E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İnşaat sektörünün en büyük sorununun krediler olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Konut kredi faizlerinin yüksekliğinden dolayı vatandaşlar ev almaya yanaşmıyor. Konut kredi kampanyası düzenleyen bankalar ise yalnızca anlaşmalı firmalardan satın alınan konutlar için faiz indirimi yapıyor. Öte yandan kampanya düzenleyen bankalar kredi kullanma şartlarını zorlaştırdığı için orta ve alt gelirli vatandaşın ev alması neredeyse hayal oldu. Vatandaş ev sahibi olamazken sektör temsilcileri ise satılmayı bekleyen 2 milyona yakın konut olduğunu söylüyor. Hem konut stokunun tükenmesi hem de vatandaşın ev sahibi olabilmesi için konut fiyatlarında ve kredi faizlerinde indirime gidilmeli" dedi.
"İLK ÇEYREKTE İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 10,9 DARALDI"
2018'in ilk çeyreğinden itibaren inşaat sektöründeki büyümenin azaldığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "2018'in birinci çeyreğinden bu yana inşaat sektöründeki daralma devam ediyor. Özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve piyasadaki belirsiz hava yüzünden inşaat sektörü 2019'un ilk çeyreğinde yüzde 10,9 daraldı.
Konut satışları ise 2019 Mayıs'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,3 azaldı. Sektördeki bu daralma, beraberinde onlarca iş kolunu da etkiliyor.
Sektör küçülmeye başladığı halde inşaat firmalarının yaptığı yeni yatırımlar konut stokunu artırdığı gibi biten inşaatların satışını zora sokuyor. Sektörde yaşanan kan kaybının önüne geçmek için konut satışlarındaki KDV oranında indirime gidildi. Bazı bankalar da konut kredilerinde faiz indirimi yaptı. Ancak devlet bankaları ile özel bankalar arasındaki konut kredi faizleri arasında büyük fark var. Özel bankalar konut kredi faizlerinde indirim yapmalı. Konut kredi kampanyaları ise yalnızca anlaşmalı firmalar için değil tüm konutlarda geçerli olmalı. Kampanyalara talep artınca bankaların kredi kullanma şartları ağırlaştırılmamalı" diye konuştu.
"KONUTTAKİ KDV KARMAŞASI SON BULMALI"
Konut kredilerindeki faiz oranının mevduat faizlerinin çok üzerinde olmaması gerektiğine işaret eden Palandöken, "Konut kredisi kullanıldığında satın alınan gayrimenkullere bankalarca ipotek konulduğundan ve gayrimenkul değerinin en fazla yüzde 75'ine kadar kredi verildiğinden dolayı bankaların bu tür kredilerde riski çok düşük. Bu nedenle konut kredilerindeki faiz oranı mevduat faizlerinin çok da üzerinde olmamalıdır. Öte yandan, eldeki konut stokunun eritilmesi için yalnızca bankaların faiz indirimi yeterli değil. Konut satışlarındaki KDV indirimi kalıcı hale getirilmeli. Zaten konut ve iş yeri satışlarında o kadar karışık bir KDV uygulaması var ki bu karışıklık hem KDV iadelerine neden oluyor hem de uygulamayı zorlaştırıyor. Sektörde tek bir KDV uygulaması olmalı, o da yüzde 1'in üzerinde olmamalı" şeklinde konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
karpuz tüccarından hırdavatçıya kadar herkes inşaatçı olmuş. üretim yerine beton ekonomisine bu kadar bağlı kalınırsa geldiğimiz durum sıkıntılı olacaktır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:52)