E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinTelekom'dan “Doğayla Dost İletişim”---

Telekom'dan “Doğayla Dost İletişim”

Telekom'dan “Doğayla Dost İletişim”
26 Temmuz 2011 - 14:15 borsaningundemi.com

Türk Telekom, 'Doğayla Dost İletişim'le beraber Belgrad Ormanı kadar karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyor

Telekom “Doğayla Dost İletişim” başlığı altında uygulamaya başladığı enerji verimliliği projeleri ile her yıl 5 bin 400 hektar büyüklüğündeki Belgrad Ormanı kadar karbon emisyonu azaltmayı hedeflediğini açıkladı.
Türk Telekom “Doğayla Dost İletişim” başlığı altında uygulamaya başladığı enerji verimliliği projeleri ile her yıl 5 bin 400 hektar büyüklüğündeki Belgrad Ormanı kadar karbon emisyonu azaltmayı hedeflediğini açıkladı.
Türk Telekom CEO’su K.Gökhan Bozkurt şirketin çevreci uygulamalarını ve bu konudaki hedeflerini İstanbul-Büyükada arasında denizde düzenlenen ve karbon-nötr olduğu belirtilen bir basın toplantısında açıkladı. Türk Telekom’un Adalar ilçesinde görev yapan çalışanlarının kullanımı için filoya eklediği ve kullanımı sırasında karbon salınımı sıfır olan akülü araçların da tanıtıldığı toplantıya Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt’un yanı sıra, Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen CDP Türkiye operasyonunu temsilen Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Nakiye Avdan Boyacıgiller de katıldı.
BİR DİZİ ÇEVRECİ UYGULAMA
Toplantıda konuşan Gökhan Bozkurt, Türk Telekom’un gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle sürdürülebilirlik çalışmalarını yürüttüğünü belirterek, Türk Telekom’un Türkiye’de karbon salınımını ölçerek CDP’ye raporlayan ilk telekomünikasyon şirketi olduğunu söyledi. Güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji kullanımından, görüntülü görüşme teknolojisi telepresence’a, çevreci yazı karakteri Ecofont kullanımından e-eğitime, filo optimizasyon çalışmalarından enerji tasarruflu ürün ve hizmetlere kadar birçok alanda sürdürülebilirlik projesi gerçekleştirdiklerini belirten Bozkurt, başlattıkları enerji dönüşümü programı sayesinde her yıl 5 bin 400 hektarlık bir ormanın azaltacağı kadar karbon emisyonunu engelleyeceklerini bildirdi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SADECE BİR İŞ KALEMİ DEĞİL”
Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kendimiz, ailelerimiz, şirketimiz ve üzerinde yaşadığımız gezegenin geleceği için ‘Doğayla dost iletişim’ sloganıyla yeni bir dönemi başlatıyoruz. İyi bir kurumsal vatandaş kimliği ile ekonomik, sosyal ve çevresel sorumlulukla hareket ederek, tüm sosyal paydaşlarımıza değer yaratmayı hedefliyoruz. Tüm çalışanlarımızın katılımı ile ofislerdeki uygulamalarımızı sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getirmek üzere adımlar atıyoruz. Müşterilerimizin enerji kaynaklarını daha etkin kullanmalarına yardımcı olmak için çevreci ürün ve hizmet seçenekleri sunuyoruz. Sürdürülebilirlik konusunu tırnak içinde söylüyorum ‘yapmak zorunda’ olduğumuz bir iş kalemi olarak görmüyoruz. Tam aksine, 25 bin kişilik Türk Telekom ailesinin her bireyi, bu konuda aynı sorumluluğu ve heyecanı paylaşıyor. Keza, sürdürülebilirlik konusunu şirket politikamızın taşıyıcı ayaklarından birisi olarak değerlendiriyoruz.”
“E-FATURA İLE 100 BİN AĞAÇLIK 76 ORMANIMIZ VAR”
Toplantıda Türk Telekom’un çevreci uygulamalar sayesinde yaptığı tasarrufları da anlatan Bozkurt, e-fatura uygulamasına toplam abonelerin yüzde 40’ına yakın bölümünün geçtiğini ve bu sayıyı daha da arttırmak için çalıştıklarını söyledi. Bozkurt, e-fatura uygulamasının çevresel bilincin artmasında önemli bir fonksiyon gördüğüne dikkat çekerek, “e-fatura sayesinde şimdiye kadar 100 bin ağaçtan ve 17 değişik türden oluşan 76 adet e-fatura ormanı oluşturduk” dedi.
TELEPRESENCE İLE 2 BİN 171 TOPLANTI
Gökhan Bozkurt’un toplantıda verdiği bilgiye göre kullanılmaya başlandığı Nisan 2009’dan bu yana uzak mesafeler arasında aynı odadaymış gibi toplanma olanağı sunan Telepresence teknolojisi ile 2 bin 171 toplantı gerçekleştirildi ve bu sayede 17 bin 368 uçuştan tasarruf edilerek yaklaşık 2,18 milyon kg karbon salınımı engellenmiş oldu. Türk Telekom 9 aylık dönemde 2 bin 415 toplantıyı 150 lokasyonunda kullandığı videokonferans sistemi ile gerçekleştirdi. Türk Telekom 9 ay boyunca yapılan bin 905 saatlik toplantı sayesinde 14 bin 490 uçuş ve1,82 milyon kg karbon salınımını engelledi.
KAĞIT GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Kağıt tasarrufu hakkında da bilgi veren Bozkurt, Türk Telekom, Genel Müdürlük binaları ve 12 bölge müdürlüğüne bağlı ofislerde kullanılan kağıtların geri dönüşüm mekanizmaları sayesinde, ayda ortalama 40 bin kilogram kağıdı geri dönüşüme kazandırarak yaklaşık 640 ağacı kesilmekten kurtarıldığına işaret etti.
Öte yandan Türk Telekom’un, e-öğrenme alanında öncü uygulamalar hayata geçirerek sürdürülebilirliğe destek olduğunu söyleyen Bozkurt, “Türk Telekom çalışanlarının, bayilerinin ve iş ortaklarının eğitiminden sorumlu olan Türk Telekom Akademi, son üç yıldır Türkiye çapında verdiği çalışan eğitimlerini internet üzerinden gerçekleştiriyor. Son üç yılda 1,5 milyon kişiden fazla katılımcı ile gerçekleştirilen online eğitimler sayesinde yaklaşık 90 bin uçuştan ve 45 milyon A4 kağıt kullanımından tasarruf sağlandı. Türk Telekom e-öğrenme sayesinde karbon emisyonunu üç yılda 11 milyon 923 bin kg azalttı” dedi. Bozkurt, Türk Telekom müşterilerden gelen arıza, tesis ve nakil taleplerini saha görevlilerine yazılı değil, elektronik ortamda iletilmesini sağlayan Hatta Çözüm projesi ile işgücünün etkin verimli kullanılmasının yanı sıra, ayda ortalama 220 bini tesis ve nakil, 420 bini arıza olmak üzere yaklaşık 700 bin tesis-nakil ve arıza kaydının kağıt üzerinden elektronik ortama aktarılması ile 2 bin kg kağıt tasarrufu sağlandığını hatırlattı.
BİNİN ÜZERİNDE SANTRAL GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANACAK
Gökhan Bozkurt, iş süreçlerindeki sürdürülebilirlik uygulamaları kapsamında da 1992 yılından beri Türkiye’de 43 ilde Türk Telekom tarafından kullanılan 700 santralde kullanılan güneş enerjisi panellerinin sayısının 2011 yılı içinde 1000’in üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Bozkurt, enerji dönüşümü kapsamında “Türk Telekom, enerji ekipmanlarını yeni nesil teçhizatlarla değiştirerek gerçekleştirdiği DC dönüşüm projesi tamamlandığında enerji verimliliğine yılda 48 milyon kWh katkı sağlayacağız. Böylece 29,8 milyon kg karbon salınımı engellenmiş olacak. Yeni Nesil Santral Dönüşümü çerçevesinde ise Türk Telekom olarak enerji verimliliği düşük olan santralleri, verimliliği yüksek olan yeni nesil santraller ile değiştiriyoruz. Proje sayesinde yıllık 258 Milyon kWh enerji verimliliği sağlanmış olacak. Bu kapsamda proje ile yılda 160 milyon kg karbon salınımını engelleyeceğiz” diye konuştu.
Bozkurt, Türk Telekom sistem odalarında bulunan klima cihazlarını yeni nesil, düşük enerji tüketimli Free-Cooling klimalar ile değiştirmeye başladığını belirterek, 2011 yılı içinde tamamlanması planlanan düşük enerji tüketimli free cooling klima dönüşümü sayesinde enerji verimliliğine yıllık 12,8 milyon kWh enerji katkı sağlanacağını ve proje ile yıllık 7,9 milyon kg karbon salınımının engellenmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
YAKIT TASARRUFU
Bozkurt, Türkiye'nin en büyük araç filolarından birine sahip olan Türk Telekom’un, mevcut araçları yeni nesil araçlarla değiştirip, filodaki araçlarında GPS uygulamasına da geçerek kullanılan yakıt miktarında önemli bir tasarruf rakamına eriştiğini belirtti. Bozkurt’un aktardığı bilgiye göre, Türk Telekom yaptığı optimizasyonlar sonucunda filodan kaynaklanan karbon salınımını yaklaşık 1,9 milyon kg azalttı. Alınan önlemler sonucunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla akaryakıtta 700 ton, mesafede ise 13 milyon kilometre tasarruf sağlandı.
ULUSLARARASI PLATFORMLARDA ÖNCÜLÜK
Bozkurt, Türk Telekom’un iklim değişikliği ile mücadele ve düşük karbon ekonomisine geçiş yolunda iş dünyasında yürütülen çalışmalara destek sağlamak amacıyla kurulan REC ve TÜSİAD işbirliği ile çalışmaya başlayan platforma üye 22 şirketten biri olduğunu belirterek “Türk Telekom böylece uluslararası arenada gezegenin geleceğinin tartışılmasını hedefleyen ve Galler Prensi Charles'ın başkanlık ettiği toplantılara katılarak düşük karbon ekonomisine geçişte etkin rol oynayacak” dedi. Bozkurt, ayrıca, Türk Telekom’un, enerjinin verimli kullanımına ve tasarrufuna yönelik e-sürdürülebilirlikle ilgili konuları organize eden GeSI’ye (Global e-Sustainability Initiative) üye olan ilk Türk şirketi olduğunu hatırlattı. Türk Telekom’un, Avrupa Birliği’nin EUREKA Ar-Ge Programı altında faaliyet gösteren, Eurogia+ Kümesinin Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen ilk telekom operatörü olduğunu söyleyen Bozkurt “ Böylece Türk Telekom, Avrupa’nın enerji verimliliği ve düşük karbon teknolojilerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi süreçlerinde söz sahibi olacak” dedi.
İMKB’DEKİ TEK TELEKOM ŞİRKETİ
Toplantıda bir konuşma yapan Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller ise, “İklim değişikliği riskleri tüm sektörleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemekte. İklim değişikliği risklerinin farkında olmak, ölçmek ve yönetmek iyi yönetimin bir göstergesi. İMKB’de halka açık telekomünikasyon şirketleri arasında karbon ayakizini açıklayan ilk şirket olduğu için Türk Telekom’u bu öncü davranışından dolayı kutlarım. Türk Telekom’un raporunun uluslararası kurumsal yatırımcıların dikkatinden kaçmayacağından eminim” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)