E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2005'teki özelleştirmenin ardından gelişen teknolojiye uygun olarak altyapı yatırımlarına hız veren Türk Telekom, Türkiye'nin yüzünü güldürüp, Hazine'yi de zengin edecek bir dönüşüme imza atıyor. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, iletişim altyapısını en gelişmiş teknoloji olan fiber kablolarla değiştirmeye başlayan şirket, bu sayede 1890'dan bugüne kadar döşenen ve hurda değeri milyarlarca dolarla hesaplanan bakır altyapısını ekonomiye kazandıracak. Şirket dönüşümü 2015'e kadar tamamlamayı planlıyor. Açığa çıkan bakır kablolar hurda olarak satılarak hem Türk Hazinesi'ne gelir hem de cari açığa ilaç olacak. Türkiye telekomünikasyon altyapısısı için son 150 yıldır yaklaşık 35 milyon kilometrelik bakır kablo döşerken, bunların en düşük hurda değerinin 2 milyar dolardan başladığı hesaplanıyor. Bakır sektörü yetkililerine göre Telekom birçok yerde ihtiyaç doğrultusunda kalın kablolar da döşediği için, hurdaların içindeki bakır miktarının 10 milyar doları bulduğu söyleniyor.
81 İLDE BAKIR SATILACAK
Şirket fiberle değiştirdiği hurda kabloları satış için ilk ihaleyi nisanda yapacak. "Türk Telekomünikasyon A.Ş. depolarında (81 il) bulunan bakır iletkenli kabloların satışıdır" başlığı altında şirketin internet sitesinde yayınlanan metinde, bazı ayrıntılar da yer aldı. Buna göre 160 çeşit kablo satışa çıkarıldı. İhalede tüm kablo çeşitlerinin metre ve kilogram cinsinden fiyat hesaplamaları da ayrıntılı şekilde formülleri verilerek anlatıldı.
KENDİ SİTESİNDEN DUYURDU
Öte yandan Türk Telekom'un bakır piyasasını sallayan milyarlık satışı Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirmemesi ise dikkat çekti. Borsaya açık şirketler için zorunluluk olmasına rağmen KAP'a 81 ili kapsayan bakır satışıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 6 aydır şirketin çalışmasını yaptığı satışla ilgili duyuru, sadece internet sitesinde yayınlandı.
PARA HAZİNE'YE GİDECEK
Özelleştirme sürecinde çıkan Danıştay kararına göre şirket 21 yıllık kiralama döneminin ardından devraldığı altyapının tamamını devlete iade etmek zorunda. Türk Telekom'u alan yatırımcılar alım sürecinde Danıştay'ın bu kararına şerh koymuştu. Ancak 2007'de bu şerh de yine Danıştay kararıyla kaldırıldı. Son karara göre Türk Telekom'un altyapısı ve gayrimenkulleri Hazine'ye ait. Buna göre 35 milyon kilometrelik bakır kablonun satılması durumunda ortaya çıkacak gelir de Hazine'ye aktarılacak.
CARİ AÇIĞIN ÇARESİNİ BULMUŞLAR
Demir ve Demirdışı Metaller Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki
'Çıkan bakır Türkiye'nin kazancı olur'
Türkiye Demir ve Demirdışı Metaller Sektör Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ise yaşanan gelişmenin Türkiye'nin büyük bir kazancı olduğunu söyledi. Bakırın zor bulunan bir maden olduğuna dikkat çeken Öztiryaki, "Bu bakır Türkiye ekonomisi için çok önemli. Bu geri dönüşümle önemli bir ekonomik girdi sağlanmış olacak" dedi.
Erbakır Genel Müdürü Müjdat Keçeci
'1 milyar dolarlık satış olacak'
Telekom'un ihalesi bakır sektöründe büyük heyecan yarattı. Satışın sadece Türkiye'de değil, dünya bakır borsasında da ses getirdiğini ifade eden Türkiye'nin en büyük bakır üreticilerinden Erbakır'ın Genel Müdürü Müjdat Keçeci, "1 milyar dolarlık satıştan söz ediyoruz" dedi. Türk Telekom yetkilileriyle satışa ilişkin çok sayıda toplantı yaptıklarını ifade eden Keçeci, şunları kaydetti: "En az 1 milyar dolarlık bakırdan bahsediyoruz. Ancak biz alım konusunda Türk Telekom'la anlaşmaya varamadık. Satış teknikleri konusunda uzlaşamadık."
Cari açığa merhem
Türkiye son 5 yılda 16.5 milyar dolarlık bakır hammaddesi ve ürünü ithal ederken, T.Telekom'un üstünde oturduğu bakır stokunun ithalat ve cari açık rakamlarına da merhem olması bekleniyor. Türkiye'de 1 yılda kullanılan bakır miktarı 400-450 bin ton civarında. Üretilen bakır miktarı ise 30-40 bin ton seviyesinde kalıyor. Bu tablonun Türkiye'ye yıllık faturası 4 milyar doları buluyor. Bu rakam cari açığın milli gelire oranını yaklaşık yarım puan artırıyor.
Taşeron çalıp satıyor
Eski bakır kabloların hurda olarak satılması gündeme gelirken, Türk Telekom'a bağlı çalışan bazı taşeron firmaların da geçen haftalarda 1.5 milyon TL değerinde bakır kabloyu el altından sattığı ortaya çıkmıştı.
En düşük hesap 2 milyar $
Resmi rakamlara göre Türkiye'de 35 milyon kilometre (Km) bakır kablo ağı bulunuyor. Bu ağ için 160 ayrı kablo çeşidi kullanıldı. En kalın kabonun döşendiği hatta 1 km'de 4 bin 675 kilogram bakır var. London Metal Exchange'deki (LME) spot fiyata göre (7 bin 729 dolar/ton) 1 km'lik en kalın kablodan 36 bin dolarlık bakır çıkıyor. En ince kablonun 1 kilometresinde ise 6 kilogram 750 gram bakır bulunuyor. Değeri ise 52 dolar. 35 milyon mm'lik kablo ağının tamamının en ince kablodan olduğunu varsayarsak ortaya 1.8 milyar dolarlık bakır çıkıyor. Ancak hepsi ince değil. Sektör temsilcilerine göre Telekom'un elindeki bakırın değeri 10 milyar dolar.
Porselen ve demir hurdası da var
Türk Telekom'un elinde sadece bakır değil yine geri dönüşümde çok kazandıracak olan demir ve çelik stokları da bulunuyor. 2005 istatistiklerine göre şirketin elinde bulunan 80 bin ankesörlü telefon kulübesi 21 milyon hatlık santral kapasitesi, telefon hat direkleri ve üzerindeki porselen gibi meteryaller dikkat çekiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:37)