E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB’nin karar haftası---

TCMB’nin karar haftası

TCMB’nin karar haftası
18 Ekim 2021 - 08:25 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende haftanın önemli gündem maddeleri inceleniyor

Makroekonomik göstergeler bu hafta yine iyi ve kötü arasında gidip geldi, ancak ilk kategorinin büyüdüğü açık.

Amerika Birleşik Devletlerinde , güçlü haftalık istihdam verileri ve beklenenden daha düşük üretici fiyatları gelirken, Hafta sonunda perakende satışlar beklenenden çok daha fazla arttı. Bu arada Çin'de Eylül ayındaki güçlü ihracat da şaşırtıcıydı. Tek dezavantajı, Alman finansal güveninin ZEW endeksindeki bozulmaydı.

Fed tutanaklarında ; Varlık azaltımına Kasım’da başlanabileceği ve 2020 ortasında tamamlanabileceği, aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarının 15 milyar dolar azaltılabileceği ve bunun da ; 10 milyar doları Hazine tahvillerinden, 5 milyar doları mortgage destekli varlıklardan olabileceği, Arz sorunlarının fiyatlara şimdilik beklenenden fazla yansıdığını ama geçici olacağı yer alırken, TÜFE
Eylül’de yıllık bazda %5,3’ten %5,4’e çıkarken ÜFE ise %8,6 ile tüm zamanların en yükseğinde gerçekleşiyordu. 

Petrol piyasaları üst üste altıncı haftasında yükselişte. Doğal gaz ve kömür gibi diğer enerji piyasalarında artan gerilim, artan talep nedeniyle petrole fayda sağlıyor. Bu nedenle, Uluslararası Enerji Ajansı, 2021 ve gelecek yıl için küresel talep tahminini yukarı yönlü revize etti

IMF’de güncelleştirdiği Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, global büyüme tahminini 2021 için %6,0’dan %5,9’a çekerken, 2022 tahminini ise %4,9’da sabit tuttu.

Bu haftanın global gündeminde ise Cuma günü yanınlanacak olan Ekim PMI göstergeleri var. ABD ile Euro Bölgesi PMI endeksleri arasındaki fark ve tahvil faizlerindeki görünüm önemli olacak.

Yurtiçinde ise ; Sanayi üretimi Ağustos’ta aylık bazda %5,4 yıllık bazda ise %13,8 arttı. Cari denge 0,5 milyar dolar fazla verirken, 12 aylık kümülatif cari açık rakamı ise 27,6 milyar dolardan 23,0 milyar dolara gerilerken TCMB Para Politikası Kurulu’nda ise sürpriz görev değişiklikleri yaşandı. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar 1-8 Ekim haftasında, reel olarak 51,6 milyon dolar hisse senedi, 10,6 milyon Dolar DİBS ve 14,0 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi.

TCMB Ekim Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %16,74’den %17,63’e yükselirken, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay için %17,63 ve 3 ay sonrası için %16,60 seviyelerinde gerçekleşti. 2021 büyüme beklentisi ise %8,2’den %8,9’a , Dolar/tl beklentisi ise 9,22’ye çıkmıştır.

Bu haftanın yurtiçi gündeminde ise PPK ‘nın vereceği karar ilk sırada yer almaktadır. TCMB’nin çekirdek enflasyona odaklanmasından dolayı bu ay da 100 baz puanlık indirim beklentimiz bulunmaktadır. Piyasa beklentisi ise 50 baz puan indirim yönündedir.

Cuma günü de S&P Türkiye değerlendirmesi var. S&P, Türkiye'nin Döviz cinsinden kredi notunu "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" ve kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak değerlendirmektedir. Değerlendirmede bir değişiklik beklenmiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)