E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemerrüde düşen şirket sayılarında korkutan artış---

Temerrüde düşen şirket sayılarında korkutan artış

Temerrüde düşen şirket sayılarında korkutan artış
15 Mart 2024 - 11:24 borsaningundemi.com

S&P Global’ın yayınladığı son rapor yıl başından bu yana temerrüde düşen şirket sayısının 2008 Finans Krizi’yle yarıştığını ortaya koydu. Temerrütlerin temel sebebi ise enflasyon ve yüksek faiz ortamı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’ten kritik bir uyarı geldi. Financial Times’ın haberine göre S&P Global bu yılın başından itibaren borçlarını temerrüde düşüren şirketlerin sayısının Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi. Habere göre bu tablonun temel sebebi ise enflasyonist baskılar ve yüksek faiz oranları.

Derecelendirme kuruluşuna göre, küresel kurumsal temerrüt sayısı bu yıl 29’a ulaştı. 2009'un aynı döneminde ise 36 şirket temerrüde düşmüştü.

S&P tüketici talebinin baskılanmasının, ücret artışlarının ve yüksek faiz oranlarının şirketlere zarar verdiğini, borçlarını geri ödeyemeyen şirketlerin sayısındaki artışa katkıda bulunduğunu belirtiyor.

FT haberinde yatırım firması Apollo’nun Baş Ekonomisti Torsten Slok, “ABD Merkez Bankası’nın (FED) Mart 2022’de faiz oranlarını artırmaya başlamasından bu yana gerçekleşen tam olarak bu. Temerrüt oranları artıyor. Çünkü daha yüksek faiz oranları, yüksek kaldıraçlı şirketleri giderek daha fazla zorlamayı sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

Şubat ayında temerrüde düşen şirketler arasında ABD'li feribot ve kruvaziyer operatörü Hornblower, ABD'li yazılım şirketi GoTo ve İngiliz sinema şirketi Vue Entertainment International da yer aldı.

Temerrütlerin çoğunluğu ABD'de olmasına rağmen, Avrupa'da da ocak ayından bu yana 8 kurumsal şirketin temerrüde düştüğü görüldü. Bu rakam 2008'den bu yana herhangi bir yıl başlangıcında görülenin iki katı ve 2023'ün aynı dönemindeki temerrütlerin iki katından daha fazla.

S&P, üç ABD sağlık şirketinin de (Radiology Partners, Pluto Acquisition ve Cano Health), kısmen 2022'de yürürlüğe giren yeni ve hastaların beklenmedik harcamalarla karşılaşmasını sınırlayan Amerikan sağlık yasasının (No Surprises Act) uygulanması nedeniyle geçen ay temerrüde düştüğünü söyledi.

Bu yıl dünya genelinde temerrüde düşen şirketlerin kabaca yarısı (14’ü), S&P tarafından "sorunlu" olarak sınıflandırıldı. Söz konusu tabir genellikle pahalı iflas senaryolarından kaçınılması durumunda alacaklıların borçlarının nominal değerinden daha düşük değerde varlıklar alabilmesi ihtimalini içerir.

S&P analisti Ekaterina Tolstova'ya göre, 2024'te en fazla temerrüt potansiyeline maruz kalan şirketler tüketici talebine duyarlı sektörler arasındaydı. Tolstova önümüzdeki aylarda kimya ve sağlık sektörü şirketlerinin de risk altında olduğunu belirtiyor. Zira söz konusu sektörlerde negatif nakit akışına sahip düşük kredi puanlı şirketlerin sayısı oldukça yüksek.

Bununla birlikte makro ekonomik tablonun iyileşmesi ve faiz oranlarının yılın ikinci yarısında düşeceğine dair umutlar da söz konusu. Dolayısıyla S&P, Avrupa temerrüt oranlarının 2023 seviyesine paralel olarak yıl sonuna kadar yaklaşık %3,5’te sabitlenmesini bekliyor.

Fitch: Türkiye'de seçim sonrası sıkılaşmanın sürmesini bekliyoruz

 

Ünlü borsa uzmanından tarihi kredi balonu uyarısı

 

Barclays'a göre Trump kazanırsa dolar ralli yapacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)