E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar bu hafta cuma gününe her zaman olduğundan daha fazla odaklandı. Cuma günü yeni bir ayın başlangıcı olacak. Salı günü ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinde yükselen getirilerin ardından daha da kötü hale gelen eylül ayı sona erecek. Eylül ayı geçtiğimiz ekim ayından bu yana S&P 500 endeksindeki en kötü ay olmaya hazırlanıyor. Bu durum aynı zamanda yükselen tahvil getirilerinin teknoloji ve iletişim hizmetleri gibi büyüme sektörlerine darbe indirebileceğinin bir hatırlatıcısı.
Yatırımcılar bu yılın ilk dönemlerinde benzer bir durumu tecrübe etmişti. Aynı zamanda 2018 yılında getirilerin artması teknoloji hisseleri için zor bir döneme neden olmuştu. Forbes’un haberine göre bu endişeler aynı zamanda en son önemli satış dalgasının yaşandığı geçtiğimiz hafta görülen volatilitenin de yükselmesine yol açtı. CBOE volatilite endeksi geçtiğimiz haftaki 18’den 23 seviyesine yükseldi.
Endeks son aylarda 20 seviyelerinde seyrediyor ve 25 seviyesi gelecekte zorlu zamanlar olabileceğine yönelik sinyal olarak algılanıyor. 30 seviyesi ise oldukça güçlü bir ayı piyasası sinyali. Çarşamba gününe başlarken ayı piyasası yönünde bir gelişme yaşandı. Önde gelen endekslerde yeni satış baskıları ortaya çıktı. Kapanışa yakın gerçekleşen satış dalgası yeni işlem gününde daha büyük satışların yaşanabileceğine yönelik endişeleri de beraberinde getirdi. Bunun ardından yaşanacaklar ise önümüzdeki dönem için belirleyici olacak.
10 yıllık tahviller gündemde olsa da daha büyük tehditler var
Şimdilerde herkesin gözü ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinde. Getiriler şimdi %1,5’le son üç ayın en yüksek seviyesinde ve bir haftadan kısa bir sürede 24 baz puan artış gösterdi. Ancak iki yıllık ve beş yıllık tahvillerin getirileri de yükseliyor. Beş yıllık tahviller yıl başından bu yana %183 yükseliş gösterdi ve 10 yıllık tahvillerin bu yıl gerçekleştirdiği %68’lik yükselişi gölgede bıraktı.
Bu da iki tahvil arasındaki eğrinin daraldığı anlamına geliyor. Bu eğri daralmaya devam ettiği takdirde, ekonomi için zorlu zamanlar yaşanabilir. Bununla birlikte borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 endeksi salı günü 50 günlük hareket ortalamasının altına düştü. Bu durum ise son yedi seansta ikinci kez yaşandı.
Geçtiğimiz hafta endeks düşüşün ardından dipten alımlarla birlikte yeniden yükselmiş olsa da, bu yükselişin tekrarlanması yükselen tahvil getirilerinin teknoloji sektörüne darbe indirmesi nedeniyle zorlaşabilir. ABD’de tüketici güvenine yönelik veriler de beklenmedik bir düşüşle son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Düşüşte korona virüsün delta varyantı ve enflasyonla ilgili endişeler etkili oldu.
Birçok analist tüketici güvenini piyasaların geneli için bir gösterge olarak kullanıyor. Yalnızca bir aylık veriler trend oluşturmuyor olsa da, bu alana dikkat etmek önemli. Salı günü yaşanan satış dalgasında paniğin öne çıkmaması da olumlu bir gelişme oldu. Bununla birlikte satışlar tüm piyasalarda görüldü. Hisseler düşerken tahviller, altın, ham petrol ve hatta mısır ve soya gibi tarım emtiaları da düşüşe geçti.
10 yıllık getirileri yükselirken teknoloji düşüyor
Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi %2,8’lik sert bir düşüş gösterdi. En büyük teknoloji şirketleri, piyasaların genelindeki düşüşlerin liderliğini üstlendi. Teknoloji devi Microsoft %3 düşerken Apple %2’lik düşüş yaşadı. Facebook ise %3,3’lük düşüş yaşadı. Nvidia ve Advanced Micro Devices gibi çip üreticileri en büyük darbeyi aldı ve sırasıyla %4 ve %5 düştü. Applied Materials ise %6 düşüş gösterdi.
Yarı iletken üreticileri de teknoloji sektöründe en ağır darbeyi alan şirketler arasında yer aldı. Teknoloji hisseleri, diğer tüm hisseler gibi tahvil getirileriyle rekabet halinde. Yatırımcılar teknoloji hisseleri ve tahvil getirileri arasında, en yüksek getiriyi sağlayabilecekleri alanı arıyor. Tahvil getirileri ise bir süre içinde tam olarak ne kadar getiri sağlanabileceğini gösteriyor. Teknoloji hisselerinin değeri ise bilanço potansiyellerine bağlı.
Bu da özellikle teknoloji hisselerinin son 10 yılda diğer tüm sektörlerden yüksek performans gösterdiği düşünüldüğünde oldukça belirsiz. Dahası enflasyonun da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çünkü enflasyon doların değerini düşürürken, teknoloji getirilerinde spekülasyonu alevlendiriyor. Teknoloji hisselerinin S&P 500 endeksindeki ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda, bu hisseler endeks üzerinde oldukça büyük bir etki sahibi. Bu nedenle enerji gibi ağırlığı düşük olan sektörlerdeki güçlenme bireysel hisseleri yükseltirken, endeksin genelinde yükselişe neden olmayacak.
Ünlü baş stratejistten yüzde 10’luk düzeltme uyarısı
Tahvil piyasasında satış uyarısı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:38)