E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni haftaya ABD cephesinden sakin bir başlangıç yaptık. Genel olarak uluslararası piyasaların gözü bu hafta Avrupa'dan açıklanacak olan verilerde olacak. Gün içerisinde bölge ekonomisine dair büyüme rakamlarını takip ettik. 3. çeyrek büyümesi yüzde 0.3 artış göstererek beklentileri karşılarken yıllık bazda yüzde 1.7'lik ivme beklentileri aştı. Verilerin ardından gözler Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği faiz oranı kararına çevrildi. Bankanın oranlarda herhangi bir değişime gitmesi beklenmiyor. Fakat kararın ardından gerçekleştirilecek olan basın toplantısında piyasa hareketliliği yükselebilir. Özellikle bankanın önümüzdeki yıl planlarına dair birçok gelişme piyasaların merak ettiği konuların başında geliyor.
Geçtiğimiz dönemlerde tahvil alım programını kademeli olarak sonlandırılacağı spekülasyonlarının gündeme geldiğini biliyoruz. Tahvil alım süresinin uzatılabileceği ise gündemde yer alan bir diğer gelişme.
Bugün '2017 yılında Para ve Kur Politikası' konulu toplantıda sunum yapan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, fiyat istikrarına odaklı para politikası duruşunun korunduğunu ve gelecek dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını söyledi. Çetinkaya, enflasyon hedefinin hükümetle varılan mutabakatla uyumlu olarak orta vadede yüzde 5 olarak korunduğunu ve 2017 yılında yüzde 6.5'e geriledikten 2018'de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını beklediklerini ifade etti. Yakın dönemde döviz kurunda yaşanan yükselişin ise 2017 yılının 1. çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olacağını söyleyen Çetinkaya, bu etkinin büyüklüğünün ve zamanlamasının birçok faktöre bağlı olarak şekilleneceğini belirtti.
Hükümetin son dönemde başlattığı TL kullanımını özendirici kampanyaya da destek veren Banka Başkanı, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olmasının önemli olduğunu ve bu yöndeki yaklaşımı desteklediklerini söyledi. Başkan, sadeleşme süreci ile hedeflenen kazanımların büyük ölçüde elde edildiğini ve PPK'nın önümüzdeki dönemde süreci değerlendirerek sadeleşmeyi tamamlayacağını duyurdu.
USDTRY
Dün açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden iyi gelmesi ve dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeyle birlikte yataya dönen kur, bugün TCMB Başkanı Çetinkaya'nın yaptığı açıklamalarla yönünü aşağıya çevirdi. Çetinkaya yaptığı açıklamada, enflasyonun 2017 yılında yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018'de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini belirtti. Ayrıca TCMB Başkanı konuşmasının devamında, para politikası kararlarının enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak oluşturulacağını ifade etti. Bu açıklamalar ile birlikte TCMB'nin Türk Lirası'nın arkasında olduğu mesajının piyasaya verilmesi TL'nin değer kazanmasında etkili oldu. Teknik olarak baktığımızda 3,50'nin altında fiyatlanan kurda 3,45 desteğinin aşılması durumunda 3,43 denemesi görebiliriz. Ancak 3,43'ün altında kalıcı fiyatlamalar görmediğimiz sürece kurda yukarı gitme isteeği devam edecektir. Yükseliş hareketinde ise 3,5270 ve 3,5430 dirençleri takip edilmeli.
EURUSD
Bugün açıklanan Euro Bölgesi 3. çeyrek GDP revizesine göre bölge ekonomisi yüzde 0.3 büyüme gerçekleşirken, yıllık bazda tahminlerin biraz üstünde yüzde 1.7 büyüme geldiğini gördük. Verinin ayrıntısına baktığımızda hane halkı harcamaları büyümeye en yüksek katkı yapan kalem durumunda. Bölgede Fransa ve Finlandiya ekonomilerindeki daralmaya karşın, diğer bütün ülkelerde ekonominin büyüdüğü görülüyor. Kurun odağında ise Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü yapacağı para politikası toplantısı var. Bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak Mart 2017'de bitecek olan aylık 80 milyar Euro olan varlık alım programında ne gibi değişiklikler yapılacak merak konusu. Kurda ise alıcılı seyir devam ediyor. 1.0750 direncinin altında fiyatlanan hareket bu seviyeyi kırarsa 1.0770 -1.0800 dirençleri test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0730 seviyesinin altında 1.0700-1.0690 böölgesi düşüşe destek olabilir.
GBPUSD
İngiltere'de Kasım ayında perakende satışlar yıllık bazda artış gösterse de Ekim ayına göre yavaş bir hızda arttığı görülüyor. Bunun bir nedeni de tüketicilerin yılbaşı indirimlerini beklemesi. Kurda ise gündem yine Brexit. AB Finans Bakanı İngiltere'de hükümetin tutumunun pürüzsüz bir geçiş için uygun olmadığını, eğer AB pazarına erişim isteniyorsa kuralların ve regülasyonların kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Hükümet üzerinde kendi partisinden de baskı var. Başbakan May'in Brexit planlarını paylaşması yönünde partiler arası bir baskı oluşmuş durumda. Bunun yanı sıra 50. Madde ile ilgili mahkemenin de ikinci günü. Yoğun gündeme rağmen kurda hareket kazanımlarını genişleterek 1.2750 direncine yakın seyrediyor. Bu seviyenin aşılması halinde 1.2770 -1.2810 seviyeleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2700 -1.2650 -1.2600 destekleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Dün yaşanan geri çekilmeyle birlikte son on ayın en düşük seviyesine kadar düşen ddeğerli metal, bu seviyeden aldığı destek ile toparlanıyor. Gün içerisinde altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli bir veri bulunmazken, Fed'in 2017 yılında uygulayacağı faiz politikası değerli metalin fiyatı üzerindeki en önemli etken durumunda. Diğer taraftan ABD tarafından gelecek veri akışı da altın için oldukça önemli. Teknik olarak baktığımızda her ne kadar zaman zaman yükseliş hareketi görsek de 1200 doların üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmediğimiz sürece yeni bir yükseliş trendinden söz etmek oldukça güç. Kısa vadeli yükselişlerde ise ilk takip edilmesi gereken direnç seviyesi 1178 dolar seviyesinde, bu seviyenin aşılması durumunda 1188 dolar yeni hedef fiyat olabilir. Geri çekilmelerde ise 1170 ve 1157 destekleri takip edilmeli.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları dört günlük yükseliş hareketinin ardından bugünü hafif satıcılı bir görüntü ile geçiriyor. Bugün Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, OPEC'in aldığı kararın uygulanması ile global petrol piyasalarında arz ve taalep dengesinin yakın zamanda değişeceğini söyledi. Toplantıdan önce dengelenmenin 2017 sonuna doğru sağlanmasını beklediklerini ifade eden Birol, OPEC kararı sonrası bu dengelenmenin ciddi şekilde daha erken bir tarihte gerçekleşebileceğini açıkladı. Öte yandan OPEC ve OPEC dışı üretici toplantısının 10 Aralık'ta yapılması kesinleşti. Önümüzdeki günlerde bu gelişmeye göre fiyat hareketi görebiliriz. Teknik olarak ise gerilemeye devam eden Brent petrolde 53.80-53.60 aralığı geçilirse düşüş 53 dolar seviyesine kadar sürebilir. Buranın altında ise 52.50 destek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 54.40 aşılırsa 55.00 ve 55.30 seviyeleri hedeflenebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tabi tabi bizde inandik cok guclendi tl büyük para olacak yakında
arkasında olsan ne olur ki, boş cümleler bunlar...1 haftaya dolar tekrar daha yüksek yerlere gelir:))))
merkez bankası TL nin arkasındayım dedi ve usd düştü. madem bu iki kelimeyi söyleyecektin bu kadar zaman neredeydin. bu da manipülasyonun başka versiyonu. :)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:16)