E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yarı iletkenler mallardaki tedarik sorunu arabadan akıllı telefonlara kadar hemen hemen bütün tüketici ürünlerinin fiyatlarını etkiliyor. Ancak ünlü ekonomist John Rutledge’a göre önümüzdeki süreçte bu sorunun çözülebilmesi için çok az umut var.
Eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın ekonomik planında önemli bir rol oynayan Rutledge CNBC’ye verdiği röportajda Kovid-19 pandemisinin küresel tedarik zincirine etkisinin devam edeceğini ve krizin 2023’e kadar devam edeceğini söyledi.
Finans şirketi Safanad’ın Baş Yatırım Stratejisti Rutledge açıklamasında, “Salgın hastalıklar doğaları gereği bir dalga halinde gelip daha sonra kaybolmazlar. Bulaşmalar birçok dalga galinde gelir” dedi.
Rutledge Kovid-19 varyantlarının limanları kapatmaya devam edeceği konusunda uyardı. Ünlü ekonomist Çin'in en işlek üçüncü limanı olan Ningbo-Zhoushan limanında geçen ay yapılan kısıtlamaları örnek gösteriyor.
Yatırım uzmanı, “Bu kısıtlamaların sebebi bölgede görülen az sayıdaki vakaydı. Denizciler dünya çapında aşılanmış durumda değil. Bu nedenle bir yerlerde bazı limanlar tekrar kapanacak ve bu yarı iletkenleri vurduğu gibi diğer malları da etkileyecek” dedi.
Rutledge, kapanmaların yanı sıra kaynak ve ham madde eksikliğinin de küresel çapta yaygın bir etki yarattığına dikkat çekiyor.
Ünlü ekonomist, “Çoğunlukla daha yavaş üretim yapıyorsunuz ve bu gayrisafi yurt içi hasılaya zarar veriyor. İhtiyacınız olan ham maddeye ulaşamazsanız üretiminizi yavaşlatmak zorunda kalırsınız” dedi.
Rutledge ayrıca, tedarik zinciri sorunlarının devam etmesinin önemli bir nedeni olarak personel kıtlığını gösteriyor. Rutledge, “Bu işçilerin ne kadarının işe girmekten korktuğu, işe gitmek istemediği veya hala bol miktarda nakit sahibi olduğu belli değil. Ama bu işçi kıtlığının üç ay, altı ay ya da 12 ay içinde geçmeyeceği çok açık” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de geçtiğimiz hafta yayınlanan istihdam raporu ABD iş piyasasına ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya çıkarmıştı. Analistler yeni istihdam rakamlarındaki düşüş nedeniyle ABD Merkez Bankası’nın(FED) varlık alımlarını sınırlama planını erteleyebileceğini değerlendiriyor. Ancak yükselen enflasyon rakamları FED’in geçici enflasyon öngörülerini de zora sokuyor.
Rutledge enflasyondaki yükselişin yarısını tedarik zinciri sorunlarına bağlıyor. Ancak üretime zarar veren bu durum borsalar için boğa piyasası anlamış taşıyabilir ve ekonomik toparlanmayı orta vadede olumlu etkileyebilir.
Ekonomist röportajının sonunda, “Öncü rakamlarda da gördüğümüz üzere büyüme net bir şekilde pozitif olacak. Küresel toparlanma devam ediyor. Bu dalgalar halinde ilerliyor” açıklamasında bulundu.
Piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı
Küresel piyasalarda kararsız görünüm hakim
Rusya'da enflasyon son 5 yılın en yüksek seviyesinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:20)