E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinin bir sonraki adımı ne olacak?---

Teknoloji hisselerinin bir sonraki adımı ne olacak?

Teknoloji hisselerinin bir sonraki adımı ne olacak?
25 Eylül 2020 - 19:03 borsaningundemi.com

Teknoloji sektörü düşük faiz oranlı piyasada korunma şansı sunsa da yatırımcılar hisse senedi fiyatlarındaki keskin düşüşler konusunda temkinli hale geliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji sektörü, uzun vadeli hissedarlar ve nakit getiren perakende yatırımcıların etkisiyle sağladığı kârlı bir süreci geride bıraktı. AFR'nin haberine göre hisse fiyatlarındaki zayıflık teknoloji yatırımını yeniden düşünmeye zorluyor.

Martın ortalarından ağustosun sonuna kadar büyük teknoloji hisselerini belirten endeksler ABD merkezli NY FANG+ endeksi %124, Avustralya merkezli ASX teknoloji endeksi ise %116 oranında yükseldi. Fakat ağustos ayının sonunda sekteye uğrayan teknoloji hisseleriyle birlikte NY FANG+ %11,4, ASX teknoloji endeki %8,3 düşüş gösterdi.

ABD borsasında, Amazon ve Apple pik seviyelerinden oldukça uzaklaştı. Avustralya’da şimdi al sonra öde cazibesine sahip hisse senetleri sert bir satış dalgasına kapıldı. Söz konusu hisselerden olan Afterpay %20, Sezzle %43 ve Zip %39 oranında değer kaybetti.

Teknoloji hisseleri mart ayından itibaren yatırımcıların kazanç artışı sağlayabilen şirketleri yakalaması, merkez bankalarının küresel ekonomiye para sağlaması ve evde kalan insanların hisse senedi piyasasına yönelmeleri nedeniyle hızlı bir şekilde yükseldi.

Yatırım şirketi Greencape Capital'in Fon Yöneticisi Jonathan Koh hisselerdeki yükseliş konusunda, "Sektör için gerçekten sonuca etkisi olan bir yeniden oranlama gerçekleşti” ifadelerini kullanıyor.

Koh teknoloji şirketlerinde hisse senetlerini etkileyen bir dizi faktörün oluştuğunu da sözlerine ekledi. Zira salgın sürecinde internete ve dijitalleşmeye geçiş, belki de iki, üç ya da dört yıllık büyümeyi aylara sıkıştırdı.

Merkez bankaları ve hükümetler, salgın sırasında ekonomileri desteklemek için ekonomilere büyük miktarlarda teşvikler sağladı. ABD Merkez Bankası bu yılın başlarında şirket tahvilleri satın alacağını açıklaması bu teşviklerin en çok yankı uyandıranı oldu.

"Belli ki borç maliyetini etkilemeye çalıştılar" diyen Koh, hisseler gibi risk varlıklarındaki değerlemelerin de bu sayede arttığını belirtti.

Greencape Capital'in Fon Yöneticisi, “Muhtemelen etkisi hissedilen üçüncü faktörse şeylerin birbirlerinin üzerinde inşa edildiği ve özellikle perakende pazarında geride kalma korkusunu oluşturduğu piyasaların psikolojisiydi” ifadelerini kullanıyor.

Büyük teknoloji hisseleri neden yükseldi, neden düşüyor?

 

Robinhood yatırımcıları

Evlerinde mahsur kalan insanların hisse senetlerine akın etmesiyle perakende yatırımcıların yükselişi ismini ABD’de sıkça kullanılan bir borsa ticareti uygulamasından alan Robinhood yatırımı fenomenin ortaya çıkmasına yol açtı.

Varlık yönetimi şirketi Milford’un Portföy Yöneticisi William Curtayne yeni teknolojinin insanları internet üzerinden borsa ticareti hesapları açmasını kolaylaştırması, finansal destek ve ek ödemeli para çekme işlemlerinin de devreye sokulmasıyla rekor sayıda aracı hesap açılışının gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Curtayne, “Perakende yatırımcılar şirketlerin ne yapacağını tahmin ederek alım yapıyorlar. Avustralya’da mızrağın ucu olan hisseler şimdi al sonra öde şirketleri, ABD’de ise Tesla ve diğerleri” ifadelerini kullandı.

 

Şimdi al sonra öde hisselerinin fiyatları mart ayından bu yana baş döndürücü biçimde yükseldi. Afterpay'ın hisse fiyatı Mart ortasından ağustos ayı sonlarına kadar yüzde 939 oranında artarken, Sezzle bu dönemde neredeyse yüzde 3000, Zip ise yüzde 721 yükseldi.

Kazançlar kısmen salgının başlangıcında yapılan ağır kayıpların tersine çevrilmesiydi. Zira yatırımcılar sektörün perakendecilere olan yakın bağları nedeniyle paniklemişti. Perakendecilerin karantina sürecinde aşırı talep görmesiyle bu korkular kayboldu.

Şimdi al sonra öde hisselerinin kendi içerisinde sorunları bulunuyor. Hızla genişleyen hisselerin büyüme hissesi rolü oynama ihtimali oldukça düşük.

Buna karşın Koh, Afterpay gibi şirketlerin hisselerindeki artışın mükemmelliği fiyatlandırdığını belirtiyor. Fon yöneticisi, “Mevcut değerlemeye geri dönmek için gerçekten boğa piyasası varsayımları kullanmanız gerekir. Ve bu noktada 10 yıl sonrasını içeren varsayımlardan bahsediyoruz” sözlerini kullandı.

Koh şimdi al sonra öde sektöründeki rekabet ve düzenleme tehditlerinin de hala aşılmadığını belirterek bu sektörün oldukça kalabalık olduğunu da sözlerine ekledi.

Koh, “Bugün bu alandaki operatörlerin oldukça uzun bir listesi var. Commonwealth Bank’ın Klarna’yla ortaklık yaptığını görüyoruz. Sektörde bazı gerçekten iyi iş modelleri de var. Fakat iyi iş modeli olan şirketlerle iyi iş modeli olup fazlasıyla değerlenen şirketler arasında ayrım yapmanız gerekiyor” dedi.

Borsa araştırmaları şirketi Research Affiliates’in Araştırma Direktörü Mike Aked problemin yatırımcıların “ne için ödeme yaptıkları fikrini kaybetmesinden” kaynaklandığını belirtiyor. Aked, “Bu kimsenin bilançolar için ne kadar ödediğini konuşmadığı zamanlarda oluşan aşırı değerlenmeye atılan adımdır” ifadelerini kullandı.

Perakende yatırımcıların ürkek olduğuna dikkat çeken Aked, “Eğer kâr görmemeye başlarlar ve getirilerini ikiye katlarlarsa piyasadan çekilirler ve kartopu efekti yaratırlar” dedi.

Büyük teknoloji hisseleri yol ayrımında

 

Sürdürülebilir büyüme

Bazıları için, teknoloji yatırımı günün en sıcak hisselerine hücum etmek değil. Yatırımcılar bu sektöre bir süredir yapısal büyüme fırsatlarından dolayı ilgi gösteriyor.

Aked, “Bu hisseler hızla büyüyor, kârları güçlü ve var olmak için bir sebepleri var” dedi.

Koh’a göre bazı teknoloji şirketleri temel ilkelerinde, sürdürülebilir olması muhtemel bir değişim yaşadı. “Amazon’un AWS’ında ve diğer bulut sağlayıcılarının bazılarında büyüme, tersine dönmüyor. Aksine, bu durum devam edecek.”

Koh teknoloji sektörüyle ilgili endişeli değil. “Döngüde büyüyeceğini düşündüğümüz hisseleri alırken seçici davranıyoruz” dedi. Koh, Appen, Nvidia, REA ve SEEK gibi şirketleri beğeniyor.

Koh’a göre “Göreli değerlemeleri sabit ve güçlü, temel hikayeleri olan isimler hala uzun soluklu bir büyüme rüzgarını arkalarına almış durumda. Aynı zamanda kalite yönetimi ekiplerine de odaklandık. Bu oldukça önemli.”

Eiger Capital’in kurucu ortağı Stephen Wood, pandemi sürecinde teknoloji yatırımları, Wisetech, Appen, Altium ve Xero gibi küçük bir grup teknoloji hissesinin ötesine geçerek daha fazla şirketi kapsadı.

Fon yöneticisi açıklamasının devamında “Ocak ayında WAAAX merkezliydik ve çevrimiçi şirketlere odaklanmıştık. ‘Redbubble hayatta kalacak mı, Marley Spoon başarılı olacak mı?’ sorularını soruyorduk. 2020’nin kazananları, teknolojinin şirketlerine getirdiği yapısal değişimleri kucaklayan ve bunu hızlandırabilen şirketler oldu” dedi. Wood’un portföyünde, Redbubble, Life 360 ve NextDC hisseleri bulunuyor.

Çevrimiçi uygulamalara geçişin kalıcı bir faydası, kısmen piyasaların genişlemesiyle gelecek. Çevrimiçi ve mağaza merkezli perakendeciler şimdilerde küresel pazarlara daha kolay ulaşabiliyor ve aynı zamanda işlerinden sermayeyi çıkarma konusunda kolaylık yaşıyorlar.

Wood, “gerçekten kira kontratlarını ve mağazaları konuşuyoruz. Bunların hala bazı ihtiyaçları var ancak bu ihtiyaçlar azalabilir. Bu tür bir hamle, maliyetlerini düşürecek ve sermayeyi yükseltecek” dedi.

Fon yöneticisi, “Önümüzdeki yıl odaklanılması gereken en büyük konu, ekonomik teşvik paketlerinin geri çekilmesi olacak. Teknolojide iyi performans gösteren şirketler, iyi konumlanmış olan şirketler olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Milford da bazı teknoloji isimlerinden kar elde etti fakat Xero Megaport, ReA ve Goodman Group gibi temel pozisyonlarındaki yerini korudu.

Curtayne bu son ikisinin, “bu trendlerden faydalanan fakat aynı derecede yükselmeyen daha büyük ve güçlü şirketler” olduğunu belirtiyor. Curtayne, “Bunlar yüksek bilançoları olan istikrarlı işletmeler. Eğer yararlandıkları görülen piyasa hareketlerinde ters bir rüzgâr eserse diğer şirketler gibi dağılmazlar” ifadelerinde bulundu.

Teknoloji hisselerinin güvenli liman olması endişe verici

 

Oran riski

Teknoloji hisseleri, merkez bankalarının ihtiyaç sahibi ekonomileri desteklemek için küresel ekonomiye sağladığı para akışından, faiz oranlarını düşürmesinden ve tahvil satın almasından büyük fayda gördü.

Curtayne, “Bu şirketlerin değerlemeleri, iskonto oranıyla doğrudan bağ kuruyor” dedi. İskonto oranlarındaki yükselişin, 2018 yılının son çeyreğinde olduğu gibi, “bu büyüme hisselerinin soluğunu kesebileceğini” de ifade etti.

Bu şirketlerin bazıları için kar büyümesi ve hisse fiyatının büyümesi arasında oldukça büyük bir fark var.Curtayne’e göre “hisse fiyatları insanların düşündüğü kadar kurşun geçirmez değil.”

Yine de ABD Merkez Bankası, faiz oranlarının ve tahvil getirilerinin düşük kalmasını sağlama konusunda kararlılığını sürdürüyor. Fon yöneticisine göre, bir şok gerçekleşmediği takdirde faiz oranlarının çok fazla yükselmesi oldukça zor. Korona virüs aşısı tahvil getirilerinde büyük bir sıçrama gerçekleştirebilecek gelişmelerden bir tanesi. ABD Başkanlık Seçimleri ise bir başka joker olarak öne çıkıyor.

Uzun vadede enflasyona yönelik değişen beklentiler teknoloji sektörünü de vurabilir. Eğer canlandırıcı mali politikalar, para arzını arttırmaya yönelik koşullar ve belki küreselleşmenin bir miktar tersine dönmesi, enflasyonu arttırmayı başarabilirse, Curtayne’e göre “iyi performans sergileyen sektörlerde büyük bir tersine dönüş görebiliriz.”

Açıklamalarının devamında “enflasyonun yüksek olduğu koşullarda, ticaret mallarını ve reel varlık şirketlerini tercih edersiniz. Büyüme şirketleri iyi performans gösteremez” ifadesini kullandı.

Curtayne buna karşın önemli miktarda bir enflasyon görülmediği takdirde, “Çoğunlukla büyüme ve teknoloji hisselerinden oluşan bir portföyle devam etmiyor olmanızı açıklamak güç olacaktır” görüşünü paylaştı.

Wall Street’in en büyük korkusu belirsizlik

 

Pandeminin ötesinde büyük bir borsa ikilemi var

 

Buffett 2,7 milyar dolarlık medya anlaşmasının ortağı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)