E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hisse fiyatları yükseldi, ekonomik toparlanma karışık bir seyir izliyor ve karantina uygulamaları geri geldi. Ancak aşılama uygulamaları başladı ve tünelin ucundaki ışık göründü. Bu geçiş sürecinde nasıl yatırım yapılmalı? Yalnızca içinde bulunduğumuz belirsizlik ortamında değil her ekonomik koşulda işe yarayacak üç aşamalı bir plan bulunuyor.
Temettü konusunda yatırımcıların sevdiği şirketler, boru hatları, depolar ya da veri ağları gibi altyapı alanlarında öne çıkan, Amazon gibi büyük oyuncuların faaliyet göstermek için ihtiyaç duyduğu şirketler.
Bu sessiz “ücret toplayıcılar” elde ettikleri nakdin büyük çoğunluğunu yatırımcılara temettü olarak veriyor. Bu hisselerin bir başka faydası da, rekabetçi sektörlerde kazananları seçmektense, bu hisseleri almanın çok daha güvenli olması.
Örneğin, beş yıl önce yükselen mobil cihaz kullanımı ve veri tüketimi trendine yatırım yapanlar en popüler hisse olan AT&T satın aldı. Şirketin hisseleri yüksek getiri sağlamasıyla tanınıyordu ve %5,5 getiri sağlıyordu. Ancak son beş yılda, şirketin hisseleri, temettüler de dahil olmak üzere S&P 500’ün gerisinde kaldı.
Forbes’un haberine göre, “ücret toplayıcı” şirketler arasında bulunan Crown Castle International (CCI), bir emlak yatırım fonu ve 40,000 büyük ve 70,000 küçük baz istasyonu bulunuyor. Küçük baz istasyonları kapasiteyi ve hizmet kalitesini yükselten mini kuleler ve yeni jenerasyon 5G ağlarının uygulamaya geçmesi için oldukça önemli. Tüm önde gelen telekomünikasyon şirketleri CCI’ye kira ödüyor. Şirketin hisseleri ise tüm telekomünikasyon şirketlerinden fazla yükseliş gösterdi.
2. Güçlü büyüme ekleyin
“Ücret toplayıcı” şirketler portföyünüz için oldukça sağlan bir temel oluşturabilir. Bu temelin üzerine, hem hisse fiyatlarında hem de temettülerinde “görece güç” gösteren hisseleri eklemek gerekiyor. Görece güç, güçlü hisselerin güçlü kalma eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla bu hisselerin yükseliş gösterebilecekleri bir temelleri bulunuyor. Burada önemli olan fiyat kazanç oranı düşük olan hisseleri değil, momentumu olan hisseleri seçmek.
Bu tür hisseleri, öncelikle popüler sektörlerin içinde değeri az bilinen ve dolayısıyla değerinin altında işlem gören şirketlerde bulabiliriz. Örneğin, henüz tercih edilmeyen ancak ilerleme gösterme potansiyeli bulunan teknoloji hisseleri. İkinci alan ise, gözden düşmüş bir sektörde, yanlış değerlendirilen bir hisse bulmak. Emlak yatırım fonları bu hisselerin bulunabileceği yerlerden bir tanesi. Birçok kişi bunları ömürlerinin sonuna gelen alışveriş merkezleriyle ilişkilendiriyor ancak Crown Castle International gibi birçok şirket bulunuyor.
3. Enflasyon koruması bulun
ABD Merkez Bankası’nın (FED) para basma yoluyla gerçekleştirdiği parasal genişleme politikası devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle portföylerde enflasyona karşı koruma sağlayacak bazı unsurların da bulunması gerekiyor. Birçok yatırımcı enflasyona karşı en iyi korumayı altının sağladığını düşünüyor. Ancak bu işe yaramayabilir çünkü kripto paralar ve altın temettü ödemiyor.
Bunun yerine temettüleri, enflasyondan daha yüksek olan hisseler tercih edilebilir. Yükselen fiyatlar karşısında önde olabilmek için, yatırımcıların ödeme büyümesi gösteren hisselere ihtiyacı var. İstikrarlı bir temettü büyümesi, maliyet üzerindeki getirinizi zaman içinde büyütür. Bu da mevcuttaki %3’lük getirinin, yıllar içinde %10’un üzerine çıkabileceği anlamına geliyor.
İkincisi ise, düşük beta oranı olan hisseler. Beta bir volatilite ölçütü. 1’in altındaki değerler, hissenin S&P 500’den daha az volatiliteye sahip olduğunu gösterirken, 1’in üzerindeki değerler, S&P 500’den daha yüksek volatiliteye işaret ediyor. Yatırımcıların portföylerini oluştururken 1 ya da altı değerleri tercih etmesi ve bu sayede temettü gelirlerini koruyabilmesi gerekiyor.
Değerinin altındaki hisselere geçerken portföy çeşitlendirme unutulmamalı
Borsalardaki rallinin geçmiştekilerden farkı ne?
Borsalardaki en riskli yatırım teknoloji hisseleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:49)