E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, TÜSİAD ve Koç Üniversitesi iş birliğinde kurulan Ekonomik Araştırmalar Forumu’nun düzenlediği “FED Tahvil Alımlarını Azaltırken Gelişmekte olan Ülkeler ve Türkiye'yi Bekleyen Riskler” konferansında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çok tartışılan faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sürpriz faiz kararına işaret eden Kaslowski, "Reel kesim olarak birinci ihtiyacımız öngörülebilirliktir. Öngörülebilirliği ve güveni artırmadığımız müddetçe ne ülke risk primini düşürebilir ne reel kesimin maliyetlerini azaltabilir ne de üretimi destekleyebiliriz" dedi.
TCMB'nin son faiz kararına işaret eden Kaslowski, “Üzülerek söylemeliyim ki yaptığımız tercihler sonucunda, enflasyon görünümünün daha da bozulduğunu ve TL'nin bugün de yine değer kaybetmeye devam ettiğini görüyoruz. Tahvil faizleri ve ülke risk priminin yükseldiği bir dönemdeyiz. Reel kesim olarak birinci ihtiyacımız öngörülebilirliktir. Öngörülebilirliği ve güveni artırmadığımız müddetçe ne ülke risk primini düşürebilir ne reel kesimin maliyetlerini azaltabilir ne de üretimi destekleyebiliriz" diye konuştu.
“Hata yapma riskinin arttığı, baş ağrılı bir döneme giriyoruz”
TÜSİAD Başkanı Kaslowski konuşması şöyle: "2022 yılına girerken, bir taraftan global enflasyonun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu tartışıyoruz. Diğer taraftan ise bazı öncü göstergelere baktığımızda, özellikle Asya'dan hızlı bir yavaşlamanın gündemimize girdiğini görüyoruz. Global ekonomi bundan sonraki süreçte muhtemelen bir taraftan yüksek enflasyon bir taraftan da yavaşlayan ekonomi döngüsü ile mücadele etmek zorunda kalacak. Bu kapsamda 2022 yılının global para politikaları açısından zor kararların olduğu, hata yapma riskinin arttığı son derece baş ağrılı bir dönem olacağını tahmin ediyorum.
Unutmayalım ki bugün dünyanın geldiği noktada küresel enflasyona dair baskılar sadece COVID süreci kaynaklı arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmamakta. Bu dengesizliklere ek olarak hem yeşil dönüşüme dair atılan ve atılacak olan adımlar üretim maliyetlerini artırmakta hem de kuraklık ve iklim değişikliği gibi bir takım dışsal şoklar ilerleyen dönemde global enflasyona dair risk oluşturmakta.
Sizlere bu noktada kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum. 9 Mart tarihinde yine EAF ile gerçekleştirdiğimiz konferansta aşı dağılımının eşitsizliğine dikkat çekmiş ve kapsayıcı bir toparlanmanın önemine vurgu yapmıştık. Geldiğimiz noktada küresel ekonomide henüz senkronize bir iyileşme yakalanabilmiş değil. Bu ortamda global para politikasının yönünün de net şekilde değişmeye başladığı bir evredeyiz.
“Global şoklara hazırlıklı olmalıyız”
Para politikalarındaki değişim sinyalleri gelişmekte olan ülkelerin de olası global şoklara hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor. Akranımız olan ülkelerde, para politikalarında atılan adımlara baktığımızda bu değişime eşlik eden tedbirlerin alınmaya başladığını görüyoruz. Emsallerimiz para politikalarında kademeli olarak faiz artırım sürecine girmiş durumdalar. Bu dalgalı sürece yüksek bir enflasyon ve olumsuz global koşullarla girmekteyiz. Üzülerek söylemeliyim ki yaptığımız tercihler sonucunda, enflasyon görünümünün daha da bozulduğunu ve TL'nin bugün de yine değer kaybetmeye devam ettiğini görüyoruz. Tahvil faizleri ve ülke risk priminin yükseldiği bir dönemdeyiz.
Reel kesim olarak birinci ihtiyacımız öngörülebilirliktir. Öngörülebilirliği ve güveni artırmadığımız müddetçe ne ülke risk primini düşürebilir ne reel kesimin maliyetlerini azaltabilir ne de üretimi destekleyebiliriz.”
Powell: Ekonomik toparlanma çok dengesiz
ABD Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank kararı
Kılıçdaroğlu'ndan faiz kararına sert tepki
AK Parti'den, faiz indirimi sonrası dolardaki rekora ilk yorum
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: 200 baz puan indirim
Faizler yüzde 16'ya indi: Piyasalar ne tepki verdi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Vatan umurlarinda değil, kendi ceplerinin derdinde hain sürüsü. Ülke yandı gitti, giklari çıkmadı
Faizin dusmesi cok iyi boylece yatirim ve uretim artar ekonemi canlanir o kadar
Faizleri sıfır yapın,,dolarlar füze olsun yahu,,,,,muhahahaaaa:))))))))
Adamlar dolari iyi istiflemiski dusmesinibistemiyorlar belli
Faizleri zamansız indirerek paramızı pul ettiler. Enflasyonu artık kimse tutamaz. Zamlar yağmur gibi yağacak.
Çarkın dönmesi için faizlerin düşmesi gerek.Bu indirimi her alanda üretimle devam ettirirsek dışa bağımlılık azalır dolar çıkmaktan kurtulur.Çünkü daha az alıp daha çok satacaz.Satmasak bile almayacaz.Nacizane
Hadi len sende bk biliyor gibi konuşuyor finas uzmani ya
Bir iş adamı düşünün faizi savunuyor !!! Bu bile yeter ne kadar yanli olduğunu
SİZ kendi işinize bakın, Türk Devleti gerekeni yapar, FAİZ LOBİSİ'NE GEÇİT VERMEZ. İnşallah çok kısa zamanda M.B. FAİZLERİ 5'LERE KADAR İNDİRECEK, İSTİKRAR DÜŞMANLARI FITTIRACAK.
O kadar ..... birşey bilmeden öyle yazıyorsun faiz kararında önce 18 olan 10 yıllkk devlet tahvilleri şuan 20 yani 10 yıl boyunca yüzde 20 faiz almayı garantilemiş. Sende kalkmış faiz indirildiğini zannediyorsun. Bunun sonucu millete zam ve halkın alım gücünün düşmesi demek. Bundan sonra gelen akaryakıt zamlarına bakalım ne diyeceksin....
Doviz lobisi kim o zaman, sen var ya sen parali yandas yazmadigin yer kalmmais
uyarıya ne gerek var.çüüüüünküüüü dinleyen yok.
Her kez aptallarmış her kez sus pus bekliyorlar ülkenin felaketle kaçırılmasını...valla bravo 🤧🤧🤧
ben merkez bankasının sarhoştum aydım ben bu işten caydım deyip tekrar faiz artırımına gidecegim diyecegini bekliyorum aksi halde ekenomik kaosa götürecek ama hesap soracak günde gelecek.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:10)