E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gibi kurumların çalışmaları yeni kömürlü santrallere onay verilmemesi gerektiğini ve var olanların 2030 yılına kadar terk edilmesi gerektiğini söylüyor.
GEM, bu altı ülkeye ilişkin yeni projelerin kağıt üstünde varlığını sürdürmesine karşın gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtiyor. Raporda Türkiye'nin OECD ülkelerinin tümünde planlanan yeni projelerin yüzde 74'üne ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.
Türkiye kömür santrali projeleriyle dünya çapında en fazla kapasite artışının planlandığı altıncı ülke konumunda.
Raporda "hükümetin kömür dostu politikalarına rağmen" kömür projelerinin kamuoyunda ciddi tepki alması, yasal mücadele ve finansmanında yaşanan sıkıntılar nedeniyle projelerin iptal edildiği not ediliyor.
Bunların sonucunda Türkiye'de 2021 yılında iptal edilen toplam kömürlü termik santrali kapasitesinin 10,6 gigawatt (GW) olduğu belirtiliyor. 2010'dan bu yana iptal edilen toplam kapasite 87 GW seviyesinde.
Çin dünyada kömür üretimini nasıl şekillendiriyor?
Raporda, Türkiye'de inşaat ve projelendirme konularında ilerleme kaydeden santrallerin uluslararası fonlamaya bağımlı olduğu ve projelerin gelecekte fon bulma sıkıntısının devam edebileceği paylaşılıyor.
Projelerin gerçekleşmesi gittikçe güçleşiyor
Çin, kömürlü termik santrallerin Türkiye dahil uluslararası finansmanında en aktif ülkelerden biriydi.
Çanakkale Lapseki'ye yapılması planlanan ve bölge halkının mücadelesiyle rafa kalkan Kirazlıdere Termik Santrali'nin mühendislik, satın alma ve inşaat işleri Çinli Energy China şirketine verilmişti.
Adana'da yapımı devam eden Hunutlu Termik Santralinin Çin'in finansmanıyla 2021 sonunda faaliyetlerine başlaması planlanıyordu.
Raporda kamuoyu baskısıyla iptal edilen projeler arasında Çayırhan B, Ayas Yumurtalık, Ağan ve HEMA Amasra termik santral projeleri sıralanıyor.
Enerji Bakanlığı'nın "kemiksiz yatırımın" ilk örneği olarak sunduğu Çayırhan B'nin yapımı ve ihalesi için tüm izinler alınmış olmasına rağmen iptalinin dikkate değer olduğu belirtiliyor.
Çin, Eylül ayında yurt dışındaki kömür projelerini fonlamayı durduracağını açıklamıştı.
BBC'ye konuşan Global Energy Monitor'ün kömür program yöneticisi Christine Shearer, Eylül ayı itibarıyla Çin'in 20 ülkede 44 yeni okyanus ötesi kömür santralini finanse etmeyi düşündüğünü belirtmişti.
Buna karşın Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi (CREA) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Eylül'den bu yana Çin'in fonladığı 15 adet (12,8 GW) kömür projesi iptal edildi.
Türkiye, Glasgow'daki İklim Değişikliği Konferansı'nda neler yapacak?
Daha önce BBC Türkçe'ye konuşan Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, kömürün yenilenebilir enerjiye göre birim maliyetinin gittikçe arttığını ve bu projelere yatırımcı bulunamadığını anlatmıştı.
Birpınar, Türkiye'de yeni kömür santrali yapılmasının planlanmadığını söylemiş ve 2 yıldır hiç yeni müracaatın yapılmadığını belirtmişti.
Dünya genelinde durum ne?
Rapora göre dünya çapında bugün 79 ülkede 2,400'den fazla faal kömürlü termik santral bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 2,100 gigawatt (GW) civarında. Yapım aşamasındaki 189 santralle bu kapasiteye 176 GW daha ekleniyor. Planlanan 296 yeni kömürlü termik santral projesi de 280 GW'lik kapasite artışı sağlıyor.
Bununla birlikte Kasım 2021'de düzenlenen COP26 iklim zirvesinin de etkisiyle geçen yıl kömürden çıkışta bir ivme sağlandı. Zirvede kömürden tamamen çıkış yerine kömürün aşamalı olarak azaltılması kararı tartışma yaratsa da rapora göre, kapanış tarihi belirlenen kömür santrallerinin sayısı geçtiğimiz yıl iki katına çıkarak 750'ye; kapasitesi de 550 GW'a yükseldi.
Bugün herhangi bir çıkış tarihi belirlenmemiş ya da 'net sıfır' taahhütleri kapsamına alınmamış faal santrallerin sayısı 170. Toplam 89 GW kapasitedeki bu santraller, tüm kurulu kömür gücünün yüzde 5'ini oluşturuyor.
Buna karşın 2021'de pandemi sonrası toparlanmanın etkisiyle faal kömür santrallerinde 18,2 GW'lık bir kapasite artışı yaşandı. Yeni lisans verilen 45 GW'ın yarısından fazlası (yüzde 56) Çin'den kaynaklandı.
COP26 İklim Zirvesi’nde varılan anlaşma neler öngörüyor?
Rapor, 2021 sonunda 20 ülkede yapım aşamasında olan 176 GW kömür kapasitesi olduğunu belirtiyor ve bunun yüzde 52'sinin Çin'de olduğunu söylüyor.
Rapor, kömür kapasitesindeki artışın 2021'deki azalışı geride bıraktığını ve toplam kömürlü santral kapasitesinin yaklaşık yüzde 1 oranında arttığını belirtiyor.
Reuters'a konuşan GEM araştırma analisti Flora Champenois, bunun küçük bir oran olduğunu ancak dünyanın kömür kullanımında yükselişe değil ciddi bir azalışa ihtiyacı olduğunu söylüyor.
İletişim Başkanı'ndan termik santral açıklaması
Kurum: 5 termik santral tamamen kapatıldı
Bacasında filtre olmayan termik santral mühürlendi
13 Termik santrale 2.5 yıl ek süre
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Vizyonu bu kadar yönetenlerin diyeceğim, cahil trolün teki diyecek ki doğalgazı ithal ediyoruz. Buralarda yakılan kömürü de ithal ediyoruz, bizim kömürün kalorisi yetmiyor. Üstüne bir de kanser oluyoruz.
Ya yapmasına yap ama, adam gibide izolasyon karbon kazı sıfırlayan tesisfiltreleri vb kur. şimdi biri yapar pof fpoff sis oluşumu gibi dumanı soğaya yarar sonra vwayy bizi engelliyolar, yok yerli milli elektrık engellenıyor zart zurt konuşuyorlar. Filtre takıyorsa üretsin. etrafındaki su toprak hava vb analizleri ilgili ilçte il vb belediyesince kontrol edildin. tedbirleri alırsan yaparsın ama siyanurle altına rar gibi hurraaa üret yerli milli ayaklarına katletme ortalıgı
Kanser vakalarının bir kısmı kömür ile alakalı
İşte ülkemizi bu zehir fabrikalari ile dünyanın çöpünü getirirek rezil edilmesi bu ucube isistemin bize bu yönlüde hediyesidir.
ne kadar kötü ve iyi olmayan şey varsa onda lideriz ,bu demektirki iyi yönetilmiyor ülkemiz ,yazık
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:52)