E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar'Tek fonlu yapı istiyoruz'---

'Tek fonlu yapı istiyoruz'

'Tek fonlu yapı istiyoruz'
14 Mayıs 2013 - 12:28 borsaningundemi.com

Avrupa Merkez bankası (ECB) icra kurulu üyesi Joerg Asmussen, Euro bölgesinde denetleyici kurum en kısa sürede kurulması gerektiğini söyledi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) icra kurulu üyesi Joerg Asmussen,  Euro bölgesinde bankaların tek bir kurum tarafından denetlenmesini ve faaliyeti durdurulacak bankalardan tek bir kurumun sorumlu olmasını öngören düzenlenmenin gelecek yıl kurulması gerektiğini söyledi. Asmussen Avrupa Birliği maliye bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Fransa ve Avrupa Komisyonu'nun desteklediği düzenlemeye destek verdi. "Avrupa'da zor durumdaki bankaların faaliyetlerinin durdurulması için yetkili tek bir kurum ve bankacılık sektöründen alınan paralarla kurulacak tek bir fondan oluşacak bir yapı istiyoruz. Bu yapı tek denetleme mekanizması ile birlikte gelecek yıl yaz aylarına kadar kurulmalı" dedi. "ECB olarak yapmak istediğimiz, tarafımızca denetlenecek bankaların varlıklarının kalitesinin derinlemesine incelenmesidir."
Avrupa Birliği liderleri bankaların tek elden izlenmesine ve denetlenmesine imkan verecek bankacılık birliğinin kurulması için geçen yıl Haziran ayında anlaşmışlardı. Üç aşamada kurulacak olan bankacılık birliğinin, bankalardan sorumlu tek bir denetleme kurumu, zor durumdaki bankaların faaliyetlerinin durdurulması için tek bir kurumu yetkilendirecek altyapı ve tek bir banka mevduat sigortasından oluşması öngörülüyor. Asmussen'in açıklamaları, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin görüşlerine ters düşüyor. Schaeuble, Avrupa Birliği'nin kurucu anlaşmalarının tek bir banka denetleme kurumunun kurulmasına imkan verdiğini, ancak zor durumdaki bankaların yeniden yapılandırılması veya faaliyetlerinin durdurulması şeklinde bir yetkiye sahip merkezi bir kurumun bu anlaşmalarda yeri olmadığını savunuyor.
Almanya'nın konu hakkındaki görüşünü yansıtan Schaeuble yetkili bir kurum için Avrupa Birliği anlaşmalarında değişiklik yapılması gerektiğini daha önce söylemişti. Anlaşmalarda değişiklik yapılması yıllarca sürebileceği gibi AB'nin 27 ülkesinden onay gerekmesi tasarının gün yüzünü görmesini zorlaştırabilir. Schaeuble'ye göre Avrupa Birliği çapında faaliyeti durdurulacak bankalardan sorumlu tek bir kurum yerine, bankaların faaliyetlerinin durdurulması aşamasında ulusal bankacılık düzenleme otoritelerinin devreye girdiği ara bir çözüm daha makul geliyor. Euro bölgesi üyesi 17 ülkenin çoğu ve euro bölgesi kurumları ise, bankacılık krizlerinin çözümünü kolaylaştıracak tam teşekküllü bir bankacılık birliği sayesinde yatırımcıların Euro bölgesine olan güveninin tekrar sağlanabileceğini düşünüyor. Hollanda Maliye Bakanı ve Euro bölgesi maliye bakanları grubu (Eurogroup) başkanı Jeroen Djisselbloem, bugün yapılacak  maliye bakanları toplantısı öncesinde, bankacılık birliğinin kurulması yönünde ilerleme kaydedilmesini istediğini belirterek, "Bugün nihai halini elbette almayacak... Bankacılık birliği konusunda ilerlemek çok önemli ve bu da atılacak adımların başında geliyor" dedi.
AB devlet başkanları geçen yıl Haziran ayında bankacılık birliğinin kurulması için anlaştıklarını açıklamışlar, ancak daha sonra ülkeler arasında derin görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştı. Özellikle Almanya bankacılık birliğinin ne kadar işlevsel olacağı konusunda şüphelerini gündeme getirmişti. Bankacılık birliğinin ilk adımı olan ECB altında faaliyet gösterecek bir bankacılık denetleme kurumu 2014 ortasına kadar kurulabilecek gibi görünüyor. 
Ancak Almanya'nın AB anlaşmalarında değişiklik istemesi nedeniyle ikinci adım olan Avrupa Birliği çapında zor durumdaki bankaların faaliyetlerini durdurmaya yetkili bir kurumun kurulabilmesi konusunda şüpheler oluşuyor. Bankacılık birliğinin üçüncü ayağı olan tek bir mevduat sigortası sisteminin kurulması ise çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)