E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTekstilcilerde pamuk korkusu---

Tekstilcilerde pamuk korkusu

Tekstilcilerde pamuk korkusu
04 Mart 2014 - 04:40 borsaningundemi.com

Pamuk ekim alanı bir yılda 377 bin dekar azaldı. Tekstilciler 2015'te pamuk sıkıntısı ve global rekabette zorluk yaşanacağı görüşünde

Türkiye’de son 3 yılda pamuk üreticilerinin bir bölümünün mısıra yönelmesi, kütlü pamuk üretimini yüzde 12,8 azaltırken, yaşanan düşüşün sancıları tekstil sektöründe hissedilmeye başlandı. Maliyetler hızla artarken, pamuğun geçen yıla göre fiyatı pek fazla değişmedi. Dünya borsalarında da pamuğun fiyatı kilo başına 86 centten işlem görürken, 1 yıldaki fiyat yükselişi yüzde 3 ile sınırlı kaldı.  

Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberinde Çin ve Hindistan gibi tekstil alanında rekabet edilen ülkelerin de pamuk stoklamasıyla beraber 2015’te Türkiye’de ‘pamuk’ sıkıntısı yaşanabileceğini ifade eden Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı İrfan Özhamaratlı, üretimin düşmesine rağmen ihtiyaçların bir hayli arttığını söyledi.

PAMUK STRATEJİK KONUMDA

Türkiye’nin gelecek yıl dünyada da pamuk bulamayabileceğini dile getirten Özhamaratlı, “Çin ve Hindistan gibi tekstil alanında rekabet ettiğimiz ülkeler ellerindeki pamuğu stokluyor. Çünkü pamuk stratejik bir konumda. Pamuk işlendiği zaman katma değer sağlayan bir ürün. Eğer pamuk üretimi konusunda devlet çiftçiyi desteklemezse gelecek yıl pamuk bulamayabiliriz” diye konuştu. Tekstil sektörünün 1.5 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyduğunu belirten özhamaratlı, Türkiye’deki üretimin ihtiyacın sadece 3’te 1’ini karşıladığını söyledi. Yaşanan kuraklık döneminin de pamuk üretimini düşürmesi halinde tekstilcinin büyük sıkıntılar yaşayacağını kaydeden Özhamaratlı, “Üretim rakamları gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü tekstilde kullanılan pamuğun işlenmesi gerekiyor. İşlenen pamuğun da kütlesi kayboluyor” ifadelerini kullandı.    

BAĞIMLI HALE GELDİK

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de pamuk üreten çiftçiye devletin yeteri kadar destek vermediğini kaydetti. Türkiye’nin özellikle ABD ve Yunanistan gibi ülkelere bağımlı hale geldiğini savunan Yetkin, “Ekim alanları yüzde 25 daraldı. Türkiye net ithalatçı konumda. Çukurova’da mısır, soya ve buğdaya döndüler. Hatay’da ve Ege’de de benze durumlar var. Türkiye’de genel anlamda üretimden kaçış var. Maliyetler çok yüksek. O yıl hangi ürün para ettiyse ona geçiş oluyor. Son dönemlerde ürün değişimi çok yaşanıyor. Bu da tüketiciye yansıyor. Pamuğa ödenen prim miktarı 46 kuruştan 50 kuruşa yükseldi ancak yeterli değil. Bu rakamın yükselmesi gerekiyor” dedi. Yetkin, stratejik bir ürün olan pamuğa, devletin uzun yıllardır ‘ürün prim desteğini’ çok düşük verdiğini söyledi.

İTHALATTA ÇİN'İ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye’nin toplam pamuk ithalatı, 2011 yılında 603 bin 964 tondayken, geçen yıl yüzde 43,9 artışla 869 bin 199 tona yükseldi. 2013 yılında Türkiye’nin ithal pamuğa ödediği fatura 1,68 milyar dolar oldu. Pamuk ithalatının yüzde 70’inden fazlasını ABD’den gerçekleştiren Türkiye, 2013-2014 sezonunda bu ülkeden 1,72 milyon balya pamuk aldı. Böylece Türkiye, ABD’den 1,42 milyon balya pamuk ithal eden Çin’i geride bırakıp ilk sıraya yerleşti.

GELİŞMELERDEN EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENİYOR

Son yıllarda tekstil sektörünün gelişimi sonucu hammadde ihtiyacı arttığı halde pamuk ekim alanlarında daralma görüldüğünü söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Türkiye, dünyada pamuk üretim ve dış ticaretinde ortaya çıkan gelişmelerden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. 2010’da Çin ve Hindistan’da gelişen olumsuz hava koşulları nedeniyle üretimdeki düşüş dünya fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştu” diye konuştu. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da, pamuğun ülkeye getirdiği katma değerin, mısıra göre ortalama yüzde 30-60 arasında daha fazla olduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)