E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTesco Türkiye'de neden başarısız oldu---

Tesco Türkiye'de neden başarısız oldu

Tesco Türkiye'de neden başarısız oldu
12 Haziran 2016 - 08:23 borsaningundemi.com

Migros, Kipa’yı satın aldı, Türkiye’den çıkan yabancı perakende zincirine Tesco da eklendi.

Perakende son yılların en hareketli sektörlerinden biri... Bu gelişmelerden biri de önceki gün yaşandı. Anadolu Grubu’nun geçen yıl satın aldığı Migros, İngiliz grup Tesco’nun Türkiye’deki markası Kipa’yı satın aldı. Anlaşma uzun pazarlıkların ardından olumlu sonuçlandı ve karar açıklandı. Rekabet Kurulu’ndan onay çıktıktan sonra büyük ihtimalle Ege’den doğan Kipa markası tarihe karışacak.
Türkiye’den çıkan yabancı perakende zincirlerine şimdi de Tesco eklenmiş oluyor. 2000’lerden sonra akın akın Türkiye’ye gelen yabancı perakende zincirleri şimdi birer birer gidiyor. Son birkaç yıldır Türkiye’den ayrılan bazı markaları sıralayayım. Real, Satürn, Darty,Carrefour, Praktiker, Elektro World. 
Yabancılar neden başarısız oldu? Hürriyet’e konuşan perakende uzmanı Rauf Arditi konuyu ‘yabancılar-yerliler’ diye ayırmanın doğru olmadığını söylüyor.
Başarılı şirketlerden Migros’un, BC Partners’ın çoğunluk hisseleri ve stratejisiyle bu noktaya geldiğini ekliyor. 
Tesco Kipa’nın durumu ise global bir sıkıntıdan kaynaklanıyor. Arditi İngiliz Tesco’nundünya ölçeğinde ciddi ölçekte para kaybetmesinin büyük rolü olduğu düşüncesinde.
Eski CEO Leahy zamanında hem Birleşik Krallık’ta hem uluslararası olarakABD, Asya, Doğu Avrupa’da ciddi yatırımlar yapıldığını hatırlatıyor.
“Yalnız ABD’deki Fresh & Easy 1 milyar USD’en fazla zarara yol açtı ve Tesco o zinciri neredeyse bedavaya verdi. Çin’den çekilmeye mecbur kaldı. Başka Asya ülkelerinde operasyonlarını sattı” diyor.
Arditi, Türkiye’de Kipa’nın bir Ege markası olarak önce o bölgede büyüme kararı aldığını hatırlatıyor. Ancak karlı pazar İstanbul’a gelmekte geç kaldığını dile getiriyor.
Genel olarak başarısızlıkların nedenini ise sık CEO değişimleri, yönetimsel hatalar, bazı bölgelerde yeterli kritik ağırlık sağlayamamak olarak belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı12 Haziran 2016 10:11

    olan ky ye oldu ingiliz kazığı yedik hepimiz.çağrıdan muaflığıda ayalarladılar spk da ön ayak olacak gibi.borsagündemden hakkımızı aramanızı istiyoruz.