E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTemmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı geriledi---

Temmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı geriledi

Temmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı geriledi
27 Temmuz 2015 - 10:50 borsaningundemi.com

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Temmuz ayı itibariyle, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 1.329 lira oldu

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Temmuz ayı itibariyle, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.328,92 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.337,66 TL seviyesinde bulunuyordu.   

TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.328,73 TL olarak gerçekleşti. Bir önceki ay rakam 4.357,20 TL olmuştu.
   
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,65 oranında geriledi. Yılın ilk yedi aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 7,84 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,88 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,59 olarak hesaplandı.  
   
Açıklamada şu bilgiler verildi:
   
"Süt, yoğurt, peynir grubunda  bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta  bir ay aradan sonra et fiyatı yeniden yükseldi. Kıyma etin fiyatı yüzde 3,34 kuşbaşı etin fiyatı yüzde 3,90 oranında arttı. Hesaplamaya dahil edilmeyen dana bonfile kilogram fiyatının 78,90 TL -neredeyse ikibuçuk günlük net asgari ücret karşılığı- olduğunu bu arada not edelim. Sakatat ve tavuk fiyatı değişmedi. Hesaplamada dikkate alınan kültür balığı ortalama kilogram fiyatı ise artış gösterdi. Yumurta fiyatı geriledi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin ortalama kilogram fiyatı da yürütülen kampanyalar sonucu biraz geriledi. Böylece bu grupta görülen fiyat değişiklikleri birbirini dengeledi ve et fiyatında görülen artışın yansıması düşük tutarda kaldı.
   
Yaş sebze-meyve grubu yaz aylarında mutfak harcamasını rahatlatarak aile bütçesine olumlu katkıda bulunmaktadır. Bu ay özellikle patates ve kuru soğan fiyatındaki gerileme ve fakat limon fiyatındaki artış dikkati çekti. Yaş sebzemeyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,32 TL olarak hesaplandı. Meyve ortalama kilogram fiyatı 3,80 TL’den 3,47 TL’ye geriledi. Sebze ortalama kilogram fiyatı ise bu ay sebze 3,20 TL olarak hesaplandı. Oysa bu tutar geçen ay 2,92 TL’ydi.
   
Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.
   
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta  önemli bir fiyat değişikliği olmadı.
   
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden  tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı genel ortalamada değişmedi. Zeytin fiyatı da aynı kaldı. Şeker ve tuz ile bal ve reçel fiyatı geçen ayın aynı tutarında kaldı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden antepfıstığı ve fındık fiyatında gerileme olurken diğerlerinin fiyatı değişmedi. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı ise aynı kaldı. Çay ve ıhlamur fiyatı da değişmedi. Ancak önümüzdeki aylarda ıhlamur fiyatında ciddi oranda bir artış beklenmektedir. Salça fiyatı aynı kaldı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)