E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 12 Eylül Perşembe günü bir araya gelerek faiz kararını kamuoyuna açıklayacak. TÜİK’in geçtiğimiz hafta yayınladığı enflasyon(TÜFE) verisinin beklentilerin altında gelmesi, faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi. Temmuz ayı toplantısında da enflasyondaki gerilemeye bağlı olarak 425 baz puan indirime giden TCMB, politika faizini belirlerken enflasyon dinamiklerini dikkate alıyor. Toplantı karar metnindeki ‘’makul reel faiz’’ söylemi önden yüklemeli bir faiz indirimi sonrasında sürecin devam edeceğinin işareti gibiydi. Ağustos ayında yıllık enflasyon %15.01 olarak gerçekleşerek son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi ve küresel bazda faizlerin düşeceği beklentileri TCMB’nin Eylül ayında da faiz indirimine gitmesi için hareket alanı yaratıyor, makul reel faiz söylemine dayanak oluşturuyor. Global Merkez Bankalarının da faiz indirimlerine devam etmeleri global risk iştahını artırırken, bu durum TCMB’nin de elini kuvvetlendiriyor.
TCMB'nin faiz kararı ne olacak?
Enflasyon görünümündeki iyileşme ve büyüme verileri iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini gösteriyor. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki yavaşlamanın enflasyon görünümüne olumlu katkıda bulunduğu göze çarpıyor. Büyüme kompozisyonu ekonomideki dengelenmeye destek olurken, net ihracat büyümeye en fazla destek sağlayan kalem olarak karşımıza çıkıyor. Daha önceki analizlerimizde de belirttiğimiz üzere 2018 yılındaki döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki şoklar enflasyon beklentilerini de yukarı yönlü şekillendirirken, Haziran- Eylül arasında pozitif baz etkisinin yaşanacağını öngörmüştük. Yıllık enflasyonun pozitif baz etkisiyle Ekim ayında tek hanelere yaklaşması, yıl sonuna doğru ise geçen seneki dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimleri nedeniyle negatif baz etkisiyle tekrardan %15 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Gelişmiş piyasa ülkelerine baktığımızda büyüme görünümündeki zayıflamanın belirginleşmesi FED ve ECB gibi majör merkez bankalarını faiz indirimleri yoluyla iç talebi canlandırmaya mecbur bırakıyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları risk iştahını beslerken, gelişen piyasa ülke varlıklarına olan talebi de destekliyor. FED ve ECB’den faiz indirimi beklentileri gelişen Piyasa ülkeleri merkez bankalarını da cesaretlendiriyor. Nitekim son dönemde gelişen piyasa ülke merkez bankaları peşi sıra politika faizlerinde indirime gidiyorlar. Eylül ayı toplantısı öncesinde makroekonomik görünüm bu şekilde iken, enflasyon görünümünü etkileyen unsurlar da dikkate alındığında… analizin tamamı ve TCMB faiz kararı beklentimiz için tıklayınız
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Enflasyon kaç %15. Mevduat faizleri kaç %16-17. Mevduat faizinin neti kaç %14. Yani enflasyon %15 mevduat faizi %14. Dolara geçen aklımı seveyim aklımı.
Mckinsey biliyor ve pozisyonunu aldırdı müşterilerine. Siz derdinize yanın
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:13)