E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTemiz enerjide kutsal kase, nükleer füzyon şirketlerinde---

Temiz enerjide kutsal kase, nükleer füzyon şirketlerinde

Temiz enerjide kutsal kase, nükleer füzyon şirketlerinde
27 Eylül 2022 - 14:54 borsaningundemi.com

ABD hükümeti, dünya ekonomilerini zorlayan enerji krizinin ortasında çözümü nükleer füzyon şirketlerinde görüyor. ABD Enerji Bakanlığı, başlangıç için özel şirketlere 50 milyon dolarlık destek veriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hükümeti, temiz enerjinin 'kutsal kasesini' ele geçirmeye çalışan kar amaçlı nükleer füzyon şirketlerine 50 milyon dolar vermeyi taahhüt ediyor. ABD, küresel boyutta etkisini sürdüren enerji krizinin etkilerini hafifletmek amacıyla, temiz enerjiye yöneliyor. Bu bağlamda, özel sektör nükleer füzyon şirketlerine önemli miktarda yatırım yapan ABD hükümeti, temiz enerjiye geçişe ivme kazandırma arzusunu da ortaya koymuş oluyor.

ABD nükleer füzyonu ciddiye alıyor

Cnbc’den Catherine Clifford’un haberine göre, harekete geçen ABD Enerji Bakanlığı, Pittsburgh'daki Küresel Temiz Enerji Eylem Forumu'nda, 50 milyon doların kamu-özel ortaklıklarındaki özel füzyon şirketlerine gideceğini resmi olarak duyurdu.

Bir endüstriyel ticaret grubu olan Fusion Industry Association CEO'su Andrew Holland, CNBC'ye verdiği demeçte, “Bu para, ABD hükümetinin hızlandırılmış bir zaman diliminde ticari öneme sahip olacak bir füzyon programı oluşturma konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor” dedi. Holland, “ABD hükümeti tüm ağırlığını füzyon enerjisini hızlandırmaya verirse, ABD'ye dönüşümsel yeni bir enerji kaynağı getirebilir” şeklinde konuştu.

ABD hükümeti tüm ağırlığını füzyon enerjisini hızlandırmaya verirse, ABD'ye dönüşümsel yeni bir enerji kaynağı getirebilir

Temiz enerjinin kutsal kasesi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geleneksel nükleer reaktörler, bir nötronun büyük bir atoma çarptığı ve onu bölerek enerji açığa çıkardığı bir süreç olan nükleer fisyona dayanıyor. Nükleer füzyon ise iki daha ağır atomun daha ağır bir atom oluşturmak için bir araya gelmesiyle oluşuyor. Nükleer füzyon genellikle temiz enerjinin kutsal kasesi olarak görülüyor çünkü neredeyse sınırsız bir enerji sunuyor, sera gazı salmıyor ve uzun ömürlü nükleer atık üretmiyor. Ancak, süreci ölçeklendirilebilecek ve ticarileştirilebilecek şekilde güvenle kopyalamanın çok zor olduğu kanıtlanmış bir gerçek olarak ortada duruyor.

Yılda 700 milyon dolar destek

ABD hükümeti, 1950'li yıllardan beri füzyon araştırmalarına para yatırıyor ve bugün bu miktar yılda yaklaşık 700 milyon dolara karşılık geliyor. Ancak bu paranın büyük bölümü çoğunlukla ulusal laboratuvarlara ve üniversitelere ve Fransa'daki birincil uluslararası araştırma projesi olan ITER'e (International Thermonuclear Experimental Reactor - Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktörü) gidiyor.

Nükleer füzyon genellikle temiz enerjinin kutsal kasesi olarak görülüyor çünkü neredeyse sınırsız bir enerji sunuyor, sera gazı salmıyor ve uzun ömürlü nükleer atık üretmiyor.

Holland, Pittsburgh'da özel füzyon şirketleri için açıklanan 50 milyon dolarlık desteğin, ABD hükümetinin özel sektör füzyon enerjisi şirketlerine yaptığı ilk önemli yatırım olduğunun altını çiziyor. Holland, “Bu sadece bilim için değil. Bu ticari bir geliştirme ve dağıtım programı” diyor.

Bu meblağ, şirketlerin ayrıntılı planlar hazırlamasına yardımcı olmasına rağmen pahalı füzyon santralleri inşa etmek için yeterli bir fon niteliği taşımıyor. Yine de fonun, ABD füzyon şirketlerine destek vermesi ve itibar kazandırması bekleniyor.

Fonun, ABD füzyon şirketlerine destek vermesi ve itibar kazandırması bekleniyor.

Net güç

Nükleer füzyon, iklim değişikliğine karşı ortak mücadelenin bir parçası olarak oldukça cüretkar ancak hayati bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Nükleer füzyon danışmanı Matthew Moynihan, bir ABD firmasının 'net güc'e ulaşan ilk şirket olmasını istediklerini söylüyor.

‘Net güç’, füzyon endüstrisinde reaksiyonu harekete geçirmek için gerekenden daha fazla gücün üretildiği önemli bir eşiği ifade ediyor. Moynihan, “Bu destek, bir maaş çekinden daha fazlası anlamına geliyor. Bu fonu kazanmak, firmalara hükümetin onay damgasını verecek. Bu da yatırımcıların sektöre daha fazla para aktarmayı düşündüklerinde görmek isteyecekleri bir şey” diyor.

Toplam 5 milyar dolarlık yatırım desteği

Fusion Industry Association'a göre, özel sektör füzyon endüstrisi, bugüne kadar risk sermayesi ve diğer fonlardan yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım desteği almış durumda.

Son zamanlardaki kayda değer artışlar arasında, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmasının bir yan ürünü olan Commonwealth Fusion Systems, Bill Gates, John Doerr, Salesforce eş CEO'su Marc Benioff'un Time Ventures’ü ve Google dahil olmak üzere çok sayıda güçlü yatırımcıdan sağlanan 1.8 milyar dolarlık finansman yer alıyor. Bunun yanı sıra, bir başka özel füzyon şirketi olan Helion da, Silikon Vadisi'nden Sam Altman tarafından yönetilen ve Helion'un belirli fonlama hedeflerini karşılamasına bağlı olarak 1,7 milyar dolarlık başka bir fon potansiyeli de içeren 500 milyon dolarlık bir destek aldığını açıklıyor.

Hükümetin destek programı şu an için önümüzdeki 18 ay boyunca 50 milyon dolar olarak açıklanırken Kongre, gelecekte 415 milyon dolar harcamaya izin veriyor. Destekler, ilk olarak 2020 yılında Enerji Yasası'nda yetkilendirilen ‘Kamu-özel finansman programı’ kapsamında veriliyor.

Ülkelerden enerji krizine karşı nükleer plan

 

Hidrojenli doğal gaz geliyor!

 

Hidrojen, ısınma maliyetlerini iki katına çıkarabilir

 

Belçika ilk kez bir nükleer reaktör kapatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu27 Eylül 2022 16:12

    El alem nükleer füzyon peşinde, biz hala faiz düşerse enflasyon da düşer gibi saçma bir teoriyi kanıtlamaya çabalıyoruz. Sonra neden ekonomimiz ithalata dayalı deniyor. Füzyon çalışsın ilk alıcısı biz olacağız. Üstelik yüksek fiyattan almak için de dış mihraklardan, günah olan yüksek faizli borç alarak. Bu kafayla anca bu kadar.

  • Ferhat27 Eylül 2022 18:02

    Sanayicisin diyelim. 100tl ye mal ediyorsun. Sonra kredi kullandın. Yüzde 10 faiz ile ne kadara mal olur. Birde yüzde 20ile kredi kullandın ürettiğin ne kadar mal olur. Enflasyon bunun neresindedir.

  • ealeae27 Eylül 2022 17:46

    ITER projesinde 40 a yakın ülke var düşman rusya çin dahil ama biz yokuz. Rusyanın tehditleri projeye hız verecek batı 5 10 sene daha sabreder ama bizim için o yönde umut dahi yok. 20 yıllık nerdeyse bitmiş f35 projesinden atılmayı başaran bir yönetimden beklendiği gibi.