E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara uygulama talimatı göndererek TL'yi cazip kılacak yeni, güçlü kararlar aldı.
TCMB'nin bankalara gönderdiği uygulama talimatına göre, (gerçek kişiler için) TL payı artış hedefi yükseltildi.
TCMB, ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırmış, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirmişti.
TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltildi.
Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi. TL'ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirildi.
Komisyon uygulamasında TL'ye geçiş ve yenileme oranları esas alındı
Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi. Komisyon uygulamasında, TL'ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.
Uygulama talimatına göre, TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL'ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.
Harcama mukabili kredilerde muafiyet sınırı yükseltildi
İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL'nin üzerinde kredi kullandırılması durumunda kredinin belirlenen harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekiyor, aksi takdirde bankalar kredinin yüzde 30'u oranında menkul kıymet tesis ediyor ve bu krediler kredi büyümesi sınırına dahil oluyor.
Kredi akışını rahatlatmak amacıyla bu krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
Merkez Bankası'ndan TL'ye dönüşte tarih değişikliği
Merkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
nas nus deyip parayı batırdı acaba şimdi başı göge erdimi.12 yıl önce basılmış madeni paraları piyasada işlem görmüyor kagıt paralar kuruş degerine geldi ondan sonra dünya enden ibaret deyip kendini övmekten yere göge sıgdıramıyor.
Tcmb.beşyüz ve tl lik ve binlik banknot bassın,200 tl ile bir kg kıyma veya peynir bile alınmıyor,insanlar kendini zengin zannetsin diye yeni banknot basmıyorlar,insanlarda evini aracını satıp,kendini zengin zannediyor.
Komik oldunuz iyice. 2026da dolar 45 tl olacak diye ovp aciklattiniz cumhurbaşkanına. %50den az faiz verirseniz kimse parasını TL mevduata yatirmaz
boş işler. bu işler böyle olmaz. Kiralaşmayı destekleyen büyük projeler gerekli. Herkes yazar.. kağıt tüketiyoruz, ama kağıt üretecen fabrikamız yok. kağıt hammaddesi rüetecek selülüz vb maddeler yok. .... tarım yapıyoruz, ama tohum ıslağımız yok... tarım ilaçlarımız gübrelerimiz vb hepsi ithal dolar ile... sen öncelikl bunları TLleştireceksın. arge-ürge yapacaksın milli takıma adam alıyorsun ama bu işleri yapacak üniversitelere imamlar, cemaatler vb atıyorsun :D adamların amacı kendilerine insan yetiştirmek.. oysakı devletın amacı ithal ürünler eeşdeğer icatlar yapmak olmalı. bu kafa ile ona buna hatır işler ile TL erimeye devam edecek. FED tek başına kararları ile değil, üretim hatları, çinden fabrikalar, yeni arge alanları , insanların bireysel sorunlaru ve işsizliği ile bir bütün olarak adım atıyor... bizde ise saçma sapan adı süslü cümleler sadece :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:43)