E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Konu temettüler olduğunda, en kötü günler geride kalmış olabilir. Geçtiğimiz yıl şirketlerin yönetim kurulları bilançoları dengelemek için erteledi ya da kesti ve İngiltere’nin en büyük şirketlerinden bazılarının hissedarları, yatırımlarının getirilerine erişim sağlayamadı. Finans verileri sağlayan Link Group’a göre, temettü ödemeleri 2020 yılında düşüş göstererek toplamda 61,9 milyar sterlin olarak gerçekleşti. Bu rakam ise son dokuz yılın en düşük yıllık toplamı oldu.
Korona virüs krizinin neden olduğu tehlikeyi atlayan fon yöneticilerinin bu yıl için görünüm beklentileri daha olumlu. Hargreaves Landsdown’ın Hisse Fonları Başkanı Steve Clayton, Financial News’e yaptığı açıklamada, bundan sonra “negatif sürprizlerle” karşılaşılma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Devamında, “birinci karantinalar sürecinde hükümet desteği almadan ayakta kalan şirketler ve temettü ödemelerine devam edenler bundan sonra kesintiye gitmeyecek” dedi.
Açıklamasına, “güçlü durdular ve yatırımcılarını ödüllendirdiler. Şimdi durmayacaklar” diyerek devam etti. 2020’nin son üç ayında, süpermarket devi Sainsbury’s’in de içinde bulunduğu bazı şirketler, yılın ilk dönemlerinde askıya aldıkları temettü ödemelerini gerçekleştirdi.
Clayton, “şirketler, özellikle de hükümetin gelecekteki vergilendirme ve pandemi yardım paketleri konusundaki niyetleri belirsizliğini koruduğu için, dikkatli bir şekilde geri dönecek” dedi.
Clayton, “birçok yönetim kurulu pandemiyi gelecekteki temettü sınırını yeniden belirlemek için bir fırsat olarak görecek” dedi. Açıklamasının devamında, “faiz oranları bu kadar düşükken, bankaya nakit yatırmaktan daha çekici görünmesi için bir hissenin ne kadar getiri sağlaması gerekir?” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz yıl temettü ödemelerini askıya alan şirketler arasında bankalar da yer aldı. Avrupa Merkez Bankası, Temmuz ayında kredi kurumlarına temettü ödemelerinden ve hisse geri alımlarından uzak durmalarını söyledi. Ancak İngiltere Merkez Bankası, Aralık ayında, İngiltere bankalarının temettü ödemelerine yeniden başlayabileceğini bildirdi. Yine de ödemelerin miktarının belirlenmesi için bazı kurallar oluşturuldu.
Link Group, 2021 beklentilerinin, yeni karantina önlemleri nedeniyle “önemli ölçüde düşük” olduğunu açıkladı. Şirket İngiltere’de temettü ödemelerinin, eski yüksek seviyelere 2025’ten önce dönemeyeceğini söyledi. Link’e göre, geçtiğimiz yıl temettülerin üzerinde en büyük etkiyi gösteren unsur finans sektöründen geldi ve Nisan ile Aralık aylarında bankalarda temettü işlemlerinin doğrudan iptal edildiğini hatırlattı.
İngiltere merkezli hisse getiri fonu Axa Farmlington’ın Yöneticisi Simon Young, “geçtiğimiz yıl, İngiltere’de temettüler için korkunç bir yıldı ve son veriler, ödemelerde sert bir düşüş olacağını gösteriyor” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak İngiltere’de gelir seviyelerinde görülen büyük düşüşün ardından, birçok şirket için büyük bir sıçrama bekliyoruz. Aşı uygulamasının küresel çapta ekonomik büyüme görünümünü iyileştirmesini ve gelirlerde, dolayısıyla da temettülerde artış görüleceğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
2021 yılında %5 ila %10’luk bir temettü artışı öngören Young, “İngiliz şirketlerinin geleceği için umutluyuz. Hükümet politikalarının kısa sürede değişmesine neden olan ve hızla yayılan bir virüs karşısında oldukça yüksek direnç gösterdiler” dedi.
Bitcoin fiyatı neden bir gecede yüzde 7 düştü?
Düşük faiz bankalar için büyük risk!
Goldman Sachs: Halka arz şirketlerinin ömrü kısa
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İthalat rejimi ülkemizde çok basittir. Parayı gönderirsin mal gelir. Gider gümrükten malı çekersin. Ama ihracat yapacağım diyorsan bir sürü prosüdür ile boğuşman gerekir. Türkiye'de ihracat yapmak belli bir çlçeğin altındaki şirketler için çok zordur. Acaba neden? Temettü vermeyen şirketlerde aynı nedenden ötürü karını vermez başka yerlere kaçırır.
Borsa şirketleri yaptığı karları gerçek değerden gösterip hisseleri oranında yatırımcıya dağıtsa o zaman gerçek kalkınma başlar. O zaman herkes fabrikalara ortak olur hisse alır. Dolara, marka vb, paralara yatırım yapmaz. Burada devlet yöneticilerine ve kanun yapımcıların büyük görevler düşüyor. Denetim yapılmıyor galiba. Firma büyük karlar ediyor. Kar dağıtımı bekliyoruz. Adamlar zırnık vermiyor. Borsaya şikayet ediyorsun biz ne yapalım diyorlar. Kar ediliyorsa dağıtıldı borsaya daha çok yatırımcı gelir. Ülkenin refah düzeyi artar.
Şirketler kartlarından bağış yapabilir (kime isterse). Vergisini öder, atanmış yöneticilerine prim ve maaşları ödenir. Yatırımcı temettüsünü almasına gelince. Cumhurun başı ödemeyin diye tebliğ kanun karar neyse çıkarıyor. Sana ne benim cebime girecek paradansende maaşını 17 nisandan beri almayaydın. Yazık çok yazık.
kendi ceplerini doldurmayı bilirler. emekçinin üç beş kuruşuyla yaptığı yatırımdan kâr payını hiç ederler
ÜLKEMİZDE SİRKETLERİ YÖNETENLER ŞİRKET KARDA/ZARARDA DEMEDEN YÖNETİCİ ÜCRETI ALIYOR DEVLET %20 KURUMLAR VERGİSİNİ ALIYOR AMA KÜÇÜK YATIRIMCIYA TEMENTÜ ÖDENMEDİĞİNDEN BANKA HİSSESİ ALMIŞ OLAN YATIRIMCI HAVASINI ALIYOR MALİ ENDEKSIN SANAYI ENDEKSİNDEN 900/90000 PUAN GERISİNDE OLMASININ SEBEBİ TEMENTÜ ÖDENMEMESİNDENDİR
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:56)