E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinin etkisi dotcom balonunu aştı---

Teknoloji hisselerinin etkisi dotcom balonunu aştı

Teknoloji hisselerinin etkisi dotcom balonunu aştı
20 Ekim 2020 - 10:42 borsaningundemi.com

Teknoloji hisselerinin borsalardaki etkisi dot-com balonunun zirve seviyelerini aştı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Telefon üretiminden, sosyal medya platformları oluşturmaya birçok alanda faaliyet gösteren teknoloji şirketleri şimdi S&P 500’ün neredeyse %40’ını oluşturuyor. Bu rakam 1999 yılında %37 seviyesindeydi. Teknoloji şirketleri yılı borsalardaki en yüksek seviyesinde kapatmaya kararlı. Bu şirketlerin küresel tüketiciler üzerindeki etkisi, dot-com döneminin zirve seviyesinin üzerine çıktı. Apple yılın ilk dönemlerinde ABD’de değeri 2 trilyon doların üzerine çıkan ilk şirket olmuştu. Şirket kendi başına S&P 500’ün %7’sini oluşturuyor. Geçtiğimiz ayın ilk günlerinde Apple’ın S&P’deki payı %8’e yükselerek, 1998’den bu yana en büyük hisse oldu.

Apple ve Netflix gibi popüler teknoloji hisselerinde son dönemde gerçekleşen geri çekilmeye rağmen, bu şirketlerin birçok hala 2020’nin piyasa liderleri ve S&P 500’de yıllık %8 kazanç getiriyorlar. Bu durum korona virüs nedeniyle zayıflayan ekonomik koşullar göz önüne alındığında daha da dikkat çekici. Teknoloji hisseleri geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde piyasaları yükseltti ve daha sonra düşüşe neden oldu. Böylelikle teknoloji hisselerinin önemli endeksler üzerindeki etkisi açığa çıktı.

Uzaktan çalışma ve bulut teknolojisi gibi trendler bu şirketlerde büyümeyi tetikliyor, teknoloji şirketlerinin, diğerleri güçlük çekerken işlerini genişletmesine olanak sağlıyor. Yine de, kazançların küçük bir grup şirkette toplanmış olması birçok yatırımcıya endişe veriyor. Borsaların teknoloji sektörüne fazla bağımlı olduğundan ve birkaç isimdeki düşüşün tüm piyasaları aşağı çekebileceğinden korkuluyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, sektörün S&P 500 üzerindeki etkisinin zirve yaptığı daha önceki dönemler, satış dalgalarıyla sonuçlandı. Teknoloji sektörü dot-com balonunun patlamasıyla düşüş yaşadı. 2006 yılında bankaların piyasalar üzerindeki etkisi, finans krizi öncesinde yükseldi ve 2008 yılında enerji hisseleri endekste yeni bir rekor kırdı.

Bazı analistler, teknoloji hisselerinin 20 yıl önce olduğu gibi aşırı değerlenmiş olduğunu söylüyorlar. Gelirleri istikrarlı bir şekilde büyüyor ve sıfıra yakın faiz oranları grubun yakın dönemde gerçekleşen yükselişini haklı çıkarıyor. Ancak birçok yatırımcı, şaşırtıcı derecede hızlı yükselen ve piyasaların geri kalanını da kendisiyle birlikte yukarı çeken bu sektörde volatilite bekliyor.

Janus Henderson Investors’ın Portföy Yöneticisi Alison Porter, “mecburi bir dijital hayatımız vardı” dedi. Porter büyük teknoloji şirketlerine olan inancını koruyor çünkü güvenilir bir büyümeleri var ve pandemi sırasında insanlar evde kalırken önem kazandılar. Yatırımcılar bu hafta Netflix’in de dahil olduğu bir grup teknoloji şirketinin üçüncü çeyrek bilanço açıklamalarını bekliyor. Aynı şekilde haftalık işsizlik verileri de ekonominin sağlığının bir ölçütü olarak alınacak.

ABD Meclisi’nden hala yeni bir ekonomik teşvik paketi haberi gelmediği için, birçok yatırımcı, piyasaların ekonomik büyümeye daha doğrudan bağlantılı olan bölümlerini tercih etme konusunda tereddütte. Bu durum aynı zamanda bu yılın ilk dönemlerinde sona eren yavaş ancak güçlü genişleme için de geçerliydi. Verilere göre teknoloji devleri, piyasaların önceki liderlerinden daha az kişi istihdam etse de, şirketlerine oldukça fazla yatırım yapıyorlar ve diğer şirketlerin ve tüketicilerin daha etkin bir şekilde ürün almasını ve satmasını sağlıyorlar.

Yatırım şirketi Oaktree Capital Group’un kurucu ortağı Howard Marks, son dönemde yazdığı bir notta teknoloji şirketlerinin ne kadar pahalı olduğunun, mevcut karlarıyla ilişkilendirilmesinin, bu şirketlerin potansiyellerini hafife almak olacağını çünkü hızlı büyümelerini sürdürmek için çok fazla yatırım yaptıklarını söyledi.

Analistler teknoloji sektörünün S&P 500’ün kurumsal karlarındaki payının bu yıl %36 seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyorlar. Bilgi teknolojileri sektörünün fiyat/kazanç oranı, grubun geçen yılki karları göz önünde bulundurularak 28 olarak belirlendi. S&P 500’ün ise oranı 24. Apple, Facebook, Google’ın değerlemeleriyle 30’ların ortasında. Netflix’in oranı neredeyse 90 ve Amazon’unki 130.

Daha pahalı olan internet şirketleri için bile, birçok yatırımcı hızlı büyümelerine yatırım yapıyor. JPMorgan’ın Varlık Yönetimi Stratejisti David Lebovitz, “son 10 yılda ek bir yükseliş gördüler çünkü geniş ekonomik zemin cansızdı” dedi. Lebovitz, müşterilerine sektör içinde popüler teknoloji hisseleri kadar pahalı olmayan diğer hisseleri öneriyor.

Aynı zamanda, en popüler internet şirketlerinin hisselerine olan çılgın talep, birçok piyasa gözlemcisi için endişe vermeye devam ediyor. Bu aktivitenin büyük bir bölümü teknoloji hisselerine bağlı olan opsiyonlarda gerçekleşti. Opsiyonlar, opsiyon sahibine belirlenmiş bir tarihte, bir hisseyi belirli bir fiyattan alma ya da satma seçeneği sunuyor. Opsiyonları satan bankalar ya da diğer şirketler, kendileri de teknoloji hisselerine yatırım yaparak fiyatların artmasına veya azalmasına engel olmaya çalışıyorlar. Bu da volatiliteyi körüklüyor. Japon holdingi SoftBank Group, bu yılın ilk dönemlerinde teknoloji hisseleri opsiyonlarını oldukça fazla miktarda almıştı.

S&P 500’deki teknoloji hisselerinin yoğunluğunun analizi, bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetleri sektörlerindeki şirketler üzerine kurulu. Bu grup özellikle Amazon’u dışarıda bırakıyor çünkü e-ticaret devi bu sektörlere dahil edilmiyor. Piyasa değeri 1,6 trilyon seviyesinde olan Amazon’un da gruba dahil olması, teknoloji sektörünün piyasalar üzerindeki etkisini çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacak.

Amazon ve diğer büyük internet şirketleri geçtiğimiz haftalarda giderek artan bir şekilde düzenleyicilerin dikkatini çekti. Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi son dönemde meclisin teknoloji devlerini, dominant çevrimiçi platformlarını diğer iş alanlarından ayırmaya zorlaması gerektiğini ortaya koydu.

Bazı analistler teknoloji devlerinin yakın zamanda bölüneceğini düşünüyor. Ancak mevzuata ilişkin hamleler genellikle uzun vadede gerçekleşiyor. Buna rağmen bu durumun gelecek haftalarda bir başka volatilite nedeni olarak ortaya çıkabileceği söyleniyor.

Endişeler piyasalarda satışların hız kazanmasına neden oldu

 

Trump'a anketlerden kötü haber

 

Powell: Dijital paraların risklerine bakılmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk 20 Ekim 2020 16:27

    Askıda ekmek utanılacak bir kampanya dan öte bir itiraf. Halkı fakirleştirmenin itirafı. Zaten bu ülkede kriz hep MHP iktidarında olmasına alıştık.