E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji hisseleri korona virüs sürecinde ekstrem yükselişler göstererek Nasdaq Endeksi’nin salgın sürecinde diğer endekslerden pozitif ayrılmasını sağladı. Endeksteki tarihi yükselişlere rağmen teknoloji hisseleri için gelecek dönemde yükselişin devam edeceği sinyalleri ile hisselerde kâr satışlarının oluşacağı korkusu kararsızlık yaratmaya devam ediyor.
Nasdaq’ın pazartesi günkü performansı buna önemli bir örnek oluşturacak nitelikte. Endeks haftanın ilk gününde gün içi performansını %2’nin biraz altında bir yükselişle geçirmiş fakat ralli sonrasında günü %2,1’in biraz altında bir düşüşle kapatmıştı.
Borsa araştırmaları firması Bespoke analistleri endeks için U şeklinde hareketin neredeyse imkânsız olduğunu belirtiyor. Aslına bakılırsa Nasdaq’ın gün içerisinde rekor seviyeye ulaşmasının ardından düşüşle kapandığı senaryo sadece iki kez gerçekleşmiş. Analistler bu tarihlerin 24 Ocak 2000 ve 7 Mart 2000’deki seanslarda gerçekleştiğini belirterek Nasdaq endeksinin iki süreçte de ertesi günleri yükselişle geçirdiğini belirtiyor. Bespoke analistleri bu seansların ardından uzun dönemde dot-com krizinin yaşandığını hatırlatıyorlar.
Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ve daha konsantre olan Nasdaq 100 endekslerinin 23 Mart seviyelerinin ardından dinmeyen bir dalgalanma içerisinde olması bu hareketleri seyirin nedenleri arasında ABD’nin salgını kontrol edememesi olsa bile önemli bir örnek niteliği taşıyor. Nasdaq endeksi mart ayı diplerinden %53 oranında yükselirken Nasdaq 100 endeksi de benzeri biçimde yaklaşık %53 oranında yükseldi. Karşılaştırmak gerekirse aynı dönemde S&P 500 ve Dow Jones endeksleri %43 oranında yükseliş göstermişti.
Yatırım şirketi Sentiment Trader’ın Başkanı ve bağımsız yatırım araştırmaları şirketi Sundial Capital Research’ün Kurucusu Jason Goepfert pazartesi günkü piyasa hareketinin teknoloji hisselerinde bazı garip gelişmeleri ortaya çıkardığını vurguluyor.
Korku endeksiyle beraber yükseldi
Goepfert Nasdaq endeksinin en büyüklerinden oluşan Nasdaq 100’ün aynı zamanda Nasdaq Volatilite Endeksi’yle beraber yükseldiğinin altını çiziyor. Volatilite endeksleri yatırımcıların korkusunu yansıttığından ve volatilite endeksi düştükçe borsalar yükselme eğilimi olduğundan bu iki endeksin birlikte hareket etmesi oldukça nadir bir durumdur. Sentiment Trader’ın verilerine göre pazartesi günü gerçekleşen bu yan yana yükseliş daha önce Nasdaq 100 endeksi ile volatilite endeksi arasında hiç gerçekleşmemişti.
Goepfert ayrıca perakende yatırımcılar arasında sıklıkla “ahmak parası” olarak adlandırılan güven ölçüsünün 8 Haziran tarihinde 0,75 ile en yüksek seviyelere yaklaşarak S&P 500’ün en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.
Yatırımcılar teknoloji hisse senetlerinin ve borsanın ileriki dönemde nasıl performans göstereceği hakkında bir sonuç çıkarmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Bunun en büyük sebebi küresel piyasalardaki durgunluğun salgın nedeniyle ortaya çıkmış olması. Bunun da ötesinde Keynes’in de dediği gibi piyasalar yatırımcıların ödeme gücünden çok daha fazla irrasyonel olabilir.
Evde kalma hisselerini zorlu günler bekliyor
Altının onsu 5000 doları görür mü?
Twitter'ı kim nasıl hack'ledi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsadan bir şey beklemeyin satış zamanı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:29)