E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTers getiri eğrisinin rolü değişiyor---

Ters getiri eğrisinin rolü değişiyor

Ters getiri eğrisinin rolü değişiyor
19 Ağustos 2024 - 15:44 borsagundem.com

En önemli durgunluk göstergelerinin başında gelen ‘ters getiri eğrisi’nin ekonomiyi yavaşlattığı görülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de resesyon tahminleri alt üst olmuş durumda. Piyasalara sirayet eden belirsizlik, en güvenilir göstergelerde bile kendini belli ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, en önemli durgunluk göstergelerinden biri olan ‘ters getiri eğrisi’nin mucidi Campbell Harvey, göstergenin yanılma payının ilk kez bu kadar yüksek olduğunu belirtiyor.

Ters getiri eğrisi

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, Harvey, “Onlarca yıllık doğruluk geçmişine sahip bir durgunluk göstergesi olan ters getiri eğrisi, gelecekteki bir gerilemenin uyarısı olmaktan öteye geçti ve artık ekonomiyi etkiliyor” diyor.

Getiri eğrisindeki tersine dönüş, uzun vadeli tahvil getirileri kısa vadeli olanların altına düştüğünde gerçekleşiyor; bu anormallik tarihsel olarak yatırımcıların yakın gelecekte daha fazla büyüme riski gördükleri ve daha yüksek bir prim talep ettikleri zaman meydana geliyor.

Ters getiri eğrisi fikrini öncü gösterge olarak ortaya atan Duke Üniversitesi Finans Profesörü Campbell Harvey, göstergenin 1960'lara kadar uzanan son sekiz durgunluğun sekizini herhangi bir hata olmadan tahmin ettiğini söylüyor.

Göstergede tuhaflık

Ancak son yaşananlar önemli bir tuhaflığa işaret ediyor. Gösterge yaklaşık 20 aydır yanıp sönüyor ve bu süre zarfında bir durgunluğun devam etmemesi, göstergenin güvenilirliği konusunda şüpheler uyandırmış durumda. Ancak Harvey, öncü sürenin tarihsel olarak altı ila 23 ay arasında değiştiğini söylüyor ve “İşin garip yanı, ters getiri eğrisi yakın zamanda ekonomik büyümeyi yavaşlatabilen bir ‘nedensel mekanizma’ haline geldi” diye ekliyor.

Harvey, “Bu yüzden insanlar ters bir getiri eğrisi gördüklerinde, davranışlarını değiştiriyor ve bu yüzden bir CEO olarak, ters bir getiri eğrisi gördüğünüzde, herhangi bir yatırımın tetiğini çekme olasılığınız daha düşük oluyor” diyor.

Harvey, Fed'in agresif parasal sıkılaştırmasının getiri eğrisinin tersine dönmesine neden olduğunu ve Fed’in ve faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürerek hasarı telafi etmesi gerektiğini söylüyor.

Elbette, Fed faiz artışları tüketici enflasyonunu 2022 ortasındaki yüzde 9,1'den son okumada sadece yüzde 2,9'a düşürmeye yardımcı oldu; bu da üç yılın en düşük yıllık oranına karşılık geldi  ancak bu süreçte ekonomi soğudu.

Harvey, ters getiri eğrisinin güçlü geçmiş performansı ve davranışı değiştirme yeteneği göz önüne alındığında, riski yönetmeye yardımcı olmak için de kullanılabileceğini, yani şirketlerin bu yılın sonlarında veya gelecek yılın başlarında bir durgunluk gelmesi durumunda buna daha kolay hazır olabileceklerini belirtiyor ve ekliyor: “Aksi takdirde, şirketleri hazırlıksız yakalayan bir durgunluk, onları aniden maaş bordrolarını azaltmaya zorlayacak ve düşüşü daha da kötüleştirecektir.”

Endişeler giderilmiş değil

Harvey, “Bu göstergeyi aslında ekonomik büyümeyi yavaşlatan ancak sert bir iniş olmadan bir düşüş yaşayabileceğimiz bir duruma yol açan bir gösterge olarak düşünün. Yani Küresel Finans Krizi gibi bir şeyden ziyade daha yavaş bir büyüme” diyor.

Zayıf bir maaş bordrosu raporunun başlangıçta kırmızı alarm çalmasının ardından durgunluk korkuları geçen hafta azaldı ancak endişeler devam ediyor. Örneğin, altın fiyatları kısmen ekonomiyle ilgili endişeler nedeniyle yeni rekor seviyelere ulaştı.

Bu endişelerin en önemli savunucularından, hedge fonu Universa Investments'ın kurucusu ve CIO'su Mark Spitznagel de, bu yıl bir durgunluğun geldiğini ve tarihin en büyük piyasa balonunun yakında patlayacağını söylüyor. Spitznagel, “Bu sefer de farklı değil denilebilir; tek fark, patlayan bu balonun büyüklüğünün daha önce hiç görmediğimiz kadar büyük olacak olması” şeklinde konuşuyor.

Ters getiri eğrisi modelinin mucidi resesyondan eminTers getiri eğrisi modelinin mucidi resesyondan emin

 

Campbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeliCampbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeli

 

Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?

 

Yatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladıYatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladı

 

Resesyonu tüketiciler geciktiriyorResesyonu tüketiciler geciktiriyor

 

'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)