E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de ve yurtdışında önemli taahhüt projelerine imza atan ve 2016 itibarıyla 5 milyar euroluk ciroya ulaşan Tekfen Holding'in bugüne kadar 50 milyar dolarlık taahhüt işi yaptığını önceki akşam öğrendik ve şimdi de grup bugüne kadarki en büyük işine Katar'da imza atacak.
Ülkede 2.1 milyar dolarlık otoyol projesi yapacak
Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin'in, '60 yıl önce 3 değişik denizden gelendelikanlılar' diye tanımladığı Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılartarafından kurulan Tekfen bugün tamamen profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor.60'ıncı yıldönümü nedeniyle önceki akşam Murat Gigin ve CEO Osman Birgili başta olmak üzere yönetim kadrosu ile ekonomi basını bir araya geldi. İşte bu toplantıda hem Tekfen'in 60 yıllık serüvenini hem de 2016'da grubun neler yaptığını konuşma fırsatı yakaladık.
Tekfen Holding yakın zamanda müteahhitlik sektöründe 5 yeni proje daha almıştı. Murat Gigin, "Bakü'deki yeni projemiz olan Maliye Bakanlığı binası, Socar Tower'dan sonra yine çok konuşulacak bir proje olacak. Katar'da 2005'ten bu yana 6 proje tamamladık ve 2 milyar 420 miyon dolarlık iş yaptık. Son olarak da Tekfen'in bugüne kadar tek seferde aldığı en büyük iş için de Katar devleti ile anlaşma imzaladık. 2.1 milyar dolarlık otoyol projesi için 8-10 bin kişi çalışacak."
MERSİN'DE DOĞALGAZ PROJESİNDEN 723 MİLYON EUROLUK YENİ İŞ
Öğreniyoruz ki finansmanı henüz bitmemiş olan yeni bir proje de Mersin-Tarsus Bölgesi'nde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek 4 milyar m3 kapasiteli Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri. Tekfen'in 2.4 milyar euroluk projeki payı 723 milyon euro olacakmış.
Yönetim kadrosuyla bir araya gelince öğreniyoruz ki 15 bin çalışanı olan Tekfen Grubu'nda ortalama kıdem 22. CEO Osman Birgili, 38 yıldır grupta çalışıyor. 40 yıldır, 45 yıldır Tekfen'de çalışan yöneticiler var. Gigin, bu durumu, "devamlılığa saygının ifadesi' olarak tanımlıyor.
GÜBREDE UMUT PATLAMA TESTİNDE
Toros markasıyla Türkiye'nin en büyük özel sektör tarım sanayi kuruluşuna sahip olan Tekfen, yılda 2 milyon ton gübre üretiyor. Türkiye'nin toplam gübre üretiminin yüzde 30'unu grup tek başına karşılıyor. Güvenlik konusundaki endişeler, azotlu gübrelerin patlayıcı olarak kullanıldığının ortaya çıkması nedeniyle Tekfen de sıkıntı yaşıyor. Murat Gigin, "Güvenlik konusundaki endişeleri yüzde 100 anlamakla ve hak vermekle birlikte, sonbahar gübresi olarak azotlu gübre kullanılmadığı takdirde 2017 tarım rekoltesinde kalite ve tonaj düşmeleri olacağı endişesini taşıyoruz" diyor.
Toros Gübre dahil Türkiye'de gübre üreten fabrikalar haziran ayında gelen yasaklamanın ardından üretime devam ediyor ancak satamıyor. Gübre içindeki amonyum nitrat yüzde 34.5 olduğu zaman patlayıcı sınıfına giriyor. Türkiye'de azotlu gübrede kullanılan nitrat yüzde 30-31 seviyesinde. Murat Gigin ve CEO Osman Birgili'den, 1 Kasım'da TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve tüm üreticilerin örneklerini verdiği bir patlama testi yapılacağını öğreniyoruz. Bu test sonucunda yüzde 26 nitrat içeren gübrelerin az patlayıcı olduğu ispatlanırsa satışına izin verilecek.
Şelale Kadak/Sabah
Tekfen ve Aramco mutabakat imzaladı
Tekfen Holding 723 mn euro'luk kontrat imzaladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tekfen tmsf ihaleleri ile ilgilenmeli. KOZAL a teklif vermeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:09)