E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcıların tercih etmediği ve değerinin altında işlem gören ‘değer’ hisseleri son yüzyılda ortalamada büyüme hisselerinden önemli ölçüde yüksek performans gösterdi. Değer hisselerindeki bu performans “değer etkisi” olarak biliniyor. Ancak değer hisseleri, hızlı büyüme gösteren ve yüksek değerlemelerele işlem gören büyüme hisselerinden, bildiğimizden de uzun süredir yüksek performans gösteriyor olabilir.
Market Watch’un haberine göre Hollanda merkezli Robeco Quantitative Investments araştırmacıları Guido Baltussen, Bart van Vliet ve Pim van Vliet tarafından yapılan araştırma 1926 yılı öncesine yönelik, tüm hisse fiyatlarını, temettü getirilerini ve piyasa değerlerini inceledi. Araştırmada 1866 ve 1926 yılları arasına odaklanıldı. Bu devasa araştırmada, verileri elde etme konusunda oldukça büyük zorluklar yaşandı ve bu tür bir veri tabanı ilk kez oluşturuldu.
Araştırmacılar verileri analiz ederek daha önce hiç incelenmemiş bu alanda değer hisselerinin büyüme hisseleri karşısında nasıl performans gösterdiğine baktı. Daha önce bu alana yönelik ‘değer etkisi’ üzerine 1990’ların ilk dönemlerinde de bir çalışma yapıldı ve araştırmada 1963 yılı incelendi. University of Chicago Profesörü Eugene Fama ve Dartmouth College’dan Ken French tarafından yapılan araştırmada, incelenen süreçte değer hisselerinin büyüme hisselerinden önemli ölçüde daha yüksek performans gösterdiği ortaya çıktı.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre istatistiki analizlerde 1963 ve 1991 yılları arasında, güçlü bir değer etkisi görülürken, diğer dönemlerde etkinin zayıfladığı ortaya çıktı. ABD borsaları dışındaki hisseleri de kapsayan araştırmada, farklı ülkelerin getirileri arasında dikkat çekici korelasyonlar görüldü. Araştırmacılar değer etkisinin 1866-1926 yılları arasında oldukça güçlü olduğunu ortaya koydu. Etki 1926-1963 yılları arasında ve 1991 yılı sonrası süreçten çok daha güçlü gerçekleşti.
Baltussen, “NYSE’de listelenen ABD şirketlerinin bu dönemde yalnızca denetime tabi olan muhasebe verilerini açıklamaları gerekiyordu” dedi. Bu nedenle de o dönemde defter değeri verilerine ulaşmak mümkün olmadı.
Değerin bir ölçütü olarak araştırmacılar temettü getirilerini temel aldı. En yüksek temettü getirisine sahip hisseler, ‘değer’ hissesi olarak kabul edilirken, en düşük getirili hisseler büyüme alanına dahil edildi. Baltussen, “değer ve büyüme hisselerinin listesi temettü getirilerine göre oluşturulmuş olsa da, bunlar fiyat-defter değeri oranına göre oluşturulmuş listelerden farklılık gösteriyor. Ancak kesişim noktaları mevcut” dedi. Araştırmanın sonucunda, değer etkisinin daha önce bilinmediği kadar güçlü tarihi temelleri olduğu ortaya çıktı.
Değer hisseleri bir süre daha büyüme hisselerini geriden takip edebilecek olsa da, geçtiğimiz 15 yılda dengeyi kurduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de ralliye başlayabilir.
Buffett’tan 1 milyar dolarlık video oyunu yatırımı
Marbaş: Hisseni seç analizini gönderelim
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:19)