E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın Ocak ayının başından itibaren daha şahin politikalara geçmesiyle teknoloji hisseleri için de geri çekilme dönemi başladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen tahvil faizleri gelecekteki büyüme rakamlarına odaklanan teknoloji hisselerinin bilanço beklentilerine zarar veriyor. Bu durum yatırımcıların refleks olarak teknoloji hisselerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Ancak Financial Times yazarı Richard Waters’a göre bu geri çekilmenin uzun süreli bir hal alacağını söylemek için henüz erken. Waters teknoloji hisselerinin sağlam temellerde olduğunu belirtiyor. İşte Waters’ın o yazısı:
“Yeni yıla girilmesinin üzerinden henüz iki hafta geçmiş olabilir. Ancak Wall Street’in uzun süren teknoloji rallisini derinlemesine inceleme kararında daha şimdiden yeni bir ton belirlendi.
Dijital harcamalardaki pandemi kaynaklı bir artış nedeniyle aşırı güçlenen bir artış sonrasında, bu denli bir düzeltme gecikmiş görünüyordu. Geri çekilme teknoloji sektörünün en çok ısınan bölgelerinin bir kısmına ciddi bir darbe indirdi. Nvidia ve Salesforce gibi son yılların gelişmekte olan teknoloji devlerinden bazıları yüzde 20'den fazla değer kaybetti. Ancak geri çekilmenin etkileri tekdüze olmaktan çok uzak ve bu hareketin başka bir yükseliş için zemin hazırlayan kısa vadeli bir ayarlamadan başka bir şey olup olmadığını söylemek için de çok erken.
Büyük teknoloji hisselerinin savunma yatırımı özellikleri yeniden göze çarpıyor. Wall Street ekonominin iyi günlerinde de kötü günlerinde de tıpkı paralarını bir bankada tutar gibi bu bir avuç şirketi desteklemeye karar verdi. Apple’ın yıl sonu rallisi sayesinde bu beş şirketin toplam değeri (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon ve Meta) Kasım ayının başlarından bu yana piyasanın diğer bölgelerinde sarsıntılar gerçekleşirken sadece düşük bir miktar geri çekildi.
En azından uzun vadeli teknoloji rallisi hakkındaki şu düşünce doğruluğunu koruyor: Bir avuç hisse senedi arasındaki piyasa liderliğine yönelik odaklanma daha belirgin hale geliyor. Yasa koyucular ve düzenleyiciler bu şirketlerin güçlerini azaltmak için ne yapmayı hayal ederse etsin, yatırımcılar büyük teknoloji hisseleri sektöründeki kâr payının artacağına karar verdi.
Aynı hikaye piyasanın başka bölümlerinde ise çok farklı gözüküyor. Nasdaq Endeksi Kasım ayının başındaki rekor seviyesinden bu yana %10’luk düşüş gerçekleştirdi ve yüksek büyüme gösteren hisseler gözle görülür biçimde en kötü performansı gösterdi. Teknoloji patlamasında en çok değer gören 58 yazılım şirketinden oluşan Bessemer Gelişmekte Olan Bulut Teknolojisi Endeksi son iki ay içinde yüzde 27 geri çekildi.
Aynı zamanda, teknoloji dünyasında değer yatırımı olarak geçen hisselerse fırtınayı büyük ölçüde yara almadan gitti. Intel ve IBM ciddi zorluklarla karşılaşsa da her iki hisse de Kasım ayından bu yana yükseldi.
Şu anda sorulması gereken en önemli sorularsa şunlardır: Bu düzeltmenin daha ne kadar devam etmesi gerekiyor? Borsanın teknolojiye karşı tutumunda köklü bir değişiklik mi gerçekleşti? Sektöre akın eden sermaye frene basarak daha pahalı iş planlarını yeniden düşünmeye mi zorlandı?
Faizlerin yükselme olasılığı geri çekilmenin en yakın sebebi oldu. Borsanın refleks olarak verdiği tepki her zaman kârları geleceğe yönelik olan büyüme hisselerinde olumsuz gidişatı işaret eder. Ancak özellikle de kur görünümünün kendisi de önümüzdeki dönemde çok daha güçlü bir ekonomik büyümeye olan inancı yansıtıyorsa bu şirketler için görünümün çok farklı bir konumda olup olmadığı belirsizleşir.
Bununla birlikte, piyasanın daha fazla geri çekilmesi için gerekli zemin kesin bir biçimde görülüyor. Son geri çekilmeden sonra bile, Gelişmekte Olan Bulut Teknolojileri Endeksi 2013'te ilk başlatıldığı tarihten bu yana yüzde 934 artarken, bu süre zarfında S&P 500'de yüzde 185,4'lük bir artış gösterdi. 58 yazılım şirketi şimdi toplam değeri 1,9 trilyon dolar değerinde ve bu rakam tek başına 2,35 trilyon dolar değerinde olan Microsoft’u içermiyor.
Jefferies tarafından yapılan analize göre, ortalama bir yazılım sektörü hisse senedi son altı yılda yaklaşık 12 kat gelir veya ortalama yüzde 50 kat primle işlem görüyor.
Bu şirketlerin çoğunun bu yıl büyüme oranlarında düşüş paylaşarak piyasaların kararlılığını daha da test etmesi muhtemel. Pandemi sırasında müşteriler uzaktan çalışabilmeye devam edebilmek için yazılım satın almış ve talepte bir sıçrayışa neden olmuştu. Bu harcamaların gelecek yıllara ne kadar sarkabileceği ve şirketlerin halihazırda gerçekleşmeye başlayan dijital değişiklikleri ne ölçüde duraklatacakları soruları ise haklı olarak dile getiriliyor
Birçok teknoloji şirketinin 2021'in başlarında bildirdiği güçlü başlangıçla yapılan karşılaştırmalar, yıllık bazda büyüme oranlarını da aşağı taşıyacaktır.
Bu ortam halka açık piyasalarda daha temkinli bir dönemin zeminini hazırlıyor. Ancak söz konusu zemin bulut teknolojilerine geçişten, online alışveriş, çalışma ve eğlence sektöründeki yükselişi destekleyen daimi güçleri çökertebilmek için çok az şey yapabiliyor. Yeni nesil büyüme odaklı şirketlerin beslenmesinde çok daha büyük bir rol oynayan özel piyasa yatırımcıları ise genellikle değişen hisse senetleri fiyatlarına çok daha yavaş yanıt veriyor. CB Insights'a göre, küresel girişim sermayesinin geçen yıl halihazırda rekor seviyede olan yatırımlarını iki katına çıkarak şirket değerlemelerini pompalamayı sürdüren paradan bir duvarı temsil etti.
Bu yıl piyasalar sallantılı bir başlangıç yaptı ve borsaların en fazla şişirilen değerlemelerinden daha büyük bir ısırık alınması için bol miktarda fırsat var. Ancak Ocak ayındaki düzeltmenin teknoloji sektörünün servetinden daha derin bir değişimi temsil ettiğini söyleyebilmek için henüz çok erken.”
Goldman Sachs: Balon piyasası korkuları gerçekçi değil
Goldman Sachs ofise dönüşü erteledi
Milyarder fon yöneticisinden kâbus senaryosu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:19)