E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Muhtemel bir resesyon korkularının yükselmesiyle birlikte sabit bir gelir elde etmek isteyen yatırımcılar her çeyrek temettü ödeyen hisse senetlerine dönmek isteyebilir. Şirketlerin elde ettiği kârın bir kısmını yatırımcılarına dağıtması resesyon ortamında sabit gelir arayan yatırımcılar için avantaj oluşturabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geleneksel olarak temettüler bir hisse senedinin toplam getirisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bu hisse senetleri aynı zamanda ekonominin gerilediği dönemlerde de yatırımcılara destek oluşturuyor.
CNBC’nin haberinde yer alan bir araştırmada 1973’ten 2021 yılına kadar temettü ödeyen şirketlerin ortalama %9,6 oranında getiri sağladığı görülüyor. 2022 Hartford Funds araştırmasına göre S&P 500 Endeksinin bu süreçteki ortalama getirisi %8,2. Temettü ödemeyen şirketlerin ortalama getirisi ise %4,79.
Temettü hisseleri son dönemde yatırımcıların da odağı haline geldi. SPDR’ın Amerika birimine göre Haziran ayı sonu itibariyle yıl boyunca temettü fonlarına 43 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti.
Yine de yatırımcıların portföylerine temettü ödeyen hisseleri eklemeden önce incelemeler yapmaları gerekiyor. ABD merkezli servet yönetimi şirketi Avidian’ın Servet Çözümleri Genel Müdürü ve Yeminli Mali Danışman Scott Bishop konuyla ilgili açıklamasında "İnsanlar bazı dönemlerde temettü peşinde koşuyorlar ve riskleri anlamıyor" ifadelerine yer verdi.
Temettüler neden ekonominin kötü olduğu dönemlerde caziptir?
Morningstar ABD Baş Borsa Stratejisti Dave Sekara, “Temettü ödeyen şirketler genellikle daha bol miktarda serbest nakit akışı seviyelerine sahiptir ve borsalarda daha sınırlı bir şekilde değerlenebilir” ifadelerine yer verdi.
Servet danışmanlığı firması American Private Wealth’in Baş Mali Planlama Uzmanı ve Başkanı Kashif Ahmed temettü hisselerinin genellikle daha büyük ve olgunlaşmış şirketler olduğunu belirtiyor. Borsa uzmanına göre bu şirketler mal üretimi gerçekleştirmeleri ve resesyon dönemlerinde dahi ihtiyaç olan hizmetleri sağlamasıyla biliniyor.
Ahmed, “Hiç kimse her gün bir Rolex’e ihtiyaç duymaz. Ancak hepimizin tuvalet kağıdına ihtiyacı var” dedi.
“Temettü aristokratları” olarak da bilinen bazı şirketler resesyon dönemlerinde dahi yıllık temettülerini artırma geçmişine sahip. Bu şirketlerin büyük bir kısmı temettü ödemelerini durdurmakta yavaş davranıyor ve yatırımcılarına güvenilir nakit akışı sağlıyor.
Yüksek temettü getirileri ararken dikkatli olun
Yüksek temettü ödemeleri dalgalı veya düşüşe geçen piyasalarda cazip görünse de portföylere yeni varlıklar eklemeden önce neyin satın alındığına dikkat etmek gerekiyor.
Bishop konuyla ilgili açıklamasında şirketlerin finansal verilerine de odaklanılması gerektiğini açıkladı ve “Sadece temettü getirisine bakmamalısınız” uyarısında bulundu.
Her şirketi tek tek analiz etmek istemeyen yatırımcılar içinse temettü fonları hisse senedi tercihlerinden daha fazla çeşitlilik sunabilir.
Enflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri
Perakende yatırımcılarda dolar çılgınlığı
Zor piyasa koşullarında yapmamanız gereken 4 hata
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Eşeksaya bakın onun gibi olmasın yeterli miktarda dikkat etmiş olursunuz.
Canlar, dolduşlara gelmeyin hisse senetlerinin hepsi şişti yakında patlatacaklar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:58)