasyonu’ndaki kripto para üretim ve dolaşımındaki ihlallere karşı idari ceza yetkisi istemişti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nın sunduğu tekliflerin Maliye Bakanlığı’nın yaklaşımlarıyla çelişmediği sürece yasa tasarısı üzerinde yapılacak sonraki çalışmalarda dikkate alınacağı açıklanmıştı.
Avrupa’da kripto paraya kara para denetimi
Kripto paralar için katı düzenlemeler yaklaşıyor
Kripto düşüşü kurumsal yatırımcılar için fırsat mı?
Kripto para borsalarına suç gelirini aklama cezası
Kripto yasa tasarısı parlamentoda
Kripto parada yasa dışı işlemler % 80 arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:25)