E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
General Electric (GE) Türkiye Üst Yöneticisi CEO'su Canan Özsoy, Gebze'de açılışı yapılan ve dünyada sadece üç örneği bulunan ''Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi''nin, dünyanın dört bir yanındaki başarılı Türk mühendislerin ilgisini çektiğini belirterek, ''Tersine beyin göçü yaşıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir gurur vesilesi'' dedi.
AA muhabirinin sorularının yanıtlayan Özsoy, General Electric'in Türkiye'ye ve araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük önem verdiğini söyleyerek, ''Biz Türkiye'deki araştırma geliştirme faaliyetlerimizi geliştirdikçe ve bu konuda yatırımlarımızı artırdıkça tersine beyin güöçü sayısının yukarı doğru çıkacağını biliyoruz'' değerlendirmesini yaptı.
General Electric'in, dünyada sadece üç noktada bulunan ''Mükemmeliyet Merkezleri''nden dördüncüsünü TUSAŞ Motor Sanayi (TEİ) işbirliği ile ''Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi'' olarak Gebze'de faaliyete geçirdiğini vurgulayan Özsoy, ''Pek çok yeni teknolojiyi kullanarak, 200'ü aşkın Türk mühendisin çalışması ve emeği ile uçak motorlarının bütün ömrü boyunca yapılması gerekli bakım ve onarım teknolojilerinin yenilerini geliştireceğiz'' diye konuştu.
Özsoy, ''Tersine beyin göçü yaşıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir gurur vesilesi. Bu merkezdeki teknoloji yöneticisi arkadaşların girişimiyle sayıları 10'u geçen, üst uzmanlıkları, çok güzel eğitimleri ve deneyimleri olan Türk mühendisleri ülkemize geri getirme şansına sahip olduk. Bu bizim için bir sevinç ve gurur kaynağı'' ifadelerini kullandı.
''Ar-Ge teşviklerinden de yararlandık''
Yeni teknolojilerin Türkiye'den bütün dünyaya yayılacağını belirten Özsoy, ''Bulduğumuz, geliştirdiğimiz teknolojileri sadece Türkiye'de değil, sayıları 60'ı aşan bakım onarım tesislerinde kullanılmak üzere ihraç edeceğiz'' dedi.
General Electric Başkan Yardımcısı John Rice'ın önümüzdeki üç yılda Türkiye'ye altyapı geliştirme ve inovasyon konusunda 900 milyon dolarlık yatırım yapma kararını açıkladığını hatırlatan Özsoy, ''900 milyon dolarlık bir yatırım pastasının yanında, 5 milyon dolarlık çok sağlam bir başlangıç yatırımı yaptık. Bu, pek çok yetişmiş Türk gencine, Türk mühendisin iş imkanı tanıması açısından son derece önemlidir'' yorumunu yaptı.
Özsoy, Mükemmeliyet Merkezi'i yatırımında Ar-Ge teşviklerinden yararlandıklarını da belirtti.
''Üretimin üçte ikisi ihracata gidiyor''
TEI ile birlikte Eskişehir ve Ankara'da uçak motorlarının içerisinde kullanılan yüksek teknoloji ürünü pek çok uçak parçasını ürettiklerini dile getiren Özsoy, şunları kaydetti:
''Bu üretimin bir kısmı, ülkemizde Türk havayolları tarafından veya diğer uçak şirketleri tarafından kullanılan GE motorlarının yapımında ya da bakım onarımında kullanılmakta. Büyük bir bölümü ise yine GE'nin motorlarında kullanılmak üzere ihraç ediliyor. Bu yatırımımızın cirosu bugün 300 milyon doları aşmıştır. Bunun 200 milyon doları aşkın bir bölümü ise ihracattan katma değer olarak ülkemize gelmektedir. Burada yaptığımız parçaların yaklaşık üçte ikisini ihraç ediyoruz.
Merkez'in ana faaliyet alanı, ileri kaynak ve robot teknolojilerini kullanarak dünya çapındaki GE Onarım Merkezleri'nde uygulanan mevcut süreçlerinin optimizasyonunu sağlamak veya uygulanacak yeni onarım yöntemlerini geliştirmek olacak. Burada geliştirilen çözümler karmaşık yapıdaki ve pahalı uçak ve gaz türbin motor parçalarının hem ömrünü uzatacak hem de performansını artıracak. GE ve TEI ortak teknoloji yatırımı olan merkez, 200'ü aşkın Türk mühendisin tasarım ve Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTC) bir parçası olarak hizmet verecek.'' AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:04)