E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknolojiye yatırım yapmayan şirketlerin hisselerİ kaybolacak---

Teknolojiye yatırım yapmayan şirketlerin hisselerİ kaybolacak

Teknolojiye yatırım yapmayan şirketlerin hisselerİ kaybolacak
23 Aralık 2020 - 17:33 borsaningundemi.com

Küresel borsalarda teknoloji hisselerinden kısa vadede kâr elde etmek için eski tip hisselere doğru rotasyon yatırımcıları çok büyük bir hata yapıyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisselerinden, ekonomik gelişmelere hassas geleneksel hisselere doğru olan yatırımcı duyarlılığı devam ediyor. Ancak bu rotasyon yatırımcıları çok büyük bir hataya düşürebilir.

Tesla’nın en büyük yatırımcılarından olan ve 6,6 milyar dolarlık varlığı yöneten yatırım danışmanlığı şirketi Ark Investment Management’ın Kurucusu ve CEO’su Cathie Wood, Financial Times’ta yatırımcılara uyarı niteliğinde bir yazı kaleme aldı. Wood’a göre inovasyona yatırım yapmak yerine temettü ve hisse geri alımına yönelen şirketlerin ömrü kısa bir süre içerisinde tükenebilir. İşte Wood’un o yazısı:

Küresel ekonomi sarsıcı değişikliklerin oluşacağı bir döneme girmiş gibi görünüyor. Finansal piyasaları gelecek yıllarda şekillendirecek bu değişikliklerin bazıları son derece olumlu ve diğerleri ise yıkıcı etkilere sahip.

Ark’ın bakış açısına göre inovasyonun beş büyük platformundan bir ya da daha fazlasına yatırım yapmayan herhangi bir şirket yolunu kaybedecek. Şirketlerin finansal bilançolarını ileriye dönük düşüncesi olmayan kısa vadeli talepleri karşılamak üzere tasarlamaları zarar verici bir yol.

Bilanço defterlerinden yararlanarak hisse geri alımı yapanlar ve temettü ödeyenler önemli bir risk altında zira teknolojik dönüşüme cevap olarak yatırım yapmak için bilanço defterlerinde daha az esneklik olacaktır.

20 yıldan uzun bir süre öncesinde teknoloji ve telekom balonunda tohumlanan ve küresel ekonomiyi dönüştüreceğine inandığımız beş ana yenilik platformu şunlar: DNA dizilimi, robotik, enerji depolama, yapay zeka ve blockchain teknolojisi. Bu platformlar içerisinde gen terapisi, 3 boyutlu yazıcılar, bulut sistemleri, büyük veri analizleri ve kripto para birimleri gibi 14 teknolojiyi barındırıyor.

Daha da önemlisi bu platformlar çevresindeki her şeyin ötesine geçerek kısa vadeli, diğer etkilerden bağımsız ve son derece yoğun uzmanlaşma düsturuyla yapılan araştırmalara da problem oluşturuyor. Deneyimlerimize göre, bankaların ve fon yöneticilerinin çoğu araştırma departmanlarını bu şekilde yapılandırılıyor. Bu durum tıpkı değişimin yeni dünya düzenini oluşturması gibi istismar edilebilecek verimsizliklerin yaratılmasına neden oluyor.

Bize göre büyük hizmet sağlayıcılarının perakendeci acentelerinin aradan çıkartılarak internet gibi yeni dağıtım sistemleri aracılığıyla müşteriyle doğrudan iş yapılması sonucu en fazla risk altında olacak sektörler enerji, sanayi, tüketici tercihleri, iletişim hizmetleri, sağlık ve finans hizmetleri olacaktır.

Otonom taşımacılık geliştikçe, örneğin, otomobiller, raylı sistemler ve havayollarında robotik, enerji depolama ve yapay zeka teknolojilerine geçiş yakınlaşacaktır. Geleneksel sağlık hizmetlerinin de yeni nesil DNA dizilimi, yapay zeka ve gen tedavileri yönündeki değişime yol vermesi olasıdır.

Bununla birlikte, geleneksel finansal hizmet sektöründe, günümüzün finansal ekosistemine hakim olan aracı kurumlar; işletme ve tüketici pazarını değiştirecek, uygulama programlama ara yüzlerine, sosyal platformlara ve blockchain teknolojisine karşı uyumsuz kalma riskiyle karşı karşıya.

Bitcoin'de yeni hedef 50,000 dolar

Söz konusu kriz özellikle altyapısını olgunlaştırmayı başarmış gelişmiş ülkelerde şirketlerin bilanço beklentilerini bir döngü içerisine alacaktır.

Genel biçimiyle tanımlanan geride kalma riski olan sektörler S&P 500 Endeksi’nin yarısından fazlasını oluşturuyor. Günümüzde bu küçük çapta gerçekleşse de inovasyon platformlarının çoğunluğunun düşük maliyet ve yüksek üretkenlik sayesinde çarpıcı bir büyüme dönemine girdiğine inanıyoruz.

Örnek vermek gerekirse bizim öngörülerimize göre küresel olarak üretilen lityum-iyon bataryaların üretimi kümülatif olarak her iki katına çıktığında maliyeti %28 düşüyor ve elektrikli otomobillerin satışıyla birlikte fiyatlardaki düşüş hızla artacak.

Hesaplamalarımıza göre elektrikli otomobillerin satışları gelecek beş yılda 20 kat artacak, 2 milyon satışla bu yıl piyasanın %2,5’ini oluşturan araçlar 2025 yılında 40 milyonla piyasanın %45’i haline gelecekler. Bunun fazla iddialı olduğunu düşünseniz de gidilen yol oldukça açık gözüküyor. Bu Ark’ın Tesla hissesi sahibi olmasının nedenlerinden birisidir.

Kötü haber şu ki bugün pazara hakim olan pahalı benzinli arabalar satış tabanının neredeyse yarısını kaybedecek. Dahası eğer ulaşım otonom hale gelirse bize göre otomobil başına kapasite kullanımı arttıkça otomobil pazarı da küçülmeye devam edecektir.

Daha geniş anlamda, eğer beş inovasyon platformu için tahminlerimiz hedeflerine yaklaşırsa, ekonomik bir etki oluşacaktır. Malların değerlerindeki büyüme ve enflasyon aşağı yönlü beklentileri şaşırtabilir. Zira piyasa payı değişimleri dijital dünyayı oldukça zayıf hesaplıyor ve olumlu deflasyon teknolojinin duraklamasıyla özdeşleştiriliyor.

Bizim düşüncemize göre kazananlar uzun vadede kazanacaklar fakat özellikle bilanço defterlerini kullanarak bazı hisse sahiplerini tatmin etmeye çalışan kaybedenler kaybolacaklar. Faiz oranlarının düşük kalmasının oluşturduğu risksiz ortam muhtemel olsa da şirketler arasında borç maliyetlerindeki yayılma yıkıcı inovasyonların sebep olacağı bozulmalarla birlikte ciddi biçimde artabilir. Bu inovasyonların benzerleri yirmili yıllarda telefonun, elektriğin ve otomobillerin sahneye girmesinden bu yana görülmemişti.

Tüm bu nedenlerden yatırımcılar dikkatli olmalı. İnovasyon o kadar hızlı gelişiyor ki, geleneksel hisse senetleri ortalama tercihleri giderek daha fazla “değer tuzağı” olarak adlandırılan hisse senetleri tarafından dolduruluyor. Yatırım başarısına önem verenler değişimin doğru tarafına hareket edeceklerdir.

Teknoloji hisseleri 2021’de yine kazandıracak

 

ATM’lerde kripto para devri başlıyor

 

O kripto paraya bir darbe de Hong Kong'tan

 

Dijital para çöktü, borsalar ismini sildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)