E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz hafta teknoloji hisselerinde düşüş görülürken, bir başka gözde sektör olan 5,7 trilyon dolarlık borsa yatırım fonu (ETF) sektörü de ağır darbe aldı. Özel piyasa nişlerine odaklanan fonlar, yılın ilk iki ayında yüksek miktarda nakit çekti. Yeni bir araştırmaya göre ise bu trendin hızlanması bekleniyor.
Brown Brothers Harriman & Co.’nun araştırmasına göre, küresel borsa yatırım fonu yatırımcılarının %80’i bu yıl tematik borsa yatırım fonlarındaki ağırlıklarını arttırmayı planlıyor.
Bu türdeki yatırım ürünleri, yıla iyi bir başlangıç yaparak ocak ve şubat aylarında 32 milyar doların üzerinde yatırım çekti. Cathie Wood’un Ark Investment Management’daki aktif olarak yönetilen fonları ise tematik fon alanında çığır açtı ve hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yeni yatırımcılar piyasalara akın ederken, anlaşılabilir ve ilişki kurulabilir anlatıları temel alan borsa yatırım fonları yeni para çekmeye devam ediyor.
Brown Brothers Harriman’ın Küresel Borsa Yatırım Fonu Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ryan Sullivan, “inanılmaz bir ilgi görüyorlar” dedi. Açıklamasının devamında “bu bir noktaya kadar yumurta ve tavuk arasındaki ilişki gibi - yatırımcılar bu alanda adı duyulmuş fon yöneticilerinin performansını mı takip ediyor, yoksa portföylerin nasıl tasarlandığına yönelik uzun vadeli bir değişim mi var?” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta elektrikli araçlar, teknoloji ve genetik gibi sektörleri takip eden birçok tematik yatırım fonu sert düşüşlerle karşılaştığında, yatırımcıların bu ürünlere olan ilgisi bir sınavdan geçti. Artan tahvil verimleri, faiz oranlarındaki değişimlere karşı daha hassas olan büyüme hisselerine yönelik temkinli tavırları artırıyor.
Brown Brothers Harriman’ın çalışmasına ABD, Avrupa ve Çin’den yaklaşık 400 kurumsal yatırımcı, finans danışmanı ve fon yöneticisi katıldı. Katılımcılar en çok internet ve teknolojiye odaklanan tematik fonlarla ilgilendiklerini, bu alanları ise robotik ve yapay zekanın takip ettiğini söyledi.
Bloomberg’in haberine göre, Sullivan, “en çok ilgi duyduğumuz şey ise, tematik borsa yatırım fonlarının kalıcı olacak güce sahip olup olmadığı” dedi. Açıklamasının devamında “eğer performans değişirse ve karışık seyreden bir iki yıl geçirirsek, bu ilginin bir miktar azaldığını ya da istikrarını koruduğunu görebiliriz” ifadelerini kullandı.
Tematik fonların başarısının önde gelen örneklerinden biri Cathie Wood’un Ark’taki fonları. Fonlar 2021’in başından bu yana 16 milyar dolarlık yatırım çekmeyi başardı. Ancak şirketin aktif olarak yönetilen beş ürününün tamamı geçtiğimiz hafta düşüş gösterdi. 5,8 trilyon dolarlık sektörün halihazırda küçük bir bölümünü oluşturan aktif olarak yönetilen fonlar da yatırımcıların ilgisini çekiyor.
Katılımcıların %85’i aktif olarak yönetilen borsa yatırım fonlarındaki ağırlıklarını arttırmayı planlıyor. Bu oran ise geçtiğimiz yılın araştırmasında %57’ydi. Sabit getirililer ve küresel hisseler ise aktik olarak yönetilen fonların en popüler stratejileri arasında.
ABD’li yatırımcıların yarısından fazlası ise gelecek altı ayda yarı şeffaf, aktif bir borsa yatırım fonuna yöneleceğini söyledi. Bu yeni ürünler yaklaşık bir yıl önce ortaya çıkmış olsa da, yeni yatırımcı çekme konusunda geride kaldı. En büyük fonun sahibi Fidelity Blue Chip Growth ETF’nin toplam varlığı yalnızca 270 milyon dolar.
Tahvil faizlerindeki yükseliş en önemli risk unsuru
Yeni bir yükseliş trendi gündeme gelebilir
Sektörel rotasyonun devam etmesi bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:34)