E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknik iflaslar 2023'e kadar ertelendi---

Teknik iflaslar 2023'e kadar ertelendi

Teknik iflaslar 2023'e kadar ertelendi
16 Eylül 2018 - 10:36 borsaningundemi.com

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, GSO'nun, şirketleri zor duruma düşüren “Teknik İflas” için ekonomi yönetimine sunduğu raporlar neticesinde yayımlanan yeni tebliğ hakkında değerlendirmelerde bulundu

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, dövizle borçlanan şirketlerin 2023 yıl sonuna kadar kurdaki artıştan kaynaklı teknik iflas yaşamalarının önüne geçilmesi için tebliğ yayımlandığını bildirdi.

İş dünyasını rahatlatacak adımlar atmaya gayret ettiklerine dikkat çeken Ünverdi, Danışma Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile görüştüğünü anımsatarak, kur farkından doğabilecek mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti.

GSO'nun sadece Gaziantep’in değil, Türkiye ekonomisinin önünü açacak projelere imza attığını ve öneriler sunduğunu vurgulayan Ünverdi, şunları kaydetti:

"Daha önce döviz ile makine, ekipman ya da yatırım yapmak gibi farklı sebeplerle borçlanan firmalarımız kurdaki artışla birlikte kayıtlı olan sermayelerinin çok üzerinde borçlu görünmeye başladılar. Böylesi bir durumda yasa gereği şirketin iflası istenebiliyordu. Yapılan düzenlemeyle eski kur bedelleri üzerinden borçlanıp da bilanço hesaplarında borcu sermayesinin çok üstünde görünen firmalarla ilgili 2023 yıl sonuna kadar döviz kuru farkı zararları yansıtılmayacak."

Ünverdi, yayımlanan tebliğ ile ilgili bilgiler vererek, "Sermayenin kaybı veya borca batık olma durumlarında uyulacak usul ve esasları belirlenmiş bulunmaktadır. Tebliğin geçici 1. maddesi gereği sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı ve zararlarının dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz16 Eylül 2018 23:44

    TÜRKİYE düşmanları darbeci MELUN şirketler HALKIN kendilerini tercih etmeyerek TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNE açtıkları döviz ve faiz hendek ve çukurlara ve MANİPÜLASYONLARINA kendi elleri (STAGFLASYONLA) ile iflas ve KAHHAR olacaklar patates ve soğanda BATTIKLARI gibi.klavuzu bloomberg olanların BATMASI HAKTIR.

  • Bayramoğlu16 Eylül 2018 23:27

    İyi güzel şirketlerin batması 2023 e kadar ertelensin ama batan esnaf memur işçi olamaz mı ???? Bu vatandaşların batması da 2023 e kadar ertelensin.

  • Mahallenin Delisi16 Eylül 2018 20:26

    ... Döviz üzerindeki spekülatif hareketler nedeniyle neden bu şirketin ilerleyen yıllarda yatırımını tamamlayıp faaliyetine devam etmesi halinde borcunu kapatacağı halde ya da ilerleyen dönemde sermaye arttıracak vs. şirketin kapısına neden kilit vurulsun? Ortalık neden karıştırılsın? Sen sen ol bilmediğin konularda yorum yapma!

  • Mahallenin Delisi16 Eylül 2018 20:26

    "Maarif" mesleğin nedir? Uzmanlık gerektiren düzenlemelerde bilginiz olmadan nasıl fikir beyan ediyorsunuz? Bak sana konuyu şöyle özetleyeyim; Şirketin geçmiş yıl kar yedekleri ve esas sermayesi 10.000.000,00 TL olsun bu şirketin 31.12.2017 sonu kredi ve satıcılara olan vadesi 10 yıllık 3,5 milyon USD borcu olsun bu şirket kredi borçlarını vadesinde ödüyor kur farkı dışında yaklaşık 2,5 milyon net karı var ANCAK yeni başladığı yatırım için aldığı 10 yılda ödeyeceği vadesi gelmemiş 3,50 milyon USD(31.12.2017 1 USD 3,7719 TL) finansal borçlar için kur farkı 9,55 milyon TL hesaplandığında(31.12.2018 USD Kuru 6,5 varsayıldı) 2.5 milyon dönem karı yerine 7,05 milyon zarar oluşuyor işte bu kur kaynaklı fiktif zarar nedeniyle kar yedekleri+sermayenin 2/3 ünden fazlasını yitirdiği için TTK 376 mad. göre bir sürü prosedüre girmesi ve sermaye arttırması aksi halde teknik iflasa doğru gidiyor. Bu durumda olan kaç şirket var fikrin var mı?

  • Ey merkez bankası17 Eylül 2018 09:03

    Onu eyyy merkez bankası derken düşüneceklerdi. Dolar olmuş 6.20 Faiz 24. Bilançolarla oynayalım da teknik iflastan kurtaralım. Bugün Dolar 3,77 mi hesabı bunun üzerinden yapılıyor. Bu bilanço makyajlamak dışında bir anlam ifade etmiyor.

  • maarif16 Eylül 2018 16:00

    çok komik, şirketler bilançoda borşları 1 Dolar=3,8 TL gösterecek ama aylık kredi borç ödemesini 1 Dolar= 6,16 TL'den yapacak. Bankalar şirketin durumu kötü değil diye yeni kredi verecek ama kar topu gibi biriken borçlar 2023'te patlayıp bankanın sermayesini yutacak...