BORSAGUNDEM.COM Televizyonda, yazılı basında ve internet haber portallarında “
Anadolu sanayisi halkın ve yatırımcısının desteğiyle büyüyor” sloganıyla reklam yaptılar. İlgiyle izlenen kampanyayla birlikte yatırımlarını katlamak adına borsaya açıldılar. 9 Aralık’ta 2 gün süreyle talep toplamaya çıktılar. Ve tüm payları 1 günde sattılar. Halka arz edilmiş şirket unvanını cebine koyan, ‘yola’ çıkmadan önce üretimde ve ciroda yeni hedeflerini kamuoyuyla paylaşan Kayserili TE-MAPOL hakkında ‘bilinmeyen kalmasın’ dedik. Yatırımcılara görüş açısı sağlamak için, polimer plastik levha üretimi ve satışında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden TE-MAPOL yönetimine kritik soruları yönelttik. Ortak sayısı kaçtır? Sermayesi nedir? İştirakleri var mı? Müşteri portföyü kimler? En önemli maliyet kalemi hangisi? Yatırımcıya vaatleriniz neler? Halka arz gelirlerini nasıl değerlendirecekler?
İşte İbrahim Samancı ve Tevfik Gemici’nin cevapları…
Borsagundem.com- Şirketi tanıyabilir miyiz? Kaç ortaklı? Ortaklar kimler? Kaç personel var? Personelin eğitim durumu nedir? İdari çalışan ve üretimde çalışan işçi sayıları neler? TE-MAPOL ismini açar mısınız? -İki nesildir Kayseri’de ticaret ve sanayi ile uğraşan ailelerden gelen 5 ortağın girişimleriyle TE-MAPOL 2007 yılında kuruldu. Kuruluş ve örgütlenme, sabit yatırımlar ve deneme üretimi süreçlerinin tamamlanmasına müteakip 2008 yılında ilk üretim ve satış faaliyetlerimize başladık.
Polimer plastik levha; otomotiv, mobilya, medikal, duşakabin, açık hava reklam gibi pek çok sektörün önemli girdilerinden biridir. Dolayısı ile çok çeşitli bir müşteri profilimiz bulunmakta. Sektördeki en geniş ürün gamına sahip firma olarak 5 yıldır sürekli büyümenin sonucunda önemli bir oyuncu haline geldiğimizi, takip edilen olduğumuzu söyleyebilirim.
2008 yılında tek üretim hattıyla yaklaşık 500 ton polimer plastik levha işleyen TE-MAPOL, 2012 yılında üç üretim hattıyla 4.500 tonluk üretime ulaştı. 2013 sonunda ise bu rakamın 5.000 tonun üzerinde gerçekleşeceği görülmekte.
Üretime paralel olarak ciromuzda da hızlı bir yükseliş gerçekleşti. 2008 yılında 2,6 milyon TL olan satışlarımız 2009 yılında 8,6 milyon TL, 2010 yılında ise 11 milyon TL olarak gerçekleşti. 2011 yılında yeni yatırımların devreye girmesi ve ürün çeşitliliğinin artmasının etkisiyle 20 milyon TL ye yaklaşan satışlar 2012 yılında 23 milyon TL ye dayanarak 5 yılda 9 katına çıkmıştır. 2013 yılının ise 25 milyon TL’lik satışla kapanacağı görülüyor.
Beş yılda hızlı bir büyüme grafiği çizdik. Üretimin 2008 yılında başladığı dikkate alınırsa birçok firmanın çok daha uzun zamanda gerçekleştirdiği büyüme rakamlarını sadece beş yıl içinde gerçekleştirdik. Şirketimiz, kurulduğu günden bu yana söz konusu büyümenin şartı olan yatırımları ve artan işletme sermayesi ihtiyacını finanse edebilecek faaliyet kârını üretebildi. Ayrıca her yıl sonu net kâr açıklama başarısını gösterdik.
Çalışanlarımız bizim için en önemli değerlerimizdir. 2007 yılında yola birlikte çıktığımız arkadaşlarımızın büyük kısmıyla çalışmaya devam ediyoruz. Bugün 71 olan toplam çalışan sayımızın 2014 yılında yeni yatırımlarla birlikte 80’in üzerinde olması planlanmaktadır.
Yola ilk çıktığımız organizasyon yapısı ve iş süreçleriyle bugünkü büyük yapıyı yönetemeyeceğimizin bilinciyle 2011 yılında önemi bir re-organizasyon gerçekleştirerek bugünkü organizasyon yapımızın ve yönetim ilkelerimizin temelleri atıldı. Bugün 2011 yılındaki sancılı geçiş sürecinin meyvelerini topladığımızı ve önümüzdeki 5 yıllık süreçte gerçekleşecek büyümeyi yönetebilecek yapıyı oluşturduğumuzu söyleyebilirim.
Çalışan profilimiz incelendiğinde 11’i lisans ve yüksek lisans, 28’i ön lisans olmak üzere 39 çalışanımız, ki bu toplam çalışanların %55 ine tekabül etmektedir, lise üstü diplomaya sahiptir. 71 kişilik ekibimizin 13’ü beyaz yakalı geri kalan 58’i mavi yakalı olarak tabir ettiğimiz pozisyonda bulunmaktadır.
Şirketimizin ortaklık yapısına gelince;
Ortağın Adı, Soyadı | Sahip Olduğu Pay Adedi | Sahip Olduu Pay Tutarı(TL) | Pay Oranı |
İbrahim Ahmet SAMANCI | 1.000.000 | 1.000.000 | %25 |
Tevfik GEMİCİ | 1.400.000 | 1.400.000 | %35 |
Hasan Ahmet ESKİCİ | 500.000 | 500.000 | %12,5 |
Mehmet GEMİCİ | 600.000 | 600.000 | %15 |
Mustafa Uğur ESKİCİ | 500.000 | 500.000 | %12,5 |
Toplam | 4.000.000 | 4.000.000 | %100 |
-Şirketin sermayesi ne kadar? -TE-MAPOL’ün ödenmiş sermayesi 4 milyon TL’dir. Halka arz sonrası sermayemiz 5 milyon 250 bin TL olacaktır.
-Şirketin başka iştirakleri var mı? Varsa iş kolları neler? -Şirketimizin başka iştirakleri bulunmamaktadır. Fakat grup şirketleri söz konusudur. Grup şirketlerimizden birisi İç ve Doğu Anadolu da ağırlık olmak üzere inşaat malzemelerinin dağıtıcı bayiliği faaliyetini yürütmektedir. Diğer bir grup şirketimiz ise medikal sektöründe faaliyetlerine başlamak üzere yatırımlarına devam etmektedir. Sonuç olarak biz Kayseri’de iki nesildir ticaretle ve sanayiyle uğraşan bir yapının günümüzdeki temsilcileriyiz. Doğal olarak yatırımlarımız ve ticari faaliyetlerimiz gerek TE-MAPOL bünyesinde gerekse de diğer grup firmalarımız nezdinde ilerleyen günlerde de devam edecektir.
-Şirketin yurt içi, yurt dışı, bölgesel dağılım itibarıyla müşteri portföyü dağılımı nedir? -Üretimini yapmakta olduğumuz Polimer Plastik Levha otomotiv, mobilya, duşakabin, açık hava reklamcılık vb. sektörler için önemli bir yarı mamuldür. Ülkemizin bir gerçeği olarak da sanayinin ağırlıklı olarak batıda yoğunlaşması nedeniyle satışımızın da önemli bir kısmı batıda gerçekleşmektedir.
2010 yılında Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirmek için ilk adımlarımızı attık. Oldukça iyi işbirlikleri kurduğumuzu söyleyebilirim. Bu pazarların ilerleyen dönemlerde Türkiye için çok daha değerli fırsatlar sunacağına inanıyoruz. İhracatımızın toplam satışlar içindeki payı 2011 yılında %1,3 iken 2013 yılı itibariyle %6,7 seviyelerine ulaşmıştır. Bu dönem bizim için öğrenme dönemiydi artık bu konudaki potansiyeli açığa çıkartmanın vakti geldi.
2014 Stratejik Planımız’da ihracat üzerine yoğunlaşma kararı alınmış ve bununla ilgili yol haritamız çizilmiştir. Önümüzdeki günlerde ülkemize sürekli artan bir ihracat geliri yaratmayı planlıyoruz.
-En önemli maliyet kalemi nedir? Döviz kurlarındaki oynaklıklar sizi nasıl etkiliyor? -Üretimin en önemli hammadde maliyet kalemi ithal menşeili polimer plastik granülleridir. Döviz kurlarındaki volatilite, TL bazında maliyetlerimizin sürekli olarak değişkenlik göstermesine neden olmaktadır. Maliyet yapısını oluşturan diğer unsurlardan enerji ve işçilik maliyetleri TL bazlı olduğundan daha istikrarlı bir seyir göstermektedir. Ana hammadde alımı döviz ve satışlarımız ağırlıklı olarak TL bazında olunca, dövizdeki değişkenliğin hem bizim hem de müşterilerimiz üzerindeki risklerini azaltmak amacıyla kısa vadeli satışlar üzerine bir politika takip etmekteyiz.
-Kısa vadeli borçlarınız çok yüksek görünüyor. Borçların yapılandırılması ve ödeme planlarınız nedir?
Bu borçlar sizin için bir handikap oluşturuyor mu? -Hızlı büyümenin sonucunda gerekli işletme sermayesi ihtiyacımızı borçlanarak karşılamak durumunda kaldık. Bu ne yazık ki ülkemiz sanayicisinin en önemli sorunlarından biridir. Kısa vadeli borçlarımız yüksek gözükmesine rağmen toplam ticari alacaklarımız kısa vadeli borçlarımızdan daha yüksek seviyededir. Ticari alacaklarımızın da kısa vadeli alacaklar olması nedeniyle reel durumda aslında firma kısa vadede reel borç yükü taşımamaktadır. Yani kısaca firmamız borçlanma, borç miktarı ve ödeme vadesi gibi konularda hiç bir sıkıntı yaşamamaktadır. Bu nedenle borçların yapılandırılması veya vadelerinin uzatılması söz konusu değildir. Firmamız alacaklarının tahsil günü geldiğinde kısa vadeli borçlarını ödemekte ve hammadde alımı ile ilgili borçlanma ihtiyacı söz konusu olduğunda alacaklarının vadesine göre kısa vadeli olarak borçlanmaktadır.
Borç ödemelerimizde gösterdiğimiz hassasiyet ve yarattığımız güvenle piyasada TE-MAPOL çeklerinin nakit yerine geçtiğini duymaktayız. Bu durumun haklı gururunu yaşamakla beraber, yarattığımız bu güveni devam ettirmek en büyük amacımız.
-Halka arzdan beklentileriniz nedir? -Bakın, bunun Anadolu sanayisi için farklı bir anlamı bulunmakta. Halka arzın finansal yapımıza yapacağı etki dışında firmamıza başka yönlerden de olumlu katkılarda bulunacağını beklemekteyiz.
Borsada işlem görüyor olmak ve çeşitli bağımsız kuruluşlar tarafından sürekli takip ediliyor ve denetleniyor olmak tedarikçilerimiz, müşterilerimiz ve diğer paydaşlarımız nezdinde şirketimizin imajını yükselteceği aşikardır. Söz konusu durumun firmamızın bilinirliğini artırıp pazarlama ve satış faaliyetlerimize olumlu katkılarda bulunmasını beklemekteyiz.
Bu imajın bir başka olumlu sonucu olarak da nitelikli personel istihdam etme konusunda daha kolay sonuç elde edeceğimize inanmaktayız.
-Halka arz gelirini nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz? Büyüme planları ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? -Teknolojik alt yapı ve know-how gerektiren bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bizimle birlikte sadece beş firmanın faaliyet gösterdiği bir pazarda önemli bir yer edindik. TE-MAPOL bu firmalar içerisinde en genci, en dinamiği ve en esneği olarak göze çarpıyor. Aynı zamanda teknolojik alt yapısı en yeni ve en geniş ürün gamına sahip firmadır. Halka arzın getireceği dinamizmle yatırımlarımızı tamamlayarak sektördeki gücümüzü arttıracak ve hızlı büyümemizi sürdüreceğiz.
2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla bölgesinde tek tesis olarak faaliyet gösterecek plastik levhaların ısıyla şekillendirilmesini sağlayacak thermoform tesisisin yatırımını tamamlayacağız. 2015 yılında ise mobilya sektöründe high gloss levha olarak bilinen, yurt içerisinde sadece firmamızın ürettiği, sektör ihtiyacının ağırlıkla ithalatla sağlandığı ince levhaların çizilmez özelliğe kavuşturulmasını sağlayacak makine ve ekipman yatırımını 2015 yılı içerisinde tamlayacağız. Bu suretle bu ürün grubunda yıllık yaklaşık 10 milyon TL’lik ithal ikamesi sağlamış olacağız.
Tüm bunlara ek olarak hali hazırda Sırbistan’da kurulu olan satış ofisimizin 2014 yılında şirketleşerek daha geniş alanlara hizmet vermesini sağlayacak yurt dışı yatırım planımız gündemimizdedir.
-Sektörün toplam büyüklüğü nedir? Ne yazık ki sektör büyüklüğü konusunda net rakamlara ulaşılamamakta. Zira tutulan veriler sadece polimer plastik levha bazında değil genel plastik türevleri bazında olduğundan örneğin market poşeti üreticisi ile aynı grupta sayılıyoruz.
Üretim alanımızda dört ana rakibimiz bulunmakta ancak her biriyle her alanda rakip değiliz. Otomotiv sektöründe bir rakibimiz var, duşakabin sektöründe iki firma ile rekabet ettiğimiz söylenebilir. Ürün gamımızın çeşitliliği ile de rakipsiz olduğumuzu belirtebilirim.
Aslında biraz da terzi usulü çalıştığımızı söyleyebilirim. Müşterilerimiz ihtiyaçları olan yarı mamulü bizle tanıştıktan sonra polimer plastik levha olarak almaya başlıyorlar. Dolayısı ile biz aslında kendimize sürekli olarak yeni pazarlar yaratarak büyüyoruz.
-Sektörün büyüme potansiyeli nedir? -Sadece biz TE-MAPOL olarak değil ülke ekonomisi olarak da sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Ürün tedarikçisi olduğumuz sektörlerin de hızlı büyümesiyle polimer plastik levha pazarının ilerleyen dönemlerde çok daha hızlı büyüyeceği aşikardır.
-Kapasite kullanım oranı nedir? Toplam üretim kapasitesi nedir? Üç üretim bandımızın üç vardiya üzerinden 7 gün 24 saat çalışması durumunda üretim kapasitemizin yıllık 10 bin ton olduğu hesaplanmaktadır. Biz bu kapasitenin şu an %60’ını kullanıyoruz. Dolayısı ile bir süre daha ek yatırım yapmadan büyümemize devam edebiliriz aslında. Ancak hedeflerimiz bu seviyelerin çok daha üzerinde.
-Üretimde mevsimsel etkiler söz konusu mu? Evet, ürün tedarikçisi olduğumuz sektörlerin mevsimsel etkileri bize de aynen yansımaktadır. Özellikle yılın ikinci yarısı ilk yarıya göre hem üretim hem de satış anlamında daha yoğun geçer.
-Yatırımcılara vaatleriniz nelerdir? Faaliyet hayatımız boyunca her yıl oldukça iyi oranda büyüme gerçekleştirdik, 5 yılda 10 kat büyüdük, ve her yıl net kâr açıkladık.
Halka arz bizim için sözdür, Anadolu sanayisinin halkın ve yatırımcının desteğiyle büyüdüğünü göstererek bu yolda diğer birçok sanayicimize yol gösterici bir rol model olmak istiyoruz.
Sürdürülebilir büyüme ve net kar yaratan operasyonel verimlilik en büyük amacımız. Büyümeyle birlikte finansal ve operasyonel giderlerimizdeki artışın gelirlerdeki artıştan daha az olmasını sağlayarak daha karlı bir işletme olma yolunda ilerleyeceğiz. Tüm paydaşlarımız için çok daha verimli ve karlı bir operasyon.
-2013 yılı sonu ve 2014 döviz kuru, faiz beklentileriniz nedir? Global piyasadaki dalgalanmalar ve değişen risk iştahı nedeniyle 2014 yılında gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarına satışların geleceğini buna bağlı olarak söz konusu ülkelerde yatırımcıların yerel para birimlerinden çok dövize talep göstereceğini bu nedenle de döviz kurlarının artacağını öngörmekteyiz. 2014 yılında net Euro ve Dolar kuru tahmini yapmaktansa söz konusu kurların TL karşısında değer kazanacağını düşünüyoruz.
Ekonomi yönetiminin TL ye talebi artırabilmek için reel faizleri 2014 yılında artıracağını aksi halde cari açığı finanse etmekte zorlanılacağını ön görmekteyiz.
Özetle 2014 yılında döviz kuru ve faizin yukarı yönlü hareketle seyredeceğini düşünmekteyiz.
İbrahim Samancı, aile işi olan inşaat ve yapı malzemeleri ticaretin ardından TE-MAPOL ile üretime geçiş yapıyor.
İTÜ İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olan Tevfik Gemici, okul sonrasında sanayiye adım atarak küvet ve duşakabin fabrikası kuruyor. TE-MAPOL, girişimciliğinin ikinci ürünü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.