E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Teknolojinin ilerlemesiyle akıllı telefonlar hemen herkesin evine girdi. Artık insanlar doktorda, dişçide, toplantılarda, işe giderken otobüste, trende, metroda ya da sabah kahvaltısında cep telefonunu kontrol ediyor, maillerine bakıyor, Facebook ya da Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine giriyor. Ancak uzmanlar bunun önlenemez bir akıllı telefon bağımlılığına dönüştüğünü açıkladılar.
WebMD isimli internet sitesinde yayınlanan haberde, 2012 yılında yapılan araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 46'sı kendi akıllı telefonuna sahip. Akıllı telefon kullanımı oldukça yaygın. Yaklaşık bin 600 müdür ve profesyoneli kapsayan araştırmada kaydedilen bulgular şöyle:
- Katılımcıların yüzde 70'i uyandıktan sonra 1 saat içinde akıllı telefonlarını kontrol ediyor,
- Yüzde 56'sı uyumadan önceki 1 saat içinde akıllı telefonunu kontrol ediyor,
- Yüzde 48'i bütün hafta sonu cep telefonlarını kontrol ediyor.
- Yüzde 51'i ise tatil boyunca cep telefonunu kontrol ediyor,
- Yüzde 44'ü ise cep telefonunu kaybedince ve 1 hafta kadar yenisini alamayınca büyük kaygı duyduklarını açıkladılar.
İnsanların yeni teknolojiyle harcadıkları zaman artıyor. Uzmanlar, bilgisayar teknolojilerinin bağımlılık oluşturabileceğini açıkladılar. Çünkü bu teknolojiler psikoaktifler yani bağımlılık yaparlar. Akıllı telefonlar bize e-postalara ek olarak videolar, Twitter iletileri, güncel haberler gibi birçok avantajdan yararlanma imkanı sunuyor. Ancak tüm bunları kullanırken aile ve iş hayatınız olumsuz etkileniyorsa, akıllı telefon bağımlısı olmuşsunuz demektir.
2011 yılında "Personal and Ubiquitous Computing" isimli dergide yer alan araştırmaya göre, insanlar akıllı telefonun kendisine bağımlı olmuyor, ancak cep telefonu kullanımıyla gelişen ve güncel haberleri, e-postaları ya da sosyal medya bağlantıları gibi şeyleri kontrol etme alışkanlığına bağımlı oluyor. Ortalama bir kullanıcı akıllı telefonunu günde 35 kez kontrol ederken, bağımlısı olanlar ise çok daha fazla kontrol ediyorlar.
Akıllı telefonların bizim zihinsel yaşamımızda da değişik tehlikeler oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, kolay kullanımı, ücretsiz ya da ucuz uygulamaları ve sürekli internete bağlanabilirliği ile bilgisayar ya da laptoplarla olan bağımızı azalttığını açıkladılar. Bu telefonlar dikkatimizi bir noktaya yoğunlaştırma fırsatını bizden alıyor, derin düşüncelere dalmamızı ve hatta düşüncelerimizle baş başa kalmamıza engel oluyor.
Uzmanlar cep telefonu kullanımınızı kontrol altına almak için şu adımları öneriyorlar:
Cep telefonunuzu kontrol etmeye yönelten duygular ve durumlar hakkında bilinçli olun. Can sıkıntısından mı bakıyorsunuz, yalnızlıktan mı yoksa kaygıdan mı bakıyorsunuz?
Cep telefonunuz çaldığında ya da mesaj geldiğinde güçlü olun. Her zaman cevap vermek ya da telefonunuzu kontrol etmek zorunda değilsiniz. Telefonunuzun ikaz sinyallerini kapatarak bundan kurtulabilirsiniz.
Çocuklarınızla vakit geçirirken, otomobil kullanırken ya da bir toplantıdayken cep telefonunuzu kullanmayacağınız konusunda kararlı olun.
Cep telefonu kullanımınızı aşamalı olarak azaltın. Önceleri 15 dakika sonra 30 dakika ve acil bir durum olmadıkça 60 dakika cep telefonunuzu elinize almayın.
Herhangi bir adres ya da telefon numarası gibi ihtiyacınız olmadıkça cep telefonu üzerinde web browser'ı kullanmayın.
Tüm bunlara disiplinli bir şekilde uyarsanız, birkaç gün içinde bu düzene alışırsınız. Böylece hem kendinizle daha fazla baş başa kalırsınız, hem de sevdiklerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:33)