E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarında dev sermayeli teknoloji hisseleri 2021 yılında güçlü bir performans gösterdiler. Ancak Barron’s yazarı Eric Z. Savitz dev şirketlerin hisse senedi performansının önemini yitirmeye başladığına dikkat çekiyor. Teknoloji devlerinin geçmiş dönemdeki geçmişteki göz kamaştırıcı performanslarını inceleyen Savitz yeni yılda sınırlı da olsa büyümenin devam edilebileceğini öngörüyor.
Büyüme odaklı büyük sermayeli hisse senetleri denildiğinde akla gelen ilk şirket olan Apple dünyanın en değerli şirketi olma unvanını bu sene de sürdürdü. Apple’ın piyasa kapitalizasyonu 3 trilyon doların az bir miktar aşağısında bulunuyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yıl başından bu yana %36 oranında getiri sağlayan Apple hisseleri S&P 500 Endeksi’nin yıllık %27 getirisini ve teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi’nin %23’lük yıllık performansını geride bıraktı.
Apple’ın güçlü performansının büyük bir bölümü dördüncü çeyreğe odaklandı. Hisse senedi Kasım ayının sonundan bu yana %27 yükseldi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %11 oranında ralli yapmıştı. Teknoloji devinin güçlü rallisini destekleyen birkaç önemli faktör bulunuyordu. Şirket iPhone, Mac, iPad, giyilebilir teknoloji ürünleri ve hizmet ürünleri aracılığıyla büyüme alanında agresiflik gösterdi. 2022 yılı şirketin özellikle artırılmış ve sanal gerçeklik alanındaki potansiyel ürün lansmaları sebebiyle heyecan yarattı.
Bu yıl hisse senedinin performansı güçlü görülse de geçen yıl hisse senedinin %82’lik yükselişi ve 2019 yılındaki %89’luk güçlü hisse performansı ile karşılaştırıldığında önemli bir yavaşlamaya da işaret ediyor. Yine de teknoloji devinin hisseleri 3 yıl içerisinde yatırımcısına %365 oranında getiri sağladı. iPhone satışlarındaki yavaşlamanın devam etmesi yükseliş ivmesindeki yavaşlamanın 2022’de de devam edeceğini gösteriyor.
Bir diğer teknoloji devi Microsoft bu yıl olağanüstü bir performans gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yılbaşından bu yana %54 oranında değer kazanan Microsoft hisseleri piyasa kapitalizasyonunu 2,56 trilyon dolara kadar ulaştırdı.
Dünyanın en büyük yazılım şirketinin hisseleri son çeyrekte sağladığı %22’lik artışla şaşırtıcı bir büyüme gösteriyor. Microsoft'un güçlü büyümesinin altında bulut teknolojilerine olan talebin devam etmesi ve Azure firmasının Eylül çeyreğinde %50 oranında genişlemesi yatıyor.
Bu arada Office, Windows, Xbox ve Microsoft’un diğer bölümlerinde de talep güçlü bir şekilde artıyor. Kurumsal harcamaların 2022'de hızlanması muhtemel olsa da Microsoft'un etkileyici büyümesini gelecek yıl yavaşlatması için bir neden yok gibi görünüyor.
Google’ın çatı şirketi Alphabet’in hisseleri 2021 yılının başından bu yana %68 oranında yükseldi. Şirketin piyasa kapitalizasyonu 2 trilyon doların az bir miktar aşağısında bulunuyor. İnternet reklamları alanına olan talebin yükselişini devam ettirmesi ve Google’ın reklamlar konusundaki sorunların üstesinden gelmiş olması bu güçlü performansın ardındaki en önemli sebeplerdi. Şirketin YouTube işletmesi de sağlam bir büyüme gösterdi.
Düzenleyici kurumlara ilişkin yeni sorunların önünün kesilmesiyle Alphabet’in 2022’de güçlü büyümesini devam ettirmesi bekleniyor. Savitz’in Wall Street çevrelerine dayandırdığı öngörülere göre hisse senedinin gelecek sene ortalama %17 büyüme göstermesi bekleniyor.
Bu yılın en fazla geride kalan teknoloji devi ise açık ara Amazon oldu. Hisse senenin yıllık performansı sadece %5’lik yükselişi gösterdi. Eve kapanma dönemi hisse senetleri gibi performans gösteren Amazon’un e-ticaret işletmesindeki büyüme tüketicilerin fiziksel mağazalardan alışveriş yapmaya başlamasıyla birlikte yavaşladı. Şirketin bulut teknolojileri işletmesi Amazon Web Services (AWS) de dahil olmak üzere diğer işletmeleri ise güçlü performans göstermeye devam ediyor. Yatırımcılar ayrıca şirketin kurucusu Jeff Bezos’un CEO’luk görevinden istifa etmesini ve eski AWS Başkanı Andy Jassy’nin CEO’luk koltuğuna oturmasını da değerlendirdi.
ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) çiçeği burnunda başkanı Lina Khan, uzun zamandır Amazon’a yönelik muhalif kişiliğiyle tanınıyor. FTC Amazon’un film stüdyosu MGM’i satın alma hamlesiyle ilgili henüz bir karar vermedi. Khan’ın Amazon’la ilgili önceki yazıları göz önüne alındığında ise yeni başkanın Amazon konusundaki tüm meselelerden kendini geri çekmesi bekleniyor. Ancak satın alma işlemine yönelik FTC’den henüz bir karar verilmiş değil. Tüm bu tartışmalara ve başarısız sonuçlara rağmen teknoloji devinin bu yılki başarısız performansı hisse senedini 2022 için cazip bir konuma yerleştirmiş olabilir.
Enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayan kripto para
Teknolojideki satış dalgası Musk'a 15 milyar dolar kaybettirdi
Teknoloji hisselerinde satışlar ayı piyasasını başlatabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:55)