E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Apple ve diğer teknoloji devlerinin temettüye yönelmesinin nedeni, kazanıyor olmaları mı?
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar geçen yıl rekor temettü ödemelerinden büyük kazanç elde etti. Giderek daha fazla büyük sermayeli teknoloji şirketinin de bu partiye katıldığı gözleniyor.
Kazandıkları için…
Fortune’dan Greg McKenna’nın haberine göre, piyasayı rekor seviyelere taşımaya yardımcı olduktan sonra, Meta ve Alphabet gibi dev şirketler, hissedarlara nakit iade etme konusunda diğer teknoloji devleri Apple, Microsoft ve Nvidia'ya katıldı. Temettüler, yapay zeka patlamasını yönlendirmeye yardımcı olan piyasa gözdelerinden ziyade, daha çok geleneksel değer hisseleriyle ilişkilendirilse de, analistler bu hareketin bu hisseleri yeni yatırımcı kategorilerine açtığını ve bu sayede değerlendirilmesi zor olan nakdin kullanıldığını söylüyor.
Facebook'un ana şirketi Meta, Şubat ayında hisse senedi için tarihi bir yükselişi körükleyen 50 sentlik bir temettü başlattı. Üç ay sonra, Alphabet hisse başına 20 sentlik bir temettü ile aynı şeyi yaptı ve bu Google'ın ana şirketinin hisselerinde yüzde 10'luk bir kazancı da beraberinde getirdi.
Bunu yapan şirketler, 2003’te ilk kez temettü dağıtan Microsoft ve 17 yıl askıya aldıktan sonra 2012'de üç aylık temettüsünü yeniden başlatan Apple gibi şirketlere katılmış oldu. 2024'ün ilk çeyreğinde, Janus Henderson Küresel Temettü Endeksi'ne göre, son iki şirket dünyanın üçüncü ve sekizinci en büyük temettü ödeyen şirketleri oldu.
Büyüme modundaki şirketler genellikle kazançlarını hissedarlara yeniden dağıtmak yerine işe yeniden yatırım yapmaya odaklanırlar, ancak CFRA Research'ten Angelo Zino ve Baird'den Ted Mortonson, bu temettü ödemelerinin gelecekteki hakimiyet için bir tehdit oluşturmadığını söylüyor.
Mortonson, “Bunu bir sorun olarak görmüyorum. Bunun kazanmalarıyla alakalı olduğunu görüyorum. Teknoloji tarafında kazandılar, iş modeli tarafında kazandılar ve üretici yapay zeka döngüsünde de kazanacaklar” şeklinde konuşuyor.
Doğal bir hamle
Büyük nakit akışları ve az sayıda satın alma seçeneği, büyük teknoloji temettülerini doğal bir hamle haline getiriyor. Morgan Stanley'den gelen bir rapora göre, Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla'yı ifade eden ve bir filmden esinlenen ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri geçen yıl S&P 500'ün toplam kazançlarının yarısını oluşturdu. Amazon ve Tesla, ikincisi, çok daha zayıf karlılığı nedeniyle grupta bir aykırı değer olsa da, temettü ödemeyen tek iki üye olarak öne çıkıyor.
Nvidia, Mayıs ayında temettüsünü yüzde 150 oranında artırarak 0,04 dolardan 0,10 dolara çıkardı. Büyük teknoloji şirketleri için temettü getirilerinin piyasanın geri kalanına göre oldukça düşük kaldığını hatırlamak gerekiyor. Barron's'a göre, S&P 500'de temettü ödeyen bir hisse senedinin ortalama getirisi yaklaşık yüzde 2,3 oluyor. Morningstar'a göre bu, Microsoft, Apple, Alphabet ve Meta gibi şirketlerin getirilerinin çok üzerinde bir oran olma özelliği taşıyor.
Zino, bu şirketlerin ödemelerinin, geçen çeyrek itibarıyla toplamda 200 milyar doları aşan serbest nakit akışlarının marjinal bir bölümünü temsil ettiğini belirtiyor. Apple'daki 162 milyar dolar da dahil olmak üzere toplam 400 milyar doların üzerinde bir nakit bakiyesiyle, teknoloji devlerinin bunu dağıtmasının çok fazla yolu da bulunmuyor.
Anlamlı bir seçenek olarak, büyük hisse geri alımları öne çıkıyor. Meta ve Alphabet'in temettü duyuruları sırasıyla 50 milyar dolar ve 70 milyar dolarlık geri alım yetkileriyle geldi. Apple, Mayıs ayında 110 milyar dolarlık hisse geri alımı yaparak ABD tarihindeki en büyük geri alım rekorunu kırdı ve 2018'de kırdığı 100 milyar dolarlık barajı aştı.
Yatırımcı havuzları genişliyor
Ancak, büyük teknoloji şirketleri antitröst incelemesine tabi tutulurken potansiyel satın almalar azalıyor gibi görünüyor. Örneğin, yaygın olarak beklenen düzenleyici engeller, geçen hafta Google'ın siber güvenlik girişimi Wiz için yaptığı 23 milyar dolarlık teklifle ilgili görüşmeleri sekteye uğratmış olabilir.
Yani, yapay zekaya yapılan büyük yatırımlara rağmen, yeniden yatırım yapılacak çok fazla alan olduğu görülüyor. Mortonson, teknoloji devleri hakkında, “Temettü ödemeleri daha iyi olur çünkü böylelikle bazı ülkelerden bile daha iyi serbest nakit akışına sahip olacaklar” diyor.
Hem Mortonson hem de Zino, temettü ödemenin bu büyük teknoloji hisselerini gelir ve temettü fonlarına dahil edilmeye uygun hale getirdiğini ve yatırımcı havuzlarını önemli ölçüde genişlettiğini belirtiyor. Bu arada, teknoloji hisselerinin son zamanlardaki satışı, bu şirketleri değer odaklı yatırımcılar için daha çekici hale getirme potansiyeli de taşıyor.
Zino, “Gelecek üç yıl veya daha uzun bir süre içinde bu temettüleri önemli ölçüde artırma potansiyeli görüyoruz. Hem göz alıcı büyüme hem de istikrarlı getiri arayan yatırımcılar için bu, herkesin kazanabileceği bir durum olabilir” şeklinde konuşuyor.
Apple kozu yapay zeka değil temettü
Sosyal medya devi Meta neden temettü dağıtıyor?
Nakit canavarı Nvidia geri alım yapacak mı?
Nvidia hisselerini bölünme sonrası neler bekliyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:09)