E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTeknoloji devi trilyonerler kulübünde ---

Teknoloji devi trilyonerler kulübünde

Teknoloji devi trilyonerler kulübünde
17 Ocak 2020 - 09:51 borsaningundemi.com

Alphabet perşembe günü 1 trilyon dolar barajını aşarak trilyoner şirketler arasında yerini aldı. Şirketin yönetimindeki sisli hava gelecekteki fiyatlandırmaları etkileyebilir.

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan teknoloji devi Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in piyasa değeri 1 trilyon doları aştı.
Alphabet, Apple ve Microsoft şirketlerinin ardından 1 trilyon dolarlık barajı aşan üçüncü teknoloji şirket oldu.

Çarşamba günü değeri bin 439 dolar olan Alphabet hisseleri dün ABD borsaları kapandığında bin 472 dolara ulaştı. Bu artışla, toplam hisse değeri bir günde 10 milyar dolar artan Alphabet’in piyasa değeri de 992 milyar dolardan 1 trilyon 2 milyar dolara ulaştı.

Google, Ağustos 2004'te halka açıldı ve kamu şirketi olarak zamanını diğer teknoloji devlerinden çok daha kısa sürede 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Apple ve Microsoft 1980'lerde halka açık şirketler haline geldi. Amazon'un ilk halka arzı ise 1997'de gerçekleşmişti. 

Teknoloji devi Google; Apple, Amazon ve Microsoft 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan dördüncü ABD şirketi oldu.  Apple ve Amazon bu başarıyı 2018 yazında elde ederken Microsoft geçen yıl Nisan ayında ilk kez 1 trilyon dolara ulaşmıştı. Amazon bu başarıyı elde eden şirketlerden biri olsa da hisseleri hiçbir zaman 1 trilyonun üzerinde kapanış vermemişti. 

Google gerçekten de kafa karıştırıcı bir şirket. 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştığı Perşembe günü borsalarında dahi bu görülebiliyor. A sınıfındaki Alphabet hisseleri Google’ın ilk halka arzındaki hisseler. B sınıfında işlem gören hisseleri de Alphabetin CEO’ları Larry Page ve Sergey Brin’in %84’üne sahip olduğu hisseler. C sınıfındaki hisselerse Page ve Brin'in oluşturdukları şirketin kontrolünü elinde tutmaları için Google tarafından oluşturulan ve oy hakkı olmayan sermaye stokları. 

Google bir arama motoru devi olsa da Alphabet, Page ve Brin’in yönetimi doğrultusunda teknolojinin farklı alanlarında da aktif olan bir şirket. Youtube’u özel olarak ele alırsak bu başarılı video paylaşım sitesinin finansal performansı ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu’nun (SEC) isteğine rağmen detaylı olarak raporlanmadı. 2 milyardan fazla kullanıcısı olan Youtube Google’ın %84 olan reklam gelirleriyle birlikte raporlanıyor. Bu sisli hava Alphabet'in gelecekte 1 trilyon barajının neresinde olduğuna dair soru işaretlerini ortaya çıkarıyor.

Bununl beraber Silikon Vadisi’nin dünya ekonomisinde bu denli büyük bir yer tutmasında teknoloji şirketlerinin sağlık, ulaşım ve günlük hayata bağlı diğer bir çok alanda yaptıkları yenilikçi çalışmaların etkisi inkar edilemez. Yeni teknolojilere dair düzenleyici kısıtlamalar teknoloji şirketleri için sorun oluştursa da bu durum yatırımcıların genişleyen ve düşük faiz oranlı Amerikan borsalarında teknoloji şirketlerini tercih etmesini etkilemiyor. 

Google yatırımcıları halen arama motorlarındaki güvenilirlik sorunu ve yükselen maliyetlerden dolayı şüpheli. Bu kaygı Alphabet hisselerini geçen yıl rekabet ettiği birçok firmanın arkasında bırakmıştı. Fakat bu durum Alphabet hisselerinin tutarlı yükselişine engel teşkil etmedi. 

Baron Capital Opportunity Fund menajeri Michael Lippert Google’ı birçok sektörde lider olan kritik bir şirket olarak tanımlıyor. Lippert’ın ifadeleriyle “Hayatınızı bir şeyleri Googlelamadan devam ettiremezsiniz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)