E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalarda yılın ilk yarısı pandemi sonrasında kısıtlamaların azalmasıyla ve küresel şirket bilançolarında görülen toparlanmayla birlikte güçlü bir yükselişle geçti. Ancak Motley Fool’un haberine göre temmuz ayı borsaların bir miktar nefes alacağı bir dönem olacak. Küresel yatırımcıların dikkati ise korona virüs, enflasyon, istihdam ve ABD Merkez Bankası (FED) gündeminde.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Haziran ve temmuz aynı gündemle başlıyor gibi görünse de temmuz ayında borsalar için ayırt edici olabilecek birkaç önemli faktör borsalar tarafından takip edilecek. Yılın ikinci yarısına girerken yatırımcılar FED’in açıklamalarıyla birlikte daha hazırlıklı hale geldi. Bununla birlikte yeni ayda yatırımcıların merakla bekledikleri çeyrek bilançoları da borsalarda yön bulabilmek için önemli bir gösterge olacak.
Borsalar hala kötü haberleri bekliyor
Yatırımcılar ekonomik verileri oldukça dikkatli takip ediyor ve temmuz ayının ilk iki haftasında oldukça önemli veriler paylaşılacak. Ancak borsalar muhtemelen bu verilere beklenenden çok daha farklı bir biçimde cevap verecek.
Küresel endeksler geçtiğimiz ay FED toplantısının ardından geri çekilmişti. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda faiz oranlarının piyasaların beklediğinden daha erken artırılacağı açıkça belirtilmişti. İstihdam verileri de ekonomistlerin tahmininden daha hızlı düşüyor. Enflasyonsa ABD için FED’in yönetmesi gereken ciddi bir risk haline geldi.
Eğer yeni ekonomik veriler beklenenden daha büyük bir büyümeyi veya enflasyonu gösterirse Motley Fool’un haberine göre borsalar çalkantılı bir sürece girebilir. Faiz oranlarının yükselme olasılığı daha fazla artarsa sermaye özkaynak yatırımlarından ayrılamaya daha yatkın olabilir.
1 Temmuz (bugün) tarihinde ABD’de sanayi üretim verileri açıklanacak ve bu ekonomik verileri 2 Temmuz’da ABD İş Gücü İstatisik Bürosu’nun aylık istihdam raporu izleyecek. 13 Temmuz tarihinde ABD Tüketici Fiyat Endeksi rakamları açıklanacak. 16 Temmuz tarihinde ise yatırımcılar tüketici duyarlılığı ve perakende satışlarla ilgili önemli verileri takip edecek. Ekonomistler yaklaşık %4,3 oranında bir enflasyonla karşılaşmayı bekliyor. ABD’deki işsizlik ödeneklerinin süresinin dolmasıyla ve yaz tatili sürecinde seyahat harcamaları ve ekonomik faaliyetlerin artmasıyla yaz aylarında ABD’de istihdam rakamlarının birkaç milyon artması da beklentilerin arasında.
Eğer istihdam agresif beklentileri karşılamazsa Wall Street’in de kısa vadeli bir yükseliş göstermesi bekleniyor. Motley Fool yazarı Ryan Downie bu süreçte yatırımcıların dengeli portföylerini korumalarını öneriyor. Zira birkaç çeyrek daha sürecek belirsiz koşullar sırasında büyük bahislerin içerisinde olmak gereğinden fazla risk anlamına gelebilir.
Havayolları ve oteller zorlu bir sürece giriyor
Korona virüsün Delta varyantının yayılmasıyla geçtiğimiz ay Avrupa, Asya ve Avustralya’da kısıtlamalar bir kez daha artırıldı. Bu durum uluslararası yatırımları olan seyahat ve otelcilik şirketlerinin hisseleri için zorlu olabilir.
Bu tür şirketler için asıl sorunsa pandeminin bir sonraki süreçte ne getireceğinin asla tahmin edilememesi. Aşılama oranlarındaki artış, bağışıklığın yükselmesi ve hükümetlerin krize verdikleri cevaplar Delta varyantının 2020 kriziyle karşılaştırıldığında ciddi bir sorun olmaktan çıkarabilir. Ancak Hindistan’da geçtiğimiz ay görülen tablo yetkilileri fazlasıyla etkilemiş gibi gözüküyor. Ortaya çıkan bu tehdit hızlı bir şekilde aşılsa bile Downie’ye göre bu ayın ilk birkaç haftasında ekonomide bazı hasarlar verebilir. Korona virüs kriziyle yakından bağlantılı olan hisse senetlerinin toparlanması da beklenildiği kadar çabuk olmayabilir.
Değerinin altındaki hisselere yatırım yapan yatırımcılar bir süredir havayolu şirketleri, kurvaziyer gemi şirketleri ve otel zincirlerine yatırım yapmayı değerlendiriyor. Delta varyantı süresince görülmesi muhtemel dip noktaları bu piyasaya giriş için uygun bir nokta olabilir. Ancak Downie bu hisselerin daha iyi bir performans göstermeden önce daha fazla düşmesi ihtimaline karşı şaşırılmaması gerektiğini de ekledi.
Bilanço sezonu yatırımcıları yanıltmamalı
S&P 500 Endeksi’nin ilk çeyrekteki bilanço rakamları tüm zamanların en yüksek seviyesindeydi. Hisse senetlerinin büyük çoğunluğunda getiriler ve kârlar analistlerin beklentilerini yerle bir etti. Satış rakamları on yıldan uzun süredir görülmemiş bir şekilde büyüdü. Bu durumun sebebi ekonomik temel verilerdeki güçten ancak aynı zamanda da teşvik paketlerinin ve düşük faiz oranlarının sağladığı destekten kaynaklanıyordu.
Downie ikinci çeyrek bilançolarında tablonun daha farklı olacağını ancak genel görünümün pozitif olmayı sürdüreceğini öngörüyor. Zira teşvik paketleri bu çeyrekte çok büyük bir rol oynamayacak ve istihdam rakamları da ikinci çeyrek boyunca zayıf gelmeye devam etti. Sonuç olarak perakende şirketler geçen çeyrekte aldıkları rüzgarı devam ettiremeyebilir. Sermaye piyasalarındaki düşük volatilite de geçen çeyrekteki dalgalı süreçten özellikle ticaret ve varlık yönetimi alanında önemli getiriler sağlayan büyük bankaların bilançolarını aşağı çekebilir. Yine de şirketlere yönelik çoğu gösterge S&P 500'de toparlanmayı ve finansal iyileşmeyi gösteren kurumsal bilançoları işaret ediyor.
Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo ve Citigroup gibi bankalar Temmuz ayı süresince genel ekonomik aktiviteye ilişkin görüşlerini ve kendi projeksiyonlarını paylaşacak. Bankaların bilanço paylaşımlarını FAANG hisseleri (Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet), Tesla ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin bilanço paylaşımları takip edecek.
İkinci çeyrek bilançolarının analistlerin öngörülerini tatmin edebilmesi zor görülüyor. Özellikle de geçen yıl Haziran ayında gerçekleşen ilk yeniden açılma faaliyetleriyle rekabete edecek olan şirketler yıllık bazda daha yüksek beklentilerle karşı karşıya kalacaklar. Bununla birlikte Downie’ye göre geçtiğimiz çeyrekte şirketlerin hükümet teşviklerinden fayda sağladığını da unutmamak gerekiyor.
Borsa uzmanı ikinci çeyrek bilançolarında düşüş görülmesi halinde yatırımcılara başlıklardaki satır aralarını okumayı tavsiye ediyor. Zira bilançolardaki düşüş şirketlerin uzun vadeli performansları için kötü bir haber anlamına gelmeyebilir ve bilanço sonrası düşüşler bu şirketlerden hisse almak için iyi bir giriş noktası anlamına gelebilir.
Erken bilanço rapor eden şirketlerin sağlayacakları veriler piyasada yön bulmak için daha fazla bilgilendirici olabilir. Downie bu süreçte yatırımcılara hem yukarı hem de aşağı yönlü volatiliteye dayanıklı bir portföy oluşturmalarını tavsiye ediyor.
Borsalarda yükseliş için kilit dönem yaklaşıyor
Delta varyantı paniği ile borsalarda satış baskısı oluşuyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Endeks en az 180 bin olur bu yıl sonuna kadar..akıllı olun akıllı...
Sıksanız birazdaha suyunu çıkarırısınız çıkaramazsanız M Güler’e gidin o size şelale yapar adam bu işlerin uzmanı ondan sonra bi 100 bin küçük yatırımcıda kaçar Ağustos Allah Kerim
BİST 100 1.6$...daha nereye düşecek....kelepir...yükselecek tabii ki....
bntas tahtasında sürekli alns yatırımdan 6 6 6 - 12 12 12 3-3-3 5-5-5 emir veren kim bi baksınlar bakalım daha hani herkes küçük yatırımcı sevici ya görelim bakalım kimse zarar görmeden uyarıyorum tedbiri kim alacaksa alsın
pazarlamacının tüm kuşlu ve telgram alemi tenekeci adnanın emirinde reklama başladılar müritlerine aldırıyorlar oluk oluk para akıyor mal aldıranlara. hazır olun bu sefer büyük oynuyor yazıyor yazıyor tenekeci operasyonu yazıyor... artık gizli yürütüyor işleri eskiden kimse yok ... yeni yüzler. spk dan onayı bekliyor adnan anında görüntü diyor. tüm eşi dostu malda... hadi bakalım bizde izliyoruz sonunu...
tenekeci adnan ve havarileri operasyona kolları sıvadı hazır olun iyi takip et borsa gündem dolap nasıl yapılır bu sefer çözebilecekmisin bakalım tamamen yeni kadro.... ha ha ha
BIST, kuraklıktan suyu kalmamış göl gibi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:35)