E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Altın varlığıyla son yıllarda ön plana çıkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayında Çin'in ardından en fazla altın alımı yapan ikinci merkez bankası oldu. 15 aydır aralıksız bir şekilde alımlara devam eden TCMB söz konusu dönemde altın rezervini 204.3 ton artırarak 587.3 tona ulaştırdı. Son 12 aydaki altın alımı ise 161.2 ton oldu. Dünya Altın Konseyi şubat ayına ilişkin resmi altın rezerv verilerini açıkladı. Buna göre, dünya genelinde merkez bankaları 52 tonluk net altın alımı gerçekleştirdi. Şubat ayında Çin Merkez Bankası 24.9 ton ile altın rezervlerini en çok artıran merkez bankası oldu. Bunu 22.5 tonluk alımla Başkanlığını Şahap Kavcıoğlu'nun yaptığı TCMB, 8.1 tonluk alımla Özbekistan ve 6.8 tonluk alımla Singapur Merkez Bankası takip etti.
RUSYA DAHİL DEĞİL
Şubatta Rusya Merkez Bankası da 1 yılın ardından ilk kez rezervlerine ilişkin açıklamada bulunarak geçen yılın şubat ayına göre altın rezervlerinin 31.1 ton yükseldiğini açıkladı. Ancak Altın Konseyi bu alımların hangi aylarda yapıldığının bilinmediğini ifade etti. Dolayısıyla şubattaki küresel 52 tonluk küresel net alım hesabına Rusya’daki yükselişin dahil edilmediğini bildirdi. TCMB böylece yılın ilk iki ayında altın rezervlerini 45.6 ton artırdı. 15 ay üst üste net altın alımı gerçekleştiren TCMB, son olarak Kasım 2021’de 7.8 tonluk altın satışı gerçekleştirmişti. Şubat ayındaki alımlarla beraber TCMB’nin toplam altın rezervi 587.3 tonla rekor seviyeye ulaştı.
2022 YILINDA ZİRVEYE YERLEŞTİ
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, ABD Merkez Bankası 8 bin 133 tonla dünyanın en büyük altın rezervine sahip. Bunu 3 bin 355 tonla Almanya takip ediyor. Dünya genelinde merkez bankaları 2022'de 1.167 ton net altın alımı gerçekleştirdi. Merkez bankalarının altın alımları bir önceki yıla göre yüzde 152 artarken 1967'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Küresel merkez bankaları altına adeta hücum ederken TCMB 148 ton ile dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu. Altın alımında geçen yıl TCMB'yi 62 tonluk alımla Çin ve 47 tonluk alımla Mısır merkez bankaları takip etti.(Sözcü)
TCMB'den bankalara yeni talimat
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Acil intibakkkkkkkkkkkkkkkkkkk
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:38)