E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTEB-FORTİS BİRLEŞMESİ NEDEN GECİKİYOR?---

TEB-FORTİS BİRLEŞMESİ NEDEN GECİKİYOR?

TEB-FORTİS BİRLEŞMESİ NEDEN GECİKİYOR?
21 Aralık 2009 - 09:12 borsaningundemi.com

Ekonomist' Dergisi'nden KayhanÖztürk, TEB ve Fortis hisselerindeki hareketlilikten yola çıkarak, iki bankanın birleşme sürecinin gecikmesine ilişkin konuşulan senaryoları yazdı.

Hisselerdeki hareket gözleri TEB-Fortis birleşmesine çevirdi Geçen hafta (önceki hafta) perşembe (10 Aralık) günü bankacılık sektörü endekse paralel sakin bir seyir izlerken TEB ve Fortis hisseleri, en çok kazandıran hisseler arasında yer aldı. TEB günlük 8.66 oranında prim yaparken Fortis’in günlük getirisi yüzde 6.12 oldu. Hisselerdeki bu hareketlilik, finans ve borsa kulislerinde birleşme konusunda yeni gelişmelerin olabileceği yorumlarını beraberinde getirdi. Haziran ayında gizlilik anlaşması imzalayarak birleşme görüşmelerine başlayan iki bankanın aradan geçen yaklaşık altı aylık sürede henüz bir açıklama yapmamış olmaları ve dolayısıyla belirsizliğin devam etmesi, söylentilerin artmasındaki nedenler arasında. Zira BNP, TEB ve bağımsız denetleme kuruluşundan oluşan ekiplerin Fortis’te yaptığı incelemeler, eylül ayı başında bitmiş ve raporlar tarafların önüne konulmuştu. Edindiğim bilgilere göre görüşmeler büyük ölçüde tamamlanmış, sadece TEB’in yüzde 50 ortağı Çolakoğlu Grubu’nun kararı bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Fransız Le Figaro gazetesinde yayınlanan bir habere göre TEB ve Fortis birleşmesinden sonra yeni çıkacak bankada BNP Paribas yüzde 62, Çolakoğlu Grubu yüzde 25, Belçika devleti ise yüzde 12 paya sahip olacak. Ancak aldığım duyumlara göre Çolakoğlu Grubu’nun patronu Hasan Çolakoğlu, bu formüle tam olarak ikna olmamış. Gecikme de bundan kaynaklanıyor. Bu arada bir başka senaryoya göre, stratejisini Türkiye’de büyümek üzerine kuran BNP, orta ve uzun vadede bir kamu bankasını da satın almayı planlıyor. Böylece yaklaşık bin şubeli bir banka olarak sektörde ağırlığını artırmak istiyor. Çolakoğlu’nun ise bu stratejiye ilişkin şüpheleri olduğu için kısa vadedeki TEB-Fortis birleşmesinde karar veremediği söyleniyor. Çolakoğlu Grubu’nun bankacılık sektöründe bugüne kadar izlediği politikayı “butik” bankacılık olarak tanımlayan bir kaynağım son durumu, “Şimdi ya orta ölçekli bir bankanın eşit ortağı ya da büyük bir bankanın küçük ortağı olmanın kararını verme arifesindeler, kolay bir karar değil” diyerek yorumluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)