E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devi Amazon Dow Jones listesinde---

Teknoloji devi Amazon Dow Jones listesinde

Teknoloji devi Amazon Dow Jones listesinde
04 Mart 2024 - 11:32 borsagundem.com

30 hisseden oluşan Dow Jones Endeksi pazartesi günü açılış itibariyle Amazon’u kadrosuna katacak. Dow Jones e-ticaret devini bünyesine katarak rakibi endekslere ayak uydurmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük üç endeksinden biri olan Dow Jones bu hafta önemli bir modernleşme hamlesi gerçekleştiriyor. Son zamanlarda rakiplerine göre düşük performans göstermesiyle dikkat çeken endeks bu gidişatı tersine çevirmeyi hedefliyor.

CNBC’nin haberine göre teknoloji devi Amazon pazartesi gününden itibaren Dow Jones Endeksi’ne girecek ve Walsgreen Boots Alliance’ın yerini alacak. Dev e-ticaret platformunun hisseleri geçen yıl %80’den fazla yükseldi. Amazon S&P 500 Endeksi’ni rekor seviyelere taşıyan birkaç büyük hisse senedinden biri.

Dow Jones Endeksi sadece 30 hisseden oluşuyor ve bu yönüyle S&P 500 Endeksi’nden daha küçük bir endeks olma özelliği taşıyor. Endeksteki şirketlerse toplam piyasa değerinden ziyade hisse senedi fiyatına göre ağırlıklandırılıyor. Kuruluşu Mayıs 1896 olan endeks söz konusu özellikleri nedeniyle bazı yatırımcılar tarafından ABD borsalarının zayıf bir temsili olarak görülüyor.

Teknoloji sektörü son yirmi yılda ABD ekonomisinin ve pazarının daha büyük bir parçası haline geldi. Sanayi ağırlıklı olan Dow Jones Endeksi ise bu hızlı büyüyen şirketleri daha fazla barındırma konusunda sorun yaşadı. Cuma günü itibariyle Dow Jones’daki en büyük üç teknoloji hissesi Apple, Microsoft ve Salesforce şirketlerinin hisseleriydi. Nvidia ve Google’ın çatı şirketi Alphabet ise hâlâ endeksin dışında bulunuyor.

Yaygın olarak kabul edilen hisse senedi sınıflandırma sistemlerine göre Amazon resmi olarak bir tüketici tercihleri sektöründen bir hisse konumunda. Ancak şirket piyasa çevrelerinde bir teknoloji hissesi olarak kabul ediliyor. Amazon’un Dow Jones’a eklenmesi 30 şirketli endeksin S&P 500 ile arasındaki farkı ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir.

Borsa araştırmaları şirketi Ned Davis’in (NRD) Baş ABD Stratejisti Ed Clissold konuyla ilgili açıklamasında, “NDR Teknoloji Devleri Endeksi 9 dev sermayeli hisse senedi içerir. Amazon’un Dow Jones’a eklenmesiyle bu dokuz hisseden 4’ü endekste girmiş oluyor. Bununla birlikte Dow Jones’daki teknoloji devleri S&P 500’e göre hâlâ %11,6 daha az ağırlıklı” ifadelerine yer verdi.

Bu tutarsızlık, Dow'un teknoloji liderliğindeki son ralli sırasında düşük performans göstermesine neden oldu. Son 12 ayda S&P 500 %28 artarken, Dow Jones sadece %19 yükselebildi. NDR'a göre, iki endeks arasındaki son 12 aylık korelasyon şu anda 1926'dan bu yana en düşük %20 seviyesinde.

Amazon'un eklenmesi, Dow'un ralli yapacağı anlamına gelmez. Aslında tarih, Dow'dan atılan hisse senetlerinin, en azından kısa vadede, genellikle ikamelerinden daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor.

Ancak bu değişiklik, S&P Global'ın çoğunluk hissesine sahip olduğu bir ortak girişim olan S&P Dow Jones Indices tarafından yönetilen Dow Jones'un zamana ayak uydurduğunu göstermek amacıyla bile olsa gerçekleştirdiği doğru hareket olarak görülüyor.

Clissold konuyla ilgili açıklamasında, "Bir teknoloji devi eklemek, bu en bilinir hisse senedi endeksinin yatırımcılara yakın kalmasına yardımcı olabilir" dedi.

Amazon, Dow Jones Sanayi Endeksi'ne alınacak

 

Goldman Sachs, Apple hissesini dışladı

 

Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)