E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez bankaları ve hükümetlerin enflasyonla mücadelelerini hızlandırmasıyla birlikte, küresel piyasaların genelinde varlık fiyatlarında sert satışlar gördük. Şimdi soru bir durgunluğa girip girmediğimiz değil, durgunluğun ne kadar derin olacağı ve bir tür finansal kriz ve büyük bir küresel likidite şoku yaşayıp yaşamayacağımızdır.
Japonya 1998'den bu yana ilk kez Yen'i desteklemek için müdahale ederken, Federal Rezerv üst üste üçüncü yetmiş beş baz puanlık faiz artırımını gerçekleştirdi. İngiltere, İsviçre, Norveç 50 baz puanlık
artışlar yapıyordu. Amaç artık beklenti enflasyonunu değil cari enflasyonda düşüş görmekti.
2/3 haftadır ağırlık vererek belirtiğimiz gibi artık, Neyin nerede ve ne zaman kırılacağını tahmin etmek daha zor çünkü piyasaların şirket kar tahminlerinde; durgunluğun kısa ve sığ olacağı düşüncesi vardı.
Şimdi ise portföylerini kalıcı enflasyon ve artan faiz oranlarına göre yeniden ayarladıkça, hisse senetleri her yerde düşüyor ve Piyasanın dibe vurduğuna dair işaretler görene kadar hisse senetlerinde uzun vadeli hareket etme konusunda önümüzde bence hala zaman ve alan var.
Zaten ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi geçen hafta %3.47'den %3.77'ye yükselirken, getiri eğrisi, 2 yıllık vadede %4.24’lerde seyrediyordu. Oynaklık açıkça yoğunlaştı, bu da piyasa katılımcılarının tedirginliğinin kanıtı ki bu olgunun, üçüncü çeyrek k/z sezonu yaklaştıkça önümüzdeki haftalarda da devam etmesi beklemek sürpriz olmaz.
Euro, Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez yedek askerlerini çağırmasıyla önce 0,9807 $'a ardından da ABD’de öncü PMI’ların tamamı beklentilerden güçlü gelirken, Euro Bölgesi, Almanya ve İngilterede ise yine beklentilerin altında kalınca Euro/usd 0,9686’lara kadar düşebiliyordu ki yine bizi takip edenler için bu seviyeler sürpriz değil.
FED’in yine 75 baz puanlık artış yapmasıyla ki bu art arda üçüncü artıştı ve yetkililer oranların bu yıl %4,4'e ulaşmasını öngördüklerini açıklıyordu bu piyasaların toplantıdan önce fiyatlandırdığından daha
yüksek ve Fed'in aylar önce öngördüğü tahmininden de 100 baz puan daha yüksekti. Bu veriler sonucundan dolar endeksi önce 111.72'ye çıkmıştı ki Avrupa kıtasından gelen beklentilerin altındaki PMI’lar ile dolar endeksi 113 seviyesine kadar çıkarak beklentimiz olan 120 yolcuğuna devam ediyordu.
Küresel ekonomide resesyon endişeleri ve güçlü ABD doları petrol fiyatlarını aşağı çekmeye devam ediyor ve Brent petrol 86 dolar seviyesine gerilerken, benzer şekilde altının onsu da 1643 seviyesine
kadar düşüyordu ki bu seviyelerin görülmesi de bizi takip edenler için sürpriz değildi.
Bu haftanın gündemine baktığımızda; ABD'de, Salı günü; Dayanıklı Mal Siparişleri ve Tüketici Güveni, Cuma günü PCE enflasyonu,
Avrupa'da ise pazartesi Almanya iş ortamı endeksi, Cuma günü de öncü Eylül enflasyon verisini takip edeceğiz.
Asya borsaları yeni haftada düşüşte
Düşen piyasada hisselerine sahip çıkan patronlar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:19)