E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsaya damgasını vuran ralli hız kesmiş olsa mevsimsellik nedeniyle beklenen yükseliş ABD hisse senedi piyasalarına geri döndü.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka güdümlü rallinin öncüsü teknoloji hisseleri de yeni yükselişle birlikte atağa kalktı. Ancak uzmanlar, dev teknoloji hisselerinde uzun soluklu bir yatırım anlayışına sıcak bakmıyor.
10 yılda bir piyasanın liderleri değişiyor
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, uzmanlar, bugünün ‘Muhteşem Yedi’ olarak bilinen teknoloji hisselerinin uzun vadede yatırımcılar için en iyi ihtimalle vasat bir beklenti sunduklarını öne sürüyor.
Bugün borsanın en büyük şirketlerinin, 10 yıl içinde borsaya hakim olması pek mümkün gözükmüyor. Bu varsayım tarihsel verilere dayanıyor ve ‘Muhteşem Yedi’ olarak bilinen dev teknoloji hisselerinin yatırımcıları için kötü bir haber anlamına geliyor.
Hangi şirketlerin bu listede yer almayacağına dair bir öngörüde bulunmak ise mümkün gözüküyor: Bugünün dev teknoloji şirketleri arasında yer alan Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta ve Tesla.
Bunun nedeni, en büyük şirketlerin 10 yıl sonra hâlâ en büyükler arasında yer almasının oldukça nadir görülen bir durum olması. Tam tersine, belirli bir yılın en büyük şirketleri, sonraki 10 yılda ortalama olarak pazarın gerisinde kalıyor.
10 şirketten 8’i listeden çıkıyor
Bunlar, Robert Arnott'un başkanlığını yaptığı yatırım şirketi Research Affiliates tarafından yürütülen araştırmanın varsaydığı sonuçlar olarak öne çıkıyor. Arnott ve diğer araştırmacılar, 1980 yılından bu yana her 10 yılın başında en büyük 10 şirkete odaklanıyor. Araştırma, ortalama olarak söz konusu 10 şirketten 8’inin, o 10 yılın sonunda ilk 10 listesinden çıktığını ortaya koyuyor. Ayrıca, 10 şirketin tamamının 10 yıllık ortalama performansı, genel ABD hisse senedi piyasasının önemli ölçüde altında seyrediyor.
Gelecek de geçmiş gibiyse, şu anki ‘Muhteşem Yedili'den belki birinin, ya da belki en fazla ikisinin 2033 yılında eşdeğer bir listede yer almasını beklemek gerekiyor. Araştırma, aynı zamanda, söz konusu yedi hisseden oluşan bir portföyün gelecek 10 yılda piyasanın gerisinde kalmasının beklendiğini de öne sürüyor.
Sonuca katkıda bulunan 3 faktör
Peki, araştırma sonucunda elde edilen bu şaşırtıcı sonucun nedeni ne olabilir? Araştırma, bu duruma katkıda bulunan birkaç faktör olduğunu söylüyor:
Aşırı değerleme: En büyük hisse senetlerinin ortalama olarak aşırı değerli olduğu neredeyse kesin. Bu hisse senetleri piyasanın en büyük şirketlerin Hisse senetleri ve bu nedenle yatırımcılar, bu hisse senetlerinde coşku dalgasına görece daha kolay kapılabiliyor.
Rekabet: Yine araştırma ortaklarından Arnott ve Lillian Wu, 2012 yılında ‘Kazananların Laneti' başlıklı bir çalışmada şunu yazıyor: “1 numara olduğunuzda, sırtınıza parlak bir hedef tahtası çizersiniz. Hükümetler ve uzmanlar sizin için silahlanır. Rakipler ve kırgın müşteriler sizin için çalışır. Aslında, şiddetli rekabetin ve hükümet salonlarında seri cadı avlarının olduğu bir dünyada, bu hedef, muhtemelen önünüzde ve yanlarınızda da çizili olur. Genellikle ezilenlerin kök saldığı bir dünyada, kendi girişiminiz dışında neredeyse hiç kimse, dünyayı yerinden oynatacak bir başarıdan daha da yüksek bir başarıya yükselmeniz için sizi alkışlamaz.”
Azalan getiriler kanunu: En büyük şirketlerin çoğu, yatırımcıların, zaten çok büyük olmalarına rağmen, inanılmaz hızlı adımlarla büyümeye devam edecekleri varsayımıyla hareket ediyor. Ancak şirket büyüdükçe hızlı bir şekilde büyümek giderek daha da zorlaşıyor. Dahası, bu mega sermayeli şirketlerden biri gerekli hızda büyüyebilse bile, ki bu kendi başına olası değil, hepsinin bunu başarması matematiksel olarak imkansız gözüküyor çünkü bu, birkaç yıl içinde toplu olarak ekonominin bütününden daha yüksek bir oranda büyüyebilecekleri anlamına geliyor.
Sonuç olarak, kısa vadede nasıl performans gösterirlerse göstersinler, 7 dev teknoloji şirketinin uzun vadeli beklentileri en iyi ihtimalle vasat seyrediyor.
ABD'de teknoloji hisselerinde ralli beklentisi
Nasdaq 100'de en büyük 6 teknoloji şirketinin ağırlıkları yüzde 50'yi aştı
Yatırımcılar teknoloji sektöründen çıkmaya devam ediyorlar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:23)