E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Türk Hava Yolları'nın Dünya Çapındaki Başarısı' konulu konferansa katılan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, THY'nin başarısını öğrencilere anlattı.
Kotil, konferansta yaptığı konuşmada havalimanları ile ilgili sayısal bilgiler paylaştı. Dünyanın en büyük havaalanının 100 milyon yolcu sayısı anlatan Kotil, bu sayıya rağmen havaalanının yüzde 1 oranında büyüdüğünü kaydetti. Atatürk Havaalanı’nın ise büyüme oranının yüzde 13 olduğuna vurgu yapan Kotil, "2025 yılında dünyanın üçüncü büyük havaalanı yeni yapılan 3. havaalanı olacak. 2035’te ise 3. havairinci olacak." dedi.
DÜNYANIN EN ÇOK YERİNE BİZ UÇUYORUZ
Kotil, dünya havayolları ile Türk Havayolları arasında yaşanan rekabet hakkında da bilgiler vererek, “Her yere uçuyoruz. Türkiye uçmayı seviyor. Bütün krizlere rağmen en az etkilenen pazarımız uncu biziz. Biz Avrupalı bir havayoluyuz.
Almanya’da 14 şehre uçuyoruz. İtalya’da 10 şehre uçuyoruz, Uzakdoğu geliştirdiğimiz bir pazar 34 noktaya uçuyoruz, Atlantik’te çok küçük bir oyuncuyduk, şimdi ise 10 noktaya uçuyoruz. Ortadoğu’da ise 24 noktaya uçuyoruz.
HAVACILIKTA ANA OYUNCUDUR
İstanbul’da yapımı devam eden 3. havaalanı projesinin dünyadaki en başarılı proje olduğuna dikkat çeken Kotil, şunları kaydetti: "Nedenini söyleyeyim mi? Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bundan 10
yıl önce havacılığı yapılandırmay buna cevap verdik. Ve büyük, güçlü bir havayolu olduk. İstanbul’da iniş
sahası oldu. 13 milyon turist çekti. Büyük havaalanı yapmazsan tabi ki büyüme duracak. Büyük havaalanında devlet o alanı verdi yılda 1 milyar dolar kira alacak. 2018 yılında 25 sene sonra honsorsiyumda bu havaalanını yaptığı zaman bu 25 yıl içerisinde dünyanın en büyük havalimanı olacak. Biz de dünyanın en büyük havayolu oluyoruz. Bu da güzel bir şey. Uzakdoğudaki o seyahat edenler, aktarma gitmek zorunda oldukları yerlere burayı merkez seçerek gideayısı 30 milyonu bulacak. Bu da iyi bir iş. Bu havaalanı dünyayı etkiliyor. Şu anda yapılıyor yeni havaalanımız.
Selçuklu mimarisi ağırlıklı olarak kullanılıyor iç mirîsinde. 2023 yılında 120 milyon yolcuyu hedefliyoruz. 30 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Yani ymız gerekiyor. Bu şu demek oluyor Türkiye havacılıkta ana oyunca, Türk Hava Yolları oyuncu oluyor. Ülke ve şirket olarak.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:17)