E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul'da temettü dönemi başlıyor. Yüksek oranda verilen temettü ödemelerinin hisse üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünenler şimdiden düzenli temettü ödeyen firmaları yakın takibe almış bulunuyor. "Şirketin kârı artıyor ve temettü de ödüyorsa çok düşünmeye gerek yok" diyor, borsa yatırımcılarından Mehmet Koç. Ona göre kâr payı dağıtan şirketlerin mali performansı da yüksek olurken hisseyi yükseltiyor.
Bununla birlikte temettünün yatırımcıya katkısı konusunda uzmanların farklı görüşler taşıdığını belirtmekte fayda var. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan yüksek temettü dağıtımının hisselere olumlu yansıdığını söyleyenlerden: "Sabreden yatırımcılar zaten mevduat getirişine yakın bir getiriyi bu şirketler kâr ürettikleri için temettü olarak alıyor." diyor. Öte yandan temettü ödemesinin reklamdan öte bir mana ifade etmediğini dile getirenler de var.
Temettüye bir anlam yüklemediğini söyleyen yatırımcı Beyza Taşdemir, "Temettü oranı kadar hissenin fiyatı düşüyor, bu nedenle temettüden dolayı hissedarın bir kazancı ya da kaybı olduğunu düşünmüyorum" diyor.
Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal ise, "Tamam temettü önemli ama asıl olan hisselerin yıllık getirişinin ne olduğu" yorumunu yapıyor. Yatırımcıların ise ağırlıklı olarak ilk görüşe prim verdikleri bilinen bir gerçeklik. Zaten dönemsel olarak bilançoların takip edilmesinin temel gayesi de temettü potansiyeli olan firmaların tespit edilebilmesi. Ancak veriler düzenli temettü ödeyen şirket sayısının pek de yüksek olmadığını gösteriyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören 413 şirket içerisinde düzenli temettü ödeyenlerin sayısının sadece 35 olması da bu tespiti destekliyor. Son 10 yılda en az sekiz yıl yatırımcısına kazandıran şirket sayısı ise 23 ve bunların 11 tanesi düzenli temettü ödeyen firmalar arasında yer alıyor. Bunlar; Adana Çimento (B), Alkim Kimya, Aselsan, Bim Mağazalar, Çimsa, Ford Otosan, Otokar, Pınar Et ve Un, Pınar Süt, Tofaş Oto. Fab. ve Türk Traktör. Düzenli temettü ödemelerinin yanı sıra gösterdikleri yüksek performansla da öne çıkan Aselsan ve Otokar, son 10 yılın dokuzunda kazandırdı. İki hisse, kriz nedeniyle 2008 hariç olmak üzere 10 yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 30'un üzerinde getiri sağladı.
Veriler uzun vadede istikrarlı şekilde yatırımcısına kazandıran hisselerin neredeyse yarısının düzenli temettü ödemesinde bulunan firmalar olduğunu gösteriyor. Bu da yatırımcıların temettüye neden önem verdiğini açıklıyor. Her ne kadar temettünün hisse performansına yansıması konusunda uzmanlar farklı bakış açıları taşısa da temettü verimliliğini takip edenlerin kazanma potansiyelinin daha yüksek olduğu gözleniyor. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
flamenco72 arkadaşımız gayet güzel özetlemiş, borsa da yatırımın mantığını, fazla söze gerek yok....
Armada surpriz yapar
Kap haberi nedir
2-)Şimdi; senin erikli dalı sen satmadın, eriklerini toplayıp, senin hesabına havale etttik, seneye dal aynı bile kalsa yine erik verdi, yine geldi mi erikli dal fiyatına..(artık ne kadar erik verdiyse) Yani özetle; temettünün algımızda anlam kazanabilmesi için, (bence 2 yıl ama) en az 1 sene elimizde tutmamız lazım.. Mesela Bu sene muhtemelen gelecek temettü ile yatırımım geri dönmüş olacak.. 2009 dan beri elimde ne etti 7 sene mi?.. 7 sene geri dönüşü hiçbir konut yatırımında bulamazsınız..Kaldı ki muhtemelen karımız PETLİM, RAFİNERİ gibi etmenlerle artacak da..Erken emeklilik deyin, topraktan dörtte bir fiyatına girdiğiniz 2 artı 1 daire deyin vesaire..Temetttüyü bu açılardan değerlendiriniz..Kısa vadede ise hiçbir anlamı yok..Ama hisse senedi yatırımı ile kısa vadede zengin olan da pek yok...
1-)Sanırım bu temetttü konusunun; "Amaaaan nasıl olsa fiyattan düşmüyolar mı?" tadına küçümsenmesinin veya daha doğrusu içselleştirilememesinin sebebi, kısa vadeli algı..Pek tabiidir ki..yarın temettü verecek şirketin hissesini, bugün alıp 1 hafta sonra satmayı düşünüyorsanız anlamsız.Şöyle düşünelim; size ait bir erik dalı var, üstü birrr sürü olgun erik dolu..Birisi dese ki; "Hacı şu dalı bana sat"..Nasıl fiyat vereceğiz? Dalın kendisi ve erikler değil mi.. O erikleri toplayıp, birrrr güzzzel tuzlayarak, dere kenarında söğüt gölgesinde yemiş olsak da, dalı satsak ne fiyat istiiicez? Eriksiz dal fiyatı.. Alıcı niye alacak? Ya seneye erik yemek için, ya yarın öbür gün bu dal uzar gider, daha fazla erik verir, ister erikleriyyle, ister erikleri yiyip eriksiz ama yine de karla satarım diye..(çünki, dalın daha da büyüyeceğini düşünüyor..)
alcar bedelsiz verme ihtimali varmı y t d
Sasa iyi temettu veriyor bence. Ytd.
temettü küçük yatrımcıyı aldatma oyunu olup büyük miktar yönetime kalıyor veya sadece yönetim yiyor.
2015 ocak ayında 11.700 TL ile alınan Aselsan şu an 33 bin TL, temettü dahil
Sayın yorumspor şuan için aselsan alırsak ne kadar süre beklemek gerekir.
Aselsan temettü şirketi olmamasına rağmen her yıl az da olsa temettü ödemesi yapar. Büyüme bakamından savunma sanayisinin önü ardına kadar açık.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:06)